Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

Nejčastější chyba při potížích s trávením: Černé uhlí řeší průjem, preventivně ale může uškodit

Zákazníci první lékárny na českém internetu Lékárna.cz aktuálně řeší potíže s trávením: nakupují ve velkém léky na průjem, za poslední týden stouply jejich prodeje o 55 %. Odborníci z Lékárna.cz zájem o ně přikládají rostoucí frekvenci cestování a prvním dovoleným. A upozorňují na chybu, kterou často Češi v prevenci trávicích potíží dělají: spoléhají na černé uhlí. Povinnou dovolenkovou výbavou by ale měla být spíše probiotika.

Lékárník Ondřej Pleskot tvrdí, že problémy s trávením jsou nejčastější zdravotní komplikací, kterou Češi na cestách řeší. Svědčí o tom i počet dotazů na toto téma v online poradně Lékárna.cz, kam se obracejí o radu jak ti, kdo problém právě řeší, ale často i ti, kdo se na nějakou cestu či dovolenou připravují. „Lidé dělají velkou chybu, když k prevenci trávicích problémů používají černé uhlí a konzumují ho už před dovolenou. To není dobré řešení,“ upozorňuje O. Pleskot. Dlouhodobé užívání aktivního uhlí totiž může podle něj organismus oslabit, funguje totiž jako houba – váže na sebe krom jiného také pro člověka prospěšné vitamíny a minerální látky (při pravidelném užívání například jeden měsíc).

Kdo se tedy chce na cestování preventivně připravit, měl by sáhnout raději po probiotikách a doplnit si je také do cestovní lékárničky: „Pokud to opravdu myslíte s prevencí před trávicími problémy na dovolené vážně, tak si nasaďte 2-3 týdny před odjezdem na dovolenou probiotika v běžném dávkování. První až třetí den pobytu mimo domov dávku zdvojnásobte, od čtvrtého dne až do návratu domů užívejte opět běžnou dávku,” doporučuje lékárník.

Opatrně ale při jejich převozu a skladování. Probiotika jsou živé přátelské bakterie, patří do chladného prostředí. Měly by tedy být součástí dovolenkové lékárničky, ale určitě ne ve vyhřátém kufru auta.

Na stránkách Lékárna.cz probiotika a laktobacily nakupují lidé nejvíce na začátku roku, kdy si zřejmě potřebují ulevit po konzumaci svátečních jídel. Meziročně ale zájem o ně roste, prodeje vzrostly o 25 %.

„Nejjednodušší cesta, jak se vyvarovat žaludečním komplikacím, stále zůstává hygiena rukou, konzumace hygienicky a tepelně zpracovaných nápojů a potravin, a zmíněné aktivní uhlí jen jako první pomoc, když už problémy vzniknou,“ shrnuje lékárník O. Pleskot.

Dobrá rada z Lékárna.cz: Doporučené složení cestovní lékárničky

  • PROBIOTIKA
  • chladivý gelový polštářek
  • pinzeta na klíšťata
  • gel na popáleniny od slunce a štípnutí hmyzu
  • léky na alergii
  • univerzální hojivou mast
  • léky na bolest hlavy a teplotu
  • černé uhlí
  • kapky pro výplach očí
  • obvaz, náplasti na puchýře a odřeniny

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *