Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

Ženy trpící anorexií, bulimií a obezitou bojují se stejným problémem: často nemohou otěhotnět

Špatné duševní zdraví, pozměněná menstruační funkce, neplodnost či těhotenské komplikace, jako je gestační diabetes, a nízká porodní hmotnost miminka. S takovými obtížemi se často potýkají pacientky s poruchami příjmu potravy. Neobjevují se přitom pouze u žen s anorexií či bulimií. Otěhotnění, vývoj plodu a porod nepříznivě ovlivňuje také obezita.

Osoby trpící poruchou příjmu potravy si často představujeme jako velmi štíhlé dospívající dívky snažící se přiblížit nereálným ideálům krásy. Přestože právě v pubertě mentální onemocnění propukne nejčastěji, jeho rozvoj není vyloučen ani u starších pacientů. Nebo přesněji řečeno pacientek. Podle ÚZIS[1] se totiž právě ženy potýkají s poruchou příjmu potravy nejčastěji. Například v roce 2017 představovaly na 90 % nemocných, jimž byla v Česku jedna z forem této duševní poruchy diagnostikována.

Poruchy příjmu potravy mohou mít různé projevy. Pro mentální anorexii je typické odmítání jídla, pro bulimii zase záchvatovité přejídání a následné zvracení. Nekontrolovatelné přejídání je však přítomné i v jiných formách poruch než jen u bulimie, což může následně vést k opačnému problému – nadváze až obezitě.

Na problém si dívky mnohdy zadělají již v pubertě
Duševní poruchy spojené s neschopností lidí přijímat potravu v přiměřeném množství mají podle odborníků různé spouštěče. Od biologických a genetických faktorů až po ty psychologické. Dívky jsou totiž, zejména co se týká vzhledu, vystaveny mnohem většímu sociálnímu tlaku než chlapci. V pubertě také jejich těla výrazněji mění tvar. I to je důvod, proč se poruchy příjmu potravy objeví nejčastěji v dospívání. „Nedostatečný kalorický příjem v tomto období ale bohužel může mít fatální následky na vyvíjející se organismus, které si dívka odnese do budoucna. Jedním z nich může být i neplodnost v důsledku narušení hormonálního systému,” varuje MUDr. Kateřina Veselá, Ph.D., ředitelka reprodukční kliniky REPROMEDA.

Anorexie či bulimie však může cestu k miminku zkomplikovat rovněž ženám, u nichž menstruační cyklus už začal. „Pokud žena ztratí příliš velký podíl tělesného tuku, ustane u ní menstruace a ovulace. Organismus nemá dostatek energie, a musí proto eliminovat procesy, které jsou pro něj v tu chvíli zbytečné. Perioda je jednou z nich. Žena se tím pádem stává neplodnou,“ vysvětluje lékařka s tím, že pokud tento stav trvá dlouhodobě, může být dokonce nevratný.

Hrozí předčasný porod i potrat
Podle dat, která v roce 2022 zveřejnil časopis Archives of Women’s Mental Health[2], má až 27,5 % žen, jež žádají o léčbu neplodnosti, v anamnéze poruchu příjmu potravy. Část z nich, konkrétně 16,7 %, se s anorexií potýká i během pokusů o početí. Pokud je snaha o miminko úspěšná, zdravotní rizika se pak mohou přenášet také na plod. Podle zjištění[3] se například zvyšuje riziko, že se dítě narodí předčasně nebo že bude mít nízkou porodní hmotnost. Častěji rovněž hrozí potrat. Pro nastávající maminky je tak velmi důležité dodávat dostatek živin nejen sobě, ale i plodu.

Problém je i na opačné straně spektra, u obezity
Plodnost ženy však negativně ovlivňuje také opačný scénář. Tedy když se ručička na váze vyšplhá k příliš vysokým číslům. Obezita je nejčastější formou poruchy výživy a způsobuje množství zdravotních komplikací. Tuková tkáň je hormonálně velmi aktivní, probíhá zde metabolizace hormonů. „Při obezitě se v ní tvoří jiné hormony, než potřebujeme, a rovněž se vyplavují v jiném poměru. Tím dochází k disbalanci a tělo se začne chovat jinak. Například dojde k narušení tvorby spermií a vajíček. Dokonce může být narušena i jejich DNA,“ objasňuje MUDr. Veselá.

Vysoká váha navíc nebývá problémem jen při početí dítěte, významně ovlivňuje i těhotenství a porod. Nastávající maminky s váhovým nadbytkem mají totiž častěji problém s vysokým tlakem či těhotenskou cukrovkou, která vede k makrosomii, kdy je plod příliš velký. Obézní těhotné ženy mají také vyšší riziko, že se jim narodí dítě s nějakým druhem postižení. To zmapovala například švédská studie[4], která u miminek nejčastěji zaznamenala vrozené srdeční vady a deformaci genitálií, končetin či močového systému. V minulosti také studie[5] prokázaly souvislost mezi obezitou matek a neurovývojovými a psychiatrickými onemocněními u potomků, včetně poruchy autistického spektra, dětské mozkové obrny či ADHD.

Zdravá je především duševní pohoda
Odborníci však upozorňují, že nemalou roli při problémech s plodností hraje vedle fyzické kondice také psychické zatížení, které poruchy příjmu potravy často provází. „Stres totiž vyplavuje do těla hormony adrenalin a kortizol, které mohou narušit ovulaci,” potvrzuje MUDr. Veselá. „Přestože je to nesnadné, ženy by se měly snažit naučit se se stresem pracovat. Doporučuji užívat si přítomné momenty, najít si čas být tam, kde být chci. Když jsme v přítomnosti blízkých, být s nimi naplno, nenechat mysl bloudit po nesplněných úkolech. Jestliže jdu cvičit, soustředit se na cvičení, nikoliv na to, co budu muset večer vařit. Učit se žít tady a teď a tělo i mysl v tomto duchu postupně trénovat,“ uzavírá lékařka.

Zdroj:
[1] https://www.uzis.cz/sites/default/files/knihovna/ai_2018_08_poruchy_prijmu_potravy_2011az2017.pdf
[2] Hecht LM, Hadwiger A, Patel S, Hecht BR, Loree A, Ahmedani BK, Miller-Matero LR. Disordered eating and eating disorders among women seeking fertility treatment: A systematic review. Arch Womens Ment Health. 2022 Feb;25(1):21-32. doi: 10.1007/s00737-021-01156-x. Epub 2021 Jun 27. PMID: 34175997. Dostupné online na: https://scholarlycommons.henryford.com/cgi/viewcontent.cgi?article=1232&context=chphsr_articles
[3] https://womensmentalhealth.org/posts/anorexia-pregnancy/
[4] Persson M, Cnattingius S, Villamor E, Söderling J, Pasternak B, Stephansson O et al. Risk of major congenital malformations in relation to maternal overweight and obesity severity: cohort study of 1.2 million singletons BMJ 2017; 357 :j2563 doi:10.1136/bmj.j2563
[5] Edlow AG. Maternal obesity and neurodevelopmental and psychiatric disorders in offspring. Prenat Diagn. 2017 Jan;37(1):95-110. doi: 10.1002/pd.4932. Epub 2016 Nov 7. PMID: 27684946; PMCID: PMC5572633.

Foto: archiv Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *