Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

7 důvodů, proč je domácí zmrzlina lepší než kupovaná

Léto začíná a pro naše chuťové pohárky to znamená jediné: touhu po ledovém osvěžení v podobě zmrzliny. Oblíbená letní pochoutka má dnes mnoho podob. Jak ale najít tu správnou? Přestaňte v obchodech hledat zmrzlinový grál a raději si vytvořte vlastní. Díky současným domácím zmrzlinovačům je to jednodušší než kdy dříve. Výroba má navíc mnoho výhod – níže uvedené jsou jen některé z nich.

  1. Víte, z čeho je vyrobená. Mražené produkty v obchodech mohou být dochucovány méně kvalitními sladidly a obsahovat vysoké množství umělých přísad. Rozhodnete-li se pro domácí variantu, pak přesně víte, jaké suroviny zmrzlina obsahuje. A samozřejmě platí, že kvalitnější ingredience se výrazně projeví na výsledné chutí.
  2. Máte jistotu čerstvosti. Pokud se rozhodnete vyrobit si vlastní domácí zmrzlinu, budete mít jistotu, že každá její část je čerstvá. Víte přesně, kdy byla zmrzlina vyrobena, a klidně ji můžete ochutnat hned poté, co ji vytvoříte. Zároveň můžete zužitkovat sezonní ovoce. Mezi utržením ze stromu a vynikající zmrzlinou vás tak může dělit jen pár hodin.
  3. Vyzkoušíte netradiční kombinace. Nevyberete si v obchodě žádnou z nabízených příchutí? S domácím zmrzlinovačem můžete popustit uzdu své fantazii. Dáváte přednost chutím z dětství, nebo chcete vyzkoušet exotickou kombinaci? Nastala vaše chvíle. Třeba objevíte nové spojení, které se jednou stane klasikou.
  4. Upravíte si recepty dle chuti. Vaši domácí zmrzlinu můžete vyladit už během výroby. Máte raději sladší tóny? Zvyšte poměr sladidel. Hledáte zmrzlinu, po které nebudete přibírat? Použijte nízkotučnou variantu mléka. Chcete zvýšit nutriční hodnotu? Přidejte superpotraviny jako avokádo nebo chia semínka.
  5. Užijte si rodinné chvíle. Do přípravy zmrzliny můžete zapojit celou rodinu, a užít si tak spoustu zábavy. Navíc se vaše děti naučí, co všechno je třeba připravit než si mohou zmrzlinu vychutnat. Každý si může vybrat svou příchuť a můžete uspořádat rodinnou soutěž o to, čí varianta bude nakonec tou nejlepší. Na společné odpoledne pak budete vzpomínat ještě dlouho a budete na sebe pyšní, že jste zvládli vytvořit něco lahodného.
  6. Vaši známí vám budou závidět. Pozvěte své přátele na návštěvu a staňte se hvězdou setkání. Připravte pro ně překvapení v podobě klasické zmrzliny, sorbetu, mraženého jogurtu nebo gelata. S tím vším si domácí zmrzlinovač hravě poradí. Stačí jen nastavit správný program, přidat suroviny a pak už jen počkat na chvíli, kdy vaše pochoutka vykouzlí všem úsměv na rtech.
  7. Nevyhazujete žádný plastový odpad. Domácí zmrliznovače mají vlastní nádoby, ze kterých můžete zmrzlinu servírovat rovnou do misky. Po skončení příprav přístroj snadno opláchnete. Nevyhazujete tak žádné plastové obaly, ve kterých si zmrzlinu přinesete z obchodu. Naši šetrnost potřebuje příroda více než kdy dříve.

Krémová pistáciová zmrzlina
Léto o sobě konečně dává vědět, a to nejen datem v kalendáři. A co nejlépe osvěží v horkých letních dnech? Samozřejmě zmrzlina, a nejlépe ta domácí! Připravte si pistáciovou zmrzlinu bez chemie, umělých barviv, konzervantů, emulgátorů a stabilizátorů. Se správnými ingrediencemi, jako jsou mascarpone a pistáciové máslo, získáte plnou a silnou chuť, kterou si zamilujete.

počet porcí – 500 ml zmrzliny
náročnost – jednoduché
doba přípravy – cca tři hodiny

Suroviny
250 g mascarpone
250 ml plnotučného mléka
2 lžíce javorového sirupu
špetka soli
100 g pistáciového másla
hrst nasekaných pistácií + na ozdobu
kornoutky na zmrzlinu

Postup na přípravu zmrzliny:
Zmrzlinu jsme připravili za pomoci výrobníku zmrzliny Sage The Smart Scoop BCI600, který má 12 přednastavených programů. Kromě klasické zmrzliny si poradí i se sorbetem, mraženým jogurtem nebo gelatem. Součástí přístroje je kompresor, který zajistí namražení nádoby. Ovládání je elektronické a zobrazuje se na podsvíceném LCD displeji. Kontrola přípravy je možná přes průhledné víko, které zároveň umožňuje přidávání dalších ingrediencí, jako jsou v tomto případě nasekané pistácie. 

Mléko a mascarpone vyndejte z lednice předem, aby měly pokojovou teplotu. V misce si smíchejte mléko, mascarpone, javorový sirup a přidejte pistáciové máslo. Vše míchejte, dokud se vám směs nespojí. Pokud by se pistáciové máslo nechtělo do směsi zapracovat, směs lehce zahřejte. Hotovou směs na pistáciovou zmrzlinu vložte do lednice na cca hodinu zchladnout. Vychlazenou zmrzlinovou směs přelijte do nádoby od zmrzlinovače SAGE THE SMART SCOOP™, nádobu i se směsí vložte do zmrzlinovače a uzavřete víkem. Díky vestavěnému kompresoru ve zmrzlinovači nemusíte nádobu namražovat. Zmrzlinovač zapněte funkcí POWER a otáčecím kolečkem zvolte program ICE CREAM/HARD. Tlačítkem START zmrzlinovač zapněte a nechte jej pracovat. Jakmile zmrzlinovač cinkne a na displeji se objeví ADD MIX-INS, otevřete víko zmrzlinovače a přidejte nasekané kousky pistácií. Po přidání pistácií nechte zmrzlinovač dál pracovat. Jakmile je zmrzlina úplně hotová, zazní další cinknutí. Hotovou zmrzlinu rovnou servírujte do kornoutků, nebo ji přendejte do jiné nádoby a vložte do mrazáku.

TIP: Výrobník zmrzliny Sage BCI600
S výrobníkem značky Sage je příprava zmrzliny hračkou. Přístroj nabízí 12 přednastavených programů, s nimiž dosáhnete požadované struktury, ať už se rozhodnete pro sorbet, mražený jogurt nebo pravé italské gelato. Stačí jen nadávkovat suroviny, nastavit program a vše ostatní zařídí výrobník za vás. Díky průhlednému víku máte proces pod kontrolou a snadno můžete přidávat další suroviny. Nádobu s objemem jednoho litru není nutné předem namražovat, přístroj zvládne sám směs vychladit až na -30 °C. Navíc díky funkci uchování chladu vydrží zmrzlina studená až tři hodiny. Výrobník zmrzliny Sage BCI600, doporučená cena 8990 Kč.

Zdroj a foto: www.sagecz.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *