Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Bydlení

Úsporný pomocník nebo žrout energie? Kolik utratíte za chod sušičky?

Věděli jste, že používání sušičky prádla může být výhodnější než běžné sušení v místnosti? Zažitý mýtus, že je sušička energeticky náročný, a tudíž nevýhodný spotřebič, můžeme snadno vyvrátit.

Kolik vlastně stojí jedno sušení?
Výkonná moderní sušička s tepelným čerpadlem má spotřebu 1,11 kW/h. Průměrná cena elektřiny je momentálně kolem 5 Kč za kW/h. Jeden sušicí cyklus vás tedy vyjde na cca 5,60 Kč. To je méně, než kolik stojí například jedna kapsle kávy. Při využití sušičky 3 x týdně vás roční spotřeba energie bude stát přibližně 874 Kč, tedy podobně jako dobrá pizza pro 4člennou rodinu.

Vlhkost prádla zvyšuje vlhkost v místnosti
Možná vás překvapí, že ve vypraném prádle zůstává zhruba 50 % vlhkosti. V prádle plně naložené osmikilové pračky tedy čelíte čtyřem kilogramům vody, kterých je potřeba se zbavit.

Při běžném sušení v místnosti jde celý tento objem vlhkosti do vzduchu. Lidé, kteří mají problém s přílišnou vlhkostí a bojují s plísněmi, musí o to více větrat, nebo naopak v zimě topit. Zvýšením teploty o 1 °C vzrostou náklady na energie přibližně o 8 %. Díky úspornému ECO režimu sušičky AEG s tepelným čerpadlem ušetříte peníze za zbytečné vytápění způsobené zvýšenou vlhkostí při běžném sušení prádla. Počítali jsme s pokojovou teplotou 21 °C při venkovní teplotě 10 °C a požadovaná vlhkost v místnosti byla udržována pod 50 %.

Uspořte i svou energii a věnujte se příjemnějším věcem
Sušením prádla v sušičce ušetříte asi 9 minut času v porovnání s věšením. Za rok je to v součtu uspořený celý jeden den, který můžeme věnovat rodině nebo koníčkům.

Méně prachu v domácnosti
Pokud budete používat sušičku AEG, nemusíte tak často luxovat a utírat prach. Sušička při každém cyklu zachytí zhruba 3 gramy prachu, což je skoro půl kila za rok!

Jak ušetřit co nejvíc?
Sušička s tepelným čerpadlem má téměř o 60 % menší dopad na životní prostředí než sušička kondenzační nebo ventilační. AEG ve své třídě nabízí nejlépe hodnocené modely s označením EcoLine, které ušetří až o 68 % energie více než tradiční sušičky. Jedná se o výrobky s nejlepším energetickým hodnocením A+++ ve své třídě – šetří zdroje a zároveň chrání oděvy, a prodlužují tak jejich životnost.

Sušička je skvělé a rychlé řešení, které vám uspoří nejen čas, ale i peníze.

Technologie sušiček AEG AbsoluteCare® řídí během cyklu pohyb bubnu a vnitřní teplotu, takže se citlivě postará nejen o vaše oblečení, ale také o ručníky nebo povlečení. Nemusíte se tak bát, že by sušička vaše prádlo poničila.

Chcete vědět, kolik přesně s AEG spotřebiči ušetříte? Na stránkách www.aeg.cz nově najdete porovnávací nástroj Youreko, díky kterému snadno získáte podrobný přehled o úsporách energie jednotlivých modelů sušiček. Stačí zadat, jak často plánujete sušičku používat a kolik platíte za elektřinu. Na základě těchto údajů si mezi našimi sušičkami vyberete pro vás ten nejvhodnější model.

S čím vám Youreko může pomoct?
· Zorientujete se při výběru spotřebiče.
· Zjistíte, jak si spotřebič stojí na trhu v porovnání s podobnými produkty a jaké náklady na provoz jsou s ním spojené.
· Porovnáte si náklady, respektive úspory, spotřebované energie po celou dobu životnosti podobných modelů.
· Vyberete si pro vás ten nejvhodnější a nejúspornější spotřebič.

Více informací o nástroji Youreko naleznete zde.

Zdroj a foto: www.aeg.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *