Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Polévky, které jsou chutné a dělají podzim barevnější 

S příchodem podzimu nastává ten pravý čas na to se zahřát horkou kuřecí polévkou. Drůbežářský závod Klatovy vám přináší tři své osvědčené recepty na výborný vývar s nudličkami a knedlíčky, francouzskou polévku z bílých fazolí, která příjemně zasytí a zdravější podání gulášové polévky s žampiony a bramborami. Nechte si chutnat. 

Kuřecí knedlíčková polévka jako od babičky
Není nad “babičkovskou klasiku” poctivý vývar s nudličkami a knedlíčky, který je všelékem a jasnou podzimní volbou. Co budete potřebovat?

Ingredience:

  • Zelenina na polévku: mrkev, celer, petržel, pórek, cibule, česnek
  • Koření na vývar: bobkový list, pepř, nové koření 
  • Koření na finální dochucení: sůl, pepř, čerstvé bylinky, sušený česnek
  • Maso na polévku: Kuřecí polévková směs od Drůbežářského závodu Klatovy
  • Játrové knedlíčky: 150 g kuřecích jater od Drůbežářského závodu Klatovy, 1 vejce, strouhanka, majoránka, česnek a cibule
  • Polévkové nudle (podle preference)

Postup:
Koření do vývaru a očištěnou zeleninu nakrájenou na větší kusy orestujte na sucho na pánvi nebo v hrnci s nepřilnavým povrchem. Zelenina by měla chytit zlatavou až hnědou barvu. Potom přidejte maso a rychle ho orestujte ze všech stran. Vše zalijte vodou a začněte vařit.  Nejdřív se snažíte dosáhnout bodu varu, když se vám to podaří, stáhněte plamen na co nejmenší sílu, tak, aby se vývar pomalu táhl. Seberte veškerou pěnu a nechte vývar 2-3 hodiny být. Po 1,5 – 2 hodinách vyndejte z vývaru rozvařenou zeleninu. Tu obvykle do vývaru nevracíme, protože by se mohl zakalit. Také musíte vyndat maso, obrat ho a nakrájet na menší kousky. Vývar přes síto sceďte a přelijte do hrnce, ve kterém budete chtít dokončit polévku.  Připravte čerstvou na jemno nakrájenou zeleninu, kterou do vývaru dáte minimálně 20 minut před koncem. Přidejte maso a můžete začít dochucovat. Nudle vařte v hrnci zvlášť a přidejte je do polévky úplně nakonec, aby se nezakalila.

Postup na játrové knedlíčky
Očištěná a namletá játra spojte v misce s vejcem, kořením a drceným česnekem a najemno nakrájenou cibulí. Přidejte dvě až tři lžíce strouhanky, promíchejte a  nechte odpočinout v ledničce. Potom vytvarujte kuličky, které hoďte do vroucí čisté vody a 8 až 10 minut knedlíčky vařte. Po vyjmutí z vody je můžete přidat do polévky. 

TIP DZ Klatovy! Cibuli jen rozpulte a restujte se slupkou, díky ní, chytne vývar zlatou barvu. Část osoleného a opepřeného čistého vývaru (bez masa a zeleniny!) můžete přelít do menších sklenic a uskladnit v mrazáku. Příště stačí vývar jen vyndat z mrazáku, naředit vodou a ještě v něm krátce nechat vařit zeleninu, aby získal na síle.

Francouzská fazolová polévka
Pokud máte v mrazáku sklenici s vývarem, je načase ji využít! Co dál budete potřebovat?

Ingredience:  
bílé sterilované fazole nebo suché namočené přes noc
řapíkatý celer
pórek
červenou cibuli
mrkev
čerstvý špenát
rajčata
kuřecí řízky prsní bez kosti od Drůbežářského závodu Klatovy
kuřecí vývar
čerstvé bylinky (petržel, šalvěj)
sůl
pepř
sušený česnek

Postup:
Maso nakrájené na kousky spolu se zeleninou vyjma špenátu si připravte už do finální podoby, kterou chcete v polévce, tedy na drobnější kusy. Zalijte  vše vývarem, který můžete ještě naředit vodou a polévku nechte projít varem, vařte pod pokličkou asi tak 15 minut, aby zelenina změkla. Potom přidejte fazole a čerstvé bylinky, chvíli povařte a nakonec dochuťte kořením (sůl, pepř, sušený česnek, šalvěj, petrželka) a zamíchejte do polévky čerstvý špenát. 

Gulášová á la kuře
Není nic snadnějšího a rychlejšího, než kuřecí polévka na způsob známe „gulášovky“. Oproti standardní gulášové polévce je zdravější a plná kvalitních surovin. Co budete potřebovat?

Ingredience:
kuřecí řízky prsní bez kosti od Drůbežářského závodu Klatovy
brambory
žampióny
kuřecí vývar z Kuřecí polévkové směsi od Drůbežářského závodu Klatovy
máslo
cibule
celer
mrkev
česnek
majoránka
bobkový list
sůl
pepř
libeček
kmín
paprika

Postup:
V hrnci orestujte na másle žampiony dozlatova. Potom přidejte na kousky kuřecí prsa, brambory nakrájené na kostky, bobkový list, kmín, libeček a špetku pálivé nebo lahůdkové papriky, podle chuti, na kostičky nakrájenou zeleninu, prolisovaný česnek a zalijte vodou nebo vývarem. Vařte dokud nebudou brambory měkké. Nakonec dochuťte kořením.

Zdroj a foto: http://www.dzklatovy.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *