Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

Oddalujete si text nebo na něj neumíte zaostřit? Nejde o klasickou oční vadu, ale spíše o důsledek stárnutí, tvrdí odborníci

Stává se to i tím nejlepším z nás. Je to sice mrzuté, ale není to žádným tajemstvím – jak stárneme, části našeho těla se opotřebovávají a nefungují tak, jako kdysi. A tak každého zastihne den, kdy si nějakou věc bude muset oddálit od očí, aby na ni lépe zaostřil. Této věkem podmíněné změně zraku se říká presbyopie, laicky vetchozrakost.

Vzhledem k tomu, že snížení schopnosti vidění na blízko s přibývajícím věkem postihuje prakticky všechny lidi, nejedná se o klasickou oční vadu, ale spíše o důsledek stárnutí organismu. Příčinou jsou postupné změny ve struktuře tkání oční čočky,“ vysvětluje Martin Slaný, optometrista a odborný garant sítě očních optik FOKUS a dodává: „První příznaky se objevují mezi 40. až 45. rokem a postupují cca do 65 let věku, kdy se stav ustálí a už se nezhoršuje. Tuto chybu přitom nelze léčit, pouze korigovat.”

S presbyopií úzce souvisí i stav oční čočky. Právě ta je zodpovědná za akomodaci, se kterou má oko problém (akomodaci oka si můžete představit jako funkci „zoom“ ve smyslu zaostřování, tedy schopnost vidět ostře různé vzdálené předměty). Ve struktuře čočky se časem usazují bílkovinné látky, které snižují jej pružnost, a tedy i schopnost akomodace. O zaostřování se pak musí postarat dioptrická pomůcka.

V začátcích, pokud vidíte dobře do dálky, vám stačí klasické brýle na blízko, tzv. čtecí brýle,” říká Martin Slaný a zároveň upozorňuje, že byste si měli dát pozor na brýle ze supermarketů a drogerií, které mohou posloužit pouze pro krátké přechodné období, kdy si své brýle zapomenete a potřebujete rychlé řešení. „Tyto brýle však nejsou vhodné pro dlouhodobé používání, můžete si jimi poškodit zrak,“ dodává Slaný.

V případě, že nevidíte správně na blízko ani na dálku, a nechcete s sebou nosit několik brýlí, které si přehazujete podle potřeby, pohodlným řešením jsou v tomto případě multifokální (progresivní) brýle, které zaostřují na více vzdálenosti. Upravují dioptrie na dálku, na střední vzdálenost (je důležitá například při práci na PC a při řízení), ale i na čtení. “Tento typ brýlí si většina lidí zvolí ve chvíli, kdy jim k zaostření nepomůže ani oddálení předmětu do dálky, což většinou přichází, pokud je čtecí dioptrie nebo adice větší než 1,5 dioptrie,” vysvětluje Martin Slaný.

Multifokální brýle jsou zároveň vhodnou korekcí při každodenních činnostech, pokud ale delší dobu zaostřujete zrak na určitou vzdálenost, trávíte-li 3 a více hodin denně prací pohledem do monitoru, jste vášnivý mister, jezdíte na motorce nebo na kole, správný oční optik vám doporučí pro tyto situace brýlové čočky, které budou odpovídat právě vašemu zaměření a vaší činnosti tak, aby byl váš pohled na svět jasnější a vaše oči zůstaly svěží.

Je proto důležité, pokud pociťujete diskomfort při vidění navštívit odborníka, resp. specialisty, který pomůže najít nejoptimálnější řešení problému se zrakem. Zdraví nelze totiž zobecňovat, proto je třeba zvolit ke každému individuální přístup, správně změřit zrak a určit správnou oční korekci,“ vysvětluje Martin Slaný z oční optiky FOKUS a uzavírá: „Na začátku mohou vzniknout obavy, že si na nové brýle nezvyknete. S profesionálně vybranými brýlemi se doba návyku na nové brýle výrazně zkrátí, nebo není vůbec nutná. Zákazníkovi navíc vysvětlíme všechny možné vlastnosti a dáme mu doporučení, jak brýle používat. Například, že je nezbytné s multifokálními brýlemi sklonit hlavu při chození ze schodů či lehce pootočit hlavu, při pohledu do zpětného zrcadla při řízení apod.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *