Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Sex a vztahy

Jste těhotná a máte chuť na sex? Vibrátoru se nebojte, bondáži se však vyhněte

Těhotenství je jedním z nejzajímavějších období v životě ženy. Její tělo totiž během pouhých devíti měsíců prochází velkými změnami. S nimi se může najednou proměňovat také sexuální apetit, který je v případě řady nastávajících maminek mnohem výraznější. Těhotenský sex však dodnes budí řadu obav. Je pro miminko bezpečný? Nevyvolá předčasný porod? Může se používat i vibrátor? A jak na něj vlastně nahlížejí lékaři?

Někdo má na sex chuť větší, někdo vůbec žádnou
Období čekání na příchod miminka na ženský sexuální apetit působí rozdílně. Zatímco některé dámy díky tělesným změnám pociťují neodolatelnou chuť na sex, jiné nemají na styk ani pomyšlení. „Míra sexuální touhy během těhotenství je mimo jiné ovlivněna několika faktory. Ty psychické často souvisejí se změnou vzhledu a pocitu vlastního já nebo se strachem z potratu či předčasného porodu. Fyzickou překážkou se poté stává samotné bříško,“ přibližuje MUDr. Marek Broul, Ph.D., MBA, FECSM, primář sexuologického oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem a urolog Urologického oddělení Nemocnice Litoměřice. Ženy by proto měly objevovat, jaké polohy jsou jim při milování pohodlné. Ze studií[1] vyplývá, že to jsou nejčastěji pozice, ve kterých jsou nahoře, na boku nebo k nim muž přistupuje zezadu.

Z odborných studií i podle zkušeností lékařů se těhotné ženy nejčastěji pohlavnímu styku vyhýbají kvůli bezpečí miminka.[2] Podle lékařů jsou však obavy zcela zbytečné, a pokud je žena zdravá, není žádný důvod se v sexu omezovat. „Děloha je od pochvy v dostatečné vzdálenosti a miminko navíc chrání svalstvo v dutině děložní, plodová tekutina i plodové obaly,“ vysvětluje MUDr. Petr Holba, vedoucí lékař Centra porodní asistence – porodnice KZ Litoměřice. Budoucí maminky se nemusejí vzdávat ani erotických hraček, které mohou jim i jejich partnerům poskytnout potěšení i v případě, že je pro ně klasický styk nekomfortní. „Používání erotických hraček během těhotenství je ve většině případů bezpečné a ženy by měly zvážit především to, zda jim pomůcky navozují příjemné pocity,“ doplňuje doktor Holba. Podle něj však výjimku tvoří rizikové těhotenství, kdy je podle lékaře určitě nutné se poradit se svým gynekologem.

Vibrátory ano, jejich velikost však vybírejte rozumně
A které erotické pomůcky zvolit? Dokonalou stimulaci bez tlaku na bříško poskytují třeba vibrátory. Ty přitom lze používat jak s partnerem, tak samostatně. „Vybírat je možné ze široké škály tvarů, které nabízejí různé stupně intenzity. Těhotným ženám bych doporučil, ať si vyberou vibrátor měkký a pružný, aby příliš netlačil na citlivá místa,“ doporučuje Tomáš Koubík, zakladatel společnosti Intimfitness.cz. Pozor by ženy měly dát pouze na velikost. „Těhotné ženy by měly raději volit menší velikosti vibrátorů, příliš rozměrné by totiž mohly zbytečně dráždit dělohu, v krajních případech i přivodit případné krvácení. U menších vibrátorů se ale není třeba obávat,“ upozorňuje doktor Holba.

Buďte jemná
Pokud ženu penetrační sex bolí nebo jí ho gynekolog výslovně zakázal, neznamená to, že si potěšení nemůže užít vůbec. Za pomoci masážní hlavice a podtlakového stimulátoru se může zaměřit na svůj klitoris, samozřejmě jemně.

„Během těhotenství je děloha, děložní čípek a pochva více prokrvená, a tím pádem o něco citlivější než obvykle. Proto může být vzrušivost oblasti snadnější,“ dodává doktor Holba a upozorňuje také na to, jak je důležité erotické pomůcky udržovat v čistotě a před i po každém použití je umýt speciálním antibakteriálním mýdlem, případně alespoň opláchnout pod tekoucí vodou. Hygiena je zásadní i v případě, kdy pár provádí masturbaci pouze prsty. „To proto, aby se do intimních partií nedostala infekce,“ dodává.

Někdy se těhotné ženy obávají dosáhnout orgasmu, zejména kvůli jemným stahům. Tyto obavy jsou však neopodstatněné. Podle doktora Holby nevede intenzivní prožívání orgasmu k předčasnému porodu, proto nastávající maminky nemusejí mít strach se intimním chvilkám věnovat. Podle něj je sex naopak prospěšný pro udržení duševní rovnováhy a kvalitního partnerského života. Stejně jako při používání erotických pomůcek i zde tvoří výjimku riziková těhotenství, kdy je podle lékaře určitě nutné se poradit se svým gynekologem.

Drsnější praktiky si odpusťte
Kvůli bezpečí je důležité vybírat si erotické pomůcky podle použitých materiálů. „Zcela bezpečný je lékařský silikon. Pozor by si měly ženy dávat na plastové pomůcky, které mohou obsahovat ftaláty. Tyto sloučeniny jsou zdravotně závadné a mohou narušovat hormony v těle,“ upozorňuje Koubík.

Stejně ostražité by ženy měly být také při výběru lubrikačního gelu. Mnohé totiž obsahují vůně, aromata, barviva a další složky, které mohou dráždit citlivou sliznici nebo způsobit infekci. „Doporučujeme hypoalergenní silikonový lubrikační olej Sexgel, který je bez parfemace a neobsahuje přírodní oleje, tuky ani žádné jiné látky biologického původu, které by mohly vyvolat alergické reakce,“ vysvětluje Koubík výhody inovativního lubrikantu, který společnost Sexshop.cz vyvinula i pro použití na silikonové erotické pomůcky. Díky složení ho není nutné po použití smývat a jeho lubrikační účinek je dlouhotrvající.

Čemu by se nastávající maminky určitě vyhnout měly, jsou praktiky typu svazování. Příliš dlouhé setrvávání v jedné poloze může být s těhotenským bříškem dost nepříjemné. Například po čtvrtém měsíci se vůbec nedoporučuje ležet na zádech a být v této poloze svázaná. Váha zvětšující se dělohy v této poloze působí na dutou žílu a může tak narušovat krevní oběh.

Zdroj:
[1] Von Sydow K. Sexuality during pregnancy and after childbirth: a metacontent analysis of 59 studies. J Psychosom Res. 1999;47:27–49.
[2] Quality of Sexuality during Pregnancy, We Must Do Something—Survey Study

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *