Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

Výskyt pneumokokových infekcí v loňském roce výrazně vzrostl, nebezpečné jsou především pro seniory

Bakterie Streptococcus pneumoniae neboli pneumokok způsobuje nejrůznější onemocnění, jako je akutní zánět středního ucha, zánět vedlejších nosních dutin, ale také těžký zápal plic, zánět mozkových blan či otravu krve. Pneumokok může postihnout všechny věkové kategorie, k nejohroženějším skupinám patří kojenci, malé děti a senioři. V loňském roce u nás bylo zaznamenáno 472 případů výskytu infekčních pneumokokových onemocnění (IPO), což je v porovnání s rokem 2021, kdy to bylo 264 incidentů, meziroční nárůst o zhruba 79 procent nemocných – o 208 lidí. Vyplývá to z údajů zveřejněných Státním zdravotním ústavem.

Nejvíce pneumokok zasáhl seniorskou populaci, v níž bylo 244 výskytů IPO. Také podíl úmrtí byl v této kategorii nejvyšší, a to 55 (v roce 2021 to bylo 32 zemřelých) Za celý loňský rok si pneumokokové infekce vyžádaly dohromady 83 životů, v předchozím roce to přitom bylo 48 úmrtí. I v roce 2022 se nejvíce onemocnění pneumokokem vyskytovalo v předjaří s následným postupným klesáním. Nárůst pak opět přicházel s podzimními a zimními měsíci, prudký vzestup byl zaznamenán v prosinci, a to 104 případů IPO.

Streptococcus pneumoniae neboli pneumokok je kulovitá bakterie, která běžně osídluje sliznici úst, nosu a horních cest dýchacích. Šíří se vzdušnou cestou a nakazit se lze i od osob, které žádné projevy nemoci nevykazují. Jedinou účinnou prevencí je vakcinace. Od roku 2010 je v České republice (ČR) zavedeno doporučené a hrazené očkování dětí pneumokokovými konjugovanými vakcínami (PCV). Od roku 2018 je očkování třináctivalentní vakcínou  Prevenar 13 rozšířeno pro pacienty se zdravotní indikací a pro věkovou skupinu seniorů 65 a starší bez poplatku. Nyní je k dispozici i dvacetivalentmí vakcína Apexxnar, která pomáhá chránit osoby starší 18 let proti 20 sérotypům pneumokoka. Tato vakcína, ale není hrazená ze zdavotního pojištění pro osoby starší 65 let.

Vakcíny Prevenar 13 a Apexxnar jsou registrované léčivé přípravky (vakcíny proti pneumokokovým infekcím), jejichž výdej je vázán na lékařský předpis. Přečtěte si, prosím, pečlivě příbalové informace. Vakcíny Prevenar 13 a Apexxnar neposkytují 100% ochranu proti typům pneumokoka, které vakcíny obsahují, a nechrání před typy neobsaženými ve vakcínách či jinými mikroorganismy, které způsobují zápal plic.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *