Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

Obezita je v Česku častý zdravotní problém, jak z toho ven?

S obezitou se podle statistických údajů potýká skoro 28 % Čechů. Mezi dospělými má zhruba každý čtvrtý Čech BMI (body mass index) vyšší než 30 a spadá tedy do kategorie obézních. Jedná se přitom už o nemoc, a tento stav je potřeba řešit s lékařem. Jaké jsou aktuální možnosti léčby, na to jsme se zeptali obezitoložky MUDr. Dity Pichlerové: „V dnešní době je situace mnohem příznivější než před pár lety. Nastupují stále nové léky na léčbu obezity – ať už injekce nebo tablety, další léky se do České republiky blíží.“

Rozšiřuje se také síť spolupracujících lékařů – například web tloustneme.cz nebo obesitas.cz. „Navíc došlo v posledních letech k rozmachu operativních možností léčby. Zvažuje se nejen u extrémně obézních pacientů, ale už i u diabetiků s BMI nad 30. Navíc operace jsou už v dnešní době prováděny laparoskopicky, začíná se s robotickými metodami a postupy jsou stále méně invazivní a pro pacienta velmi bezpečné,“ doplňuje MUDr. Dita Pichlerová.

Pro pacienty, kteří se léčili s obezitou nebo aktuálně bojují s nadváhou, je důležité vyvarovat se takzvaného jojo efektu a nastavit si dlouhodobý „udržitelný“ životní styl. Pomoci přitom můžou třeba návštěvy u psychologa nebo dlouhodoběji také spolupráce s certifikovaným výživovým poradcem, který sestaví individuální výživový plán a jídelníček. Často dodává také potřebnou podporu a motivaci, vysvětluje výživový poradce komplexního programu The 1:1 Diet Lukáš Vrána: „Když se rozhodnete poradit se s odborníkem, můžete se u něj spolehnout nejen na znalosti v oblasti výživy a fungování těla, ale také na to, že bude umět vyhodnotit potenciální zdravotní rizika na základě vaší osobní anamnézy.“ Je také důležité, aby byl váš jídelníček vyvážený a obsahoval všechny podstatné složky.

Právě jídelníček hraje při snaze o dlouhodobé udržení požadované hmotnosti významnou roli. Pokud ho zanedbáme, nepomůže nám ani pravidelný sport. Odborníci přitom doporučují, vyvarovat se extrémních změn, a místo toho začít raději pozvolna. Pomůže i to, pokud se budete v oblasti zdravé výživy dále sami vzdělávat, jednak budete umět lépe vyhodnocovat, co je pro vás dobré a proč, a jednak vás to bude podporovat v motivaci udržet si zdravý životní styl do budoucna.

Co je program The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan
Program The 1:1 Diet je bezpečný, účinný a komplexní výživový program vyvinutý britskými lékaři. Využívá klinicky testované nízkoenergetické produkty, které obsahují vysoce hodnotné bílkoviny, minimální množství tuků a sacharidů a všechny nezbytné vitamíny a minerály. Produkty The 1:1 Diet jsou registrovány jako obohacené (fortifikované) potraviny splňující přísné legislativní podmínky EU i ČR.

The 1:1 Diet pomáhá osvojit si zdravé stravovací i pohybové návyky, zbavit se nadbytečných kilogramů a nastavit a udržet dobrou mentální a fyzickou kondici. To vše pod dohledem vyškoleného výživového poradce.

Celý program je opřený o výsledky lékařských studií. „Jednou z nich je i studie DiRECT, která dlouhodobě potvrzuje účinky nízkoenergetického jídelníčku na redukci váhy, ale i na jiné zdravotní faktory, například prokázanou remisi diabetu druhého typu u několika desítek procent účastníků,“ vysvětluje Lukáš Vrána, výživový poradce a školitel programu The 1:1 Diet.

Historie programu The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan sahá až do 70. let minulého století a díky rychlým, dlouhodobě udržitelným výsledkům se brzy stal oblíbený po celém světě.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *