Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Ze životaZvířata

Kampaň #LifeChangers láká nové pomocníky pro výchovu asistenčních psů

Mezinárodní týden asistenčních psů (7. – 11. 8.) vznikl jako ocenění všech spolehlivých asistenčních psů, kteří pomáhají lidem zmírňovat omezení související s jejich postižením. Jde také o příležitost, kdy si připomínáme obětavou a nehraditelnou práci všech chovatelů, vychovatelů a pečovatelů o štěňata, stejně jako pracovníků zařízení pro asistenční psy, trenérů, fundraiserů, odborníků na chování psů a veterinářů.

U příležitosti Mezinárodního týdne asistenčních psů zahajuje mezinárodní organizace ADI (Assistance Dogs International), sdružující organizace zabývající se výcvikem asistenčních psů, celosvětovou kampaň #LifeChangers zaměřenou na získání nových dobrovolníků – vychovatelů štěňat. Cílem kampaně je upozornit na rostoucí problém nedostatku dobrovolníků, kteří pomáhající s výchovou štěňat, a přilákat nové zájemce o tuto činnost. Ke kampani se připojila také organizace Helppes, která se výcvikem asistenčních psů zabývá více jak 20 let.

Speciálně vycvičení psí pomocníci mění životy lidí s postižením a zvyšují kvalitu jejich života. Na vycvičeného psího asistenta se však mnohdy musí dlouho čekat, a jak vyplývá z mezinárodních průzkumů ADI, dosahuje čekací lhůta v řadě zemí až dvou let.

Stejně hodnotí situaci i Zuzana Daušová, ředitelka organizace Helppes – Centrum výcviku psů pro postižené o.p.s., která má se spoluprací s vychovateli štěňat dlouholetou zkušenost. Aby mohli uspokojit všechny zájemce z řad osob s postižením, potřebovali by mít vychovatelů mnohem více. „Práce vychovatelů štěňat, kteří se s námi podílejí na výchově asistenčních psů, je nenahraditelná a velmi si jí vážíme. Jejich úsilí pomáhá zvyšovat životní šance lidem, kteří naši pomoc potřebují,“ uvádí Zuzana Daušová.

Celosvětový nedostatek pěstounských rodin a dobrovolníků, kteří by se starali o štěňata, je částečně způsoben tím, že se lidé po pandemii koronaviru vrátili do zaměstnání na plný úvazek a nemají již dostatek času věnovat se dalším aktivitám. Dalším důvodem je napjatá ekonomická situace a jí zapříčiněný růst životních nákladů. Lidé mají strach z budoucnosti a nechtějí přijímat nové závazky.

Ve hře je však i celá řada mýtů plynoucích z neznalosti toho, jak výchova budoucího asistenčního psa probíhá. S jakými mylnými tvrzeními se nejčastěji Helppes setkává? Níže uvádíme 5 těchto omylů a přidáváme dobré důvody, proč zvážit dobrovolnickou péči o štěňata budoucích asistenčních psů.

1. Nemohu si finančně dovolit mít psa
Opatrování pejska v domácnosti nenavýší váš rodinný rozpočet! Helppes poskytuje vychovatelům veškerou potřebnou podporu, od individuálního průběžného tréninku až po úhradu všech nákladů, spojených s výchovou štěněte (krmivo, hračky, vybavení, účty za veterináře apod.).

2. Nemám čas se o psa starat
Existuje celá řada různých dobrovolnických pozic, které mohou vyhovovat vašemu životnímu stylu a časovým možnostem. A jednou z nich je právě úloha vychovatele. Vychovatel obvykle začne pečovat o malá psí miminka ve věku dvou měsíců a věnuje se jim po dobu několika měsíců do věku jednoho roku. Poté se roční štěně předává zkušeným trenérům.

3. O výchově psů nic nevím
Lidé, kteří se dobrovolně starají o štěňata organizace Helppes, získávají bezplatnou a nepřetržitou podporu od zkušené koordinátorky výchovy štěňat, uznávaných trenérů, odborníků na chování psů a veterinářů.

4. Už tak jsem dost vystresovaný
Vychovatelé štěňat se shodují na tom, že jim přítomnost štěněte prospěla jak po fyzické, tak po psychické stránce. Zlepšily se jim vztahy s lidmi, více se pohybují a zapojují do společenského života. Péče o psa jim tak přináší do života pohodu a radost.

5. Nemohl bych se pak se psem rozloučit
Silné pouto se štěnětem, s nímž trávíte mnoho času, je zcela přirozený jev. Když pak pejsek začne žít svůj nový život jako pracovní asistenční pes, není to konec příběhu. Bude vás hřát příjemný pocit z toho, že štěně díky vaší péči pomáhá někomu jinému. A samozřejmě je tu vždy další vrh štěňat, které čekají na svůj náhradní domov.

Jaký je tedy největší benefit vaší péče o štěně budoucího asistenčního psa? Získáte obrovské uspokojení z toho, že jste člověku, kterému štěstí tolik nepřálo, pomohli prožít spokojenější život. Asistenční psi zlepšují život nespočtu tisícům lidí na celém světě tím, že jim pomáhají s praktickými úkoly, zvyšují tak jejich nezávislost a samostatnost a posilují jejich pohodu, důstojnost a sebedůvěru. Chtěli byste pomoci i Vy? Kontaktujte nás na: info@helppes.cz.

Zdroj a foto: HELPPES – Centrum výcviku psů pro postižené

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *