Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Ze života

Půjčit si na dovolenou? Proč ne, ale dejte si pozor od koho!

Začátek léta je v plném proudu a s ním mnozí z nás začínají plánovat dovolenou. Někteří ji plánují už dlouhou dobu dopředu, někteří se rozhodují na poslední chvíli. Někdo se rozhodne letět k moři, jiný stráví dovolenou s přáteli na horské chalupě nebo na wellness pobytu. Vše má ale jednoho společného jmenovatele, a tím jsou peníze. Bez nich to prostě nejde. A v dnešní době, kdy se zdražilo prakticky všechno, může být dovolená poměrně luxusní záležitostí. Někdo si na dovolenou našetřit dovede, ale jsou tací, kteří uvažují o půjčce.

Je tedy vůbec vhodné si v dnešní době půjčovat na dovolenou?
Většinou se doporučuje nebrat si půjčku na věci, které mají krátkodobý užitek. Jde například o drahé šperky, oblečení nebo luxusní mobily apod. Do této skupiny patří i dovolená. Sice si ji užijete, uděláte velkou radost dětem, budete mít vzpomínky na celý život, ale těch 14 dní u moře budete splácet několik následujících let, což může nepříjemně zatížit Váš rozpočet.

Podle pravidelných průzkumů, které provádí společnost KRUK, si na dovolenou někdy půjčilo 5 % Čechů.

Kdy se tedy půjčka vyplatí?
Na dovolenou se vyplatí si půjčit, pokud bude mít nějaký další efekt. Například se v zahraničí zúčastníte jazykového kurzu nebo nějaké stáže, kde se zdokonalíte v cizím jazyce. „Dovolená Vám může přinést i osobní či profesní posun, který potom budete moci aplikovat v praxi. Budete třeba díky tomu lépe finančně ohodnoceni. V těchto případech půjčka smysl dává,“ říká Petr Motáček ze společnosti FinGO.cz.

Kdy se naopak nevyplatí?
To, že půjčka na dovolenou není pro každého je nasnadě. Jak ale poznat, že vy si jí dovolit můžete? „Nevyplatí se, pokud máte napjatý rozpočet a žijete tzv. Od výplaty k výplatě. Půjčka se nevyplatí ani v případě, že vám sice pár korun zbývá, ale ty běžně utratíte za „nepotřebné“ věci a netvoříte si rezervy,“ upozorňuje Jan Walter. Je třeba si také spočítat, zda vedle pravidelné úvěrové splátky jste schopni bez větších komplikací hradit i další výdaje, například na energie, dopravu či jídlo, a to i za předpokladu, že dojde k dalšímu zdražování. V tomhle případě raději s dětmi vyjeďte za babičkou nebo si naplánujte výlety do přírody, které moc nestojí.

Kde si půjčku vzít a na co si dát pozor?
Pokud tedy dostane půjčka na dovolenou „zelenou“, přichází nejdůležitější rozhodnutí: kde si ji vzít a na co si dát pozor?  Petr Motáček radí: „Rozhodně doporučuju si půjčovat v bance a být obezřetný v případě půjček od nebankovních institucí. Ty mívají jednak vyšší úrokové sazby, ale mohou mít i vyšší poplatky a občas mají v pojistných podmínkách schované i nějaké ty „podpásovky“, které Vás mohou v budoucnu dostat nepříjemné situace.“

Dobré je si nechat půjčky od různých poskytovatelů porovnat od odborníka ze společnosti FinGO.cz nebo využít srovnávače. Je třeba porovnat nejen úrokovou sazbu, ale zkontrolovat i ukazatel RPSN, který má mnohem větší vypovídací hodnotu. Zde je započítán úrok, ale i veškeré náklady a poplatky s půjčkou spojené. Někdy může být vhodným řešením i využití kontokorentu k běžnému účtu nebo úvěrový rámec na kreditní kartě, ale to pouze za předpokladu, že úvěr brzy splatíte, protože jinak vám naskáčou vysoké úroky.

A jako bonus přidává Petr Motáček ještě jednu dobrou radu: „Odkládejte si každý měsíc alespoň deset procent toho, co vyděláte. A začněte okamžitě. Potom třeba zjistíte, že si na některé věci půjčovat vůbec nemusíte, protože na ně máte našetřeno. Zadlužujte se opravdu jenom na nezbytné věci, bez kterých se neobejdete.“

Zdroj: FinGO, foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *