Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Bydlení

Izolace: Vyberte pro svůj dům tu pravou

Tepelná izolace je pro dům to samé jako pro lidské tělo kůže, chrání před škůdci, pomáhá udržovat organismus v teple a suchu a regulovat jeho teplotu. Na našem trhu je mnoho různých druhů izolací. Mimo ceny se liší i způsobem aplikace, životností a dalšími vlastnostmi.

U domu tepelně izolujeme obvodové zdi, střechu a v ideální případě i spodní podlaží. Dobrá izolace přinese úsporu energie v rozmezí 30 až 90 % v závislosti na typu izolace, typu konstrukce, způsobu vytápění, větrání a vlastnostech dalších prvků, jako jsou okna, dveře, podlahy, sokly, sklepy a výskyt případných tepelných mostů
v těchto místech.

 „Energetická úspora každé tepelné izolace závisí na její tloušťce a tepelněizolačních vlastnostech, které vyjadřuje součinitel tepelné vodivosti lambda ℷ. Výrobci tepelných izolací nabízejí celé spektrum těchto produktů, s různou možností využití, které mají hodnotu lambda od 0,032 W/m.K do 0,045 W/m.K. Čím je lambda nižší, tím lépe materiál izoluje,“ vysvětlil Lukáš Kmenta, country manažer společnosti HBS pro Česko a Slovensko.

Nejde ale jen o to, aby teplo v zimě neunikalo z interiéru do exteriéru nebo aby v horkých měsících nepronikalo do budovy a nepřehřívalo ji.

“Kromě úspory energie by majitelé domů měli brát v úvahu i další vlastnosti izolačních materiálů, jako je zvuková izolace, prodyšnost, paropropustnost, vliv na zdraví a životní prostředí,“ upozorňuje Kmenta.

Tři základní možnosti
Při zateplování nových i starších rodinných domů si můžete vybrat v zásadě ze tří řešení: stříkaná PUR pěna, polystyren a minerální vlna. Liší se vlastnostmi, způsobem aplikace a životností.

Výhodou použití EPS, tedy pěnového polystyrenu, je nižší objemová hmotnost, a tedy i nižší zatížení fasády budovy a snadnější práce při aplikaci. Nevýhodou EPS může být nižší paropropustnost a horší akustické vlastnosti v porovnání s minerální vatou.

Mezi výhody minerální izolace patří její výborné akustické vlastnosti, dobře pohlcuje hluk a zlepšuje akustiku obvodových a dělicích stěn, podlah, stropů a střech. Navíc je zcela nehořlavá, což přispívá k požární bezpečnosti. Ve srovnání s izolací z EPS je velmi dobře paropropustná. Minerální izolace také lépe zadržuje teplo v létě, čímž eliminuje přehřívání interiéru.

Stále častěji používanou formou izolace je stříkaná PUR pěna. Nespornou výhodou je v tomto případě rychlost zateplení – běžný rodinný dům lze zateplit za jediný den. Zateplení lze navíc provádět celoročně. Další výhodou stříkané izolace je dokonalé zakrytí všech míst a eliminace tepelných mostů. “Zatímco při použití vlny nebo vlny zůstávají nezateplená nebo špatně zateplená místa, kde následně vznikají tepelné mosty, sráží se vlhkost a vznikají plísně, zateplení tzv. chytrou pěnou vytvoří všude kompaktní povrch, stejně odolný proti vlhkosti, hluku, prachu a radonu,” vysvětlil Lukáš Kmenta z Huntsman Building Solutions.

 Zateplit svépomocí nebo s odbornou firmou
Stříkanou izolaci mohou aplikovat pouze certifikovaní odborníci. “Naše zkušenosti jednoznačně ukazují, že pouze odbornou aplikací lze získat 25letou záruku na všechny vlastnosti deklarované výrobcem stříkané izolace, tj. dokonalou izolaci bez trhlin a spár, o 37 % vyšší zvukovou pohltivost oproti standardu a také nejvyšší možnou ochranu proti radonu, kterého je v zemi na Slovensku nejvíce v Evropě,” dodal Lukáš Kmenta z HBS.

Životnost a vliv na životní prostředí
Podle Kmenty má stříkaná izolace téměř nekonečnou životnost. Podle odborníků by minerální izolace a izolace měly při správném zabudování do jednotlivých konstrukcí s důrazem na detail vydržet minimálně 50 let a více. Referenční životnost materiálů EPS je také 50 let, ale záleží na konstrukci, provedení izolace a podmínkách, kterým je izolant vystaven. Životnost proto může být jak delší, tak i mnohem kratší.

Všechny výše uvedené typy izolací deklarují zdravotní nezávadnost. Stříkané PUR pěny také zvyšují odolnost budov proti plísním a jejich

sporám, protože jsou paropropustné, prodyšné a nevytvářejí na izolovaném povrchu tepelné mosty, které jsou oblíbeným “domovem” plísní. Vyrábějí se recyklací PET lahví, což pomáhá snižovat množství odpadu na planetě.

“Výrobci by měli mít certifikáty a osvědčení o všech vlastnostech svých výrobků. Doporučuji se na ně ptát, je to způsob, jak si vybrat opravdu dobře, zdravě a zodpovědně,” doporučuje L. Kmenta z HBS.

Příspěvek na zateplení
V září budou úřady spouštět nový dotační program s názvem Oprav dům po babičce, který nabídne až jeden milion korun na rekonstrukci starších rodinných domů. Cílem programu je motivovat zájemce k renovacím neobydlených domů na venkově a zamezit rozšiřování obcí do volné krajiny. „Podle údajů Českého statistického úřadu je v Česku zhruba 17 % rodinných domů neobydlených. Jedná se o statisíce domů, které by mohly dál sloužit svému účelu. Chceme využít stávající zástavbu a zabránit tomu, aby se obce rozšiřovaly do volné krajiny a aby se kvůli bytovým potřebám zabírala další zemědělská půda,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík.

Podpora má navýšit tempo renovací energeticky nevyhovujících rodinných domů a napomoci obnově stávajícího bytového fondu. Úspěšní žadatelé zároveň získají od ledna 2024 možnost čerpat od stavebních spořitelen zvýhodněný úvěr. Dotace je financována z Modernizačního fondu, tedy z peněz Evropské unie, celkově je pro dotace z Nové zelené úsporám připraveno 55 miliard korun.

Zdroj a foto: HSB

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *