Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zábava

Premiéra filmu Ondřeje Kepky – Zfilmovaná tajemství Čapkovy Strže

Česká televize a Ondřej Kepka, ve spolupráci s Památníkem Karla Čapka  ve Staré Huti, připravili k 60.výročí otevření Památníku Karla Čapka  filmový dokument „Zfilmovaná tajemství Čapkovy Strže“. 

Režisér a autor Ondřej Kepka ve filmu navazuje na svůj dlouholetý zájem  o život a dílo Karla Čapka – jak sám Kepka o Čapkovi říká: “ největšího  filozofa obyčejného života“. „Zfilmovaná tajemství“ volně navazují na  Kepkův dokument STRŽ 2013. 

Ve filmu Ondřej Kepka společně s ředitelem Památníku Zdeňkem Vackem  pomocí dochovaných dobových fotografií a unikátních filmových záběrů  mapují konkrétní místa Strže a okolí a srovnávají současnost a minulost. 

V dokumentu budou poprvé v široké míře prezentovány unikátní filmové  záběry rodiny Julia a Leopolda Firta, přátel Karla Čapka, které byly  pořízeny ve 30. letech přímo na Strži. Na záběrech je kromě samotného  Čapka řada tehdejších velikánů kultury: Hugo Haas, Olga Scheinpflugová  a mnozí další. 

Ondřej Kepka speciálně pro tento film nafotografoval sadu analogových  fotografií na velký středoformátový fotoaparát a výsledné fotky, které  stylově zapadají do dobového kontextu, pak srovnává s fotografiemi  z minulosti.  

Ve filmu zaznějí ze záznamu i hlasy Hany Maciuchové a Gabriely Vránové,  které načetly texty Olgy Scheinpflugové a v dokumentu se objeví i řada  ukázek z archivů České televize i samotného autora. V těchto archivech  uvidíme například filozofa Tomáše Halíka a teatrologa Františka Černého.  

Ve filmu vystoupí také Zdeněk Svěrák s dosud nepublikovanou  vzpomínkou, která divákům osvětlí vznik Divadla Járy Cimrmana.  

Dokument vysílá Česká televize ve svátečním schématu při  příležitosti 85.výročí Čapkova úmrtí, které si připomeneme  25.12.2023 

Průvodce pořadem: Zdeněk Vacek a Ondřej Kepka 
Scénář a režie: Ondřej Kepka 
Kamera: Robert Novák 
Střih: Petr Kozák
Dále účinkují: Emil Palivec (spolumajitel objektu a potomek přítele Karla  Čapka Václava Palivce), Kristina Váňová (emeritní ředitelka Památníku),  Zdeněk Svěrák a další 
Dramaturgie: Jana Marxtová 
Zvuk: Jiří Šotola a Petr Dušánek 
Hudba: Emil Viklický a Petr Malásek 
Produkce: Jana Kabátová a Ondřej Hlas (ČT) a Michal Votava (Ondřej  Kepka) 
Film vznikl za podpory Středočeského kraje 

Vysílání:  
Pondělí 25.12.2023 – 14:00 ČT2  
Čtvrtek 28.12.2023 – 15:55 ČT2 
Pondělí 01.01.2024 – 01:20 ČT2  

Stanice Český rozhlas Dvojka bude 25.12. a 26.12. vysílat také  dva rozhlasové dokumenty Ondřej Kepky na téma Karel Čapek.

Foto: archiv filmu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *