Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Ze života

Zlozvyky, jimiž snižujete hodnotu své firmy

Léta budujete vlastní podnikání. Docela šlape. Alespoň se to tak na základě čísel jeví. Jenže ani dobře vypadající čísla nemusí znamenat, že vaše firma nemá zaděláno na problémy. Zbystřit byste měli zejména tehdy, pokud se chystáte na její prodej. Přestože se v businessu pohybujete už řadu let, možná se dopouštíte chyb, které dokáží hodnotu vašeho většího či menšího impéria podkopat.

Sázíte na jednoho koně, a tomu plnokrevníkovi už docházejí síly
Držet se svého kopyta může mít na podnikání negativní dopady. V tom, čemu lidé rozumí, se cítí bezpečně. Jenže podnikání nikdy není bezpečné, stačí se ohlédnout jen několik měsíců a let do minulosti. Proto se vždycky ptejte, zda využíváte plný potenciál toho, co máte. Může se to týkat vytíženosti výrobního areálu, majetku, vztahů s dodavateli. Jakmile zjistíte, že máte prostor v rámci firmy diverzifikovat a své sázky rozšířit do dalšího segmentu, o další produkt, jemuž je trh nakloněn, neotálejte s tím. Nejen že to povede k větší efektivitě, ale taky výrazně zatraktivníte hodnotu svého businessu pro případné kupce či investory. Novinky znamenají nové zkušenosti, další know-how, a to všechno se do firemního kapitálu počítá. Takže odhoďte tvrdohlavost a přestaňte lpět na světě, který je ohraničený rigidními mantinely vašeho na jistotu a tradici orientovaného uvažování. Raději se zabývejte tím, co a jak inovovat, abyste si na trhu vydobyli jedinečnou pozici lídra.

Nevymáháte pohledávky, nemyslíte na zadní kolečka
Častou chybou, kvůli níž si mohou tuzemské firmy projít doslova auditorským peklem, je laxnost při vymáhání pohledávek. Říkáte si, že jedna nebo dvě neproplacené faktury vaše podnikání přeci nesloží… Omyl! Tím, že se o své peníze aktivně hlásíte, jasně nastavujete chod a etiku spolupráce s dalšímu subjekty, se svými odběrateli. A ti musí vědět, že normální je platit včas a být důslední v hrazení svých závazků. To, jakým způsobem se firma staví ke svým penězům, o ní mnohé vypovídá. A laxnost oku zkušeného auditora, který váš podnik před velkou akvizicí prověřuje jako detektiv, neujde. Je-li to totiž systematický zlozvyk, tak se může stát, že podmínky, za nichž se má sloučení uskutečnit, se pro vás oproti původnímu, snovému návrhu, dost zhorší. A i kdybyste neprodávali, je nevymáhání pohledávek zkrátka praxe, která jednoho krásného dne může ohrozit finanční zdraví podniku.

Málo delegujete: syndrom superhrdiny
Přestože se superhrdinové, kteří vše zvládnou sami a s úsměvem, vyjímají skvěle na filmových plátnech, ve firmě je taková strategie neudržitelná. Je to totiž docela jiný žánr. Naopak umění delegovat a podporovat spolupráci napříč podnikem je vždy esencí úspěšných brandů. Uvědomit si, že zkrátka nemáte superschopnosti a jste jen lidmi, může být ale pro mnohé vlastně velmi bolestné procitnutí. Jenže je vždy hodnotnější k němu dospět z vlastní vůle, než se o to postarají životní události samy. Pro někoho, kdo rád pracuje na vlastní pěst a důvěřuje jen svým schopnostem, je přenechání úkolů ostatním skoro nepředstavitelné mučení. Ale to jen do té doby, než si uvědomí svou novou roli a podstatu podnikání. Roli člověka, který může vybudovat něco mnohem většího, než je on sám. A ještě k tomu může přizvat řadu šikovných lidí, kteří porostou společně s ním i s firmou, s nimiž vytvoří systém, který je schopen plně fungovat, i když na měsíc odjede na dovolenou. Každý investor bude hodnotit podnik, který šlape tímto způsobem, jako potenciální zlatý důl.

Trávíte příliš mnoho času „exekutivou“: syndrom kontrolora
Není horšího majitele firmy než toho, který dokonce musí, ba co hůře, osobně chce, posvětit i nákup toaletního papíru do kanceláře. Jestli je to i váš případ, tak všichni patroni podnikání s vámi. Opravdu mezi námi chodí takoví šéfové, kteří si v podobných zbytečnostech libují a mají díky tomu ze sebe lepší pocit. Ale ve skutečnosti je to zvrácené. Odporuje to všemu, co by měl podnikavý duch ztělesňovat. Proč se to vůbec děje? Jedním z důvodů je, že se možná tak trochu bojíte těch podstatnějších úkolů v řízení firmy, a tak unikáte k podružnostem, odvádíte svou pozornost, a přitom vás uklidňuje pomyšlení na to, že jste přeci něco pro podnik udělali. Druhý důvod bývá nekontrolovatelná touha o všem vědět a vše mít pod palcem, ta bývá u podnikatelů častější než předtím uvedený únik. Leč ani jedna z cest není správná a dřív či později může vaši firmu přivést na buben. To proto, že jí nebudete věnovat skutečně hodnotnou péči: strategické řízení, rozvoj, leadership. To je, oč tu běží, a co bude případné kupce zajímat.

Chcete být nejlepší v celém kole: syndrom lva salonů
Baví vás bušit si do hrudi a všem okolo dávat najevo, že vy jste tady tím nejlepším? Tak to vám nemohu gratulovat. Jako šéfové jste si právě podepsali rozsudek malosti. Přebujelé ego zabíjí podstatné hodnoty, o něž by se měla úspěšná společnost opírat. Firmu odsuzuje k tomu, že nikdy nevyroste a nikdo se na její palubě dlouho neohřeje. Jednoduše proto, že ostatní nebaví hrát druhé až desáté housle. Toužíte být opravdu velký šéf a skvělý lídr? Tak to chce ochotu ke spolupráci a chuť obklopovat se lidmi, kteří jsou v něčem lepší a chytřejší než vy. To totiž moudrý podnikatel dělá. Nechává podnikání rozvíjet díky talentu ostatních a nebojí se jim přitom přiznat zásluhy. Když totiž chcete navýšit hodnotu firmy, nezapomínejte na to, že ji tvoří lidé. A dobře naladění lidé s výsledky jsou to hlavní, co z milionu udělá mnohonásobně víc.

Málo odpočíváte
Možná už jste slyšeli o tom, že se budoucnost podniku při auditech někdy odvozuje také od zdravotního stavu majitelů. Je to tak. Když o sebe člověk v čele nedbá, málo odpočívá a svému zdraví se nevěnuje, pro investora je to varovný signál. Může přijít turbulence, náhlá nemoc, indispozice a firma bude bez šéfa. Zasáhnout ji to může velmi razantně zvláště tehdy, pokud je právě majitel spjatý s velkou částí exekutivy a nedostatečně deleguje. Čím lepší kondice, tím vyšší elán a tím spíše dostatek energie, kterou v podnikání potřebujete jako lídr. Tím také větší jistota lidí uvnitř i vně podniku. To je zásada, která je nadčasová. Bohužel se v českém prostředí zřídkakdy setkávám s tím, že by podle ní podnikatelé žili. Bývá to spíše právě naopak, až zdravotní problémy zaklepou na dveře a v lepším případě se vše řeší za pět minut dvanáct. V horším je to konečná. Za takových okolností se totiž mnohdy ani prodej firmy nezdaří.

Pořád podceňujete obchod
Obchod vás moc nebere? To ale špatně děláte. Nebo vás bere natolik, že stojí na vás a ostatní kolegové v týmu se jen vezou? No, to zrovna firmě taky nedává lichotivou výchozí pozici. Obchodní aktivity musí být rozdělené mezi více dobře motivovaných lidí, které to baví. Když ho děláte sami, jednoho dne můžete narazit na hranice. Více vztahů zkrátka už nedokážete obsloužit. Nebo dojde na limity vaší energie a zdraví. Ale obchod se nesmí zastavit. Co s tím? Začněte budovat obchodní tým. Hleďte na dynamiku osobnosti i výsledky. Nehřejte si tu nikoho, kdo trpí přehnanou liknavostí a práce „obchoďáka“ ho stresuje víc, než mu přináší radosti. Orientujte se na motivaci, výkon i podporu týmového ducha, který chce získat víc. A lidi za to pořádně odměňujte. Fungující obchod zvedne cenu firmy na trhu, přinese nové příležitosti a také nové zájemce o investování či koupi.

Zdroj a foto: Ing. Jiří Jemelka, MBA, jednatel společnosti JPF Czech s.r.o.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *