Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Děti🎄 Vánoce

Kdo nosí dárky, když ne Ježíšek?

Většina z nás číhala na Ježíška v očekávání, že tentokrát už ho uvidí. Někomu domů nosil dárky, jiným rovnou i nazdobený stromeček. V některých domovech Ježíška vyhlíželi ze zahrady, jinde se čekalo v tichu v jídelně na zazvonění zvonečku. Každý jsme jiný, a to je třeba zohledňovat i u dětí. Některé se svých kouzelných fantazií chtějí držet zuby nehty, jiné jsou profesionální detektivové a všechno vědí jako první. O tom a dalším si popovídáme s hlavní pedagožkou neziskové organizace Sto skupin Lenkou Královou a Marcelou Andrašší, která vede školičku Veselé notičky ve Vyškově.

„Tradice Ježíška je u nás velmi silná. Dětem a nejen jim, může vytvářet jakési kouzlo Vánoc. A protože se v předškolním věku objevuje tzv. magické myšlení, které je založené na fantazii a víře v nereálné věci, děti většinou opravdu věří, že jim dárky nosí Ježíšek,“ vysvětluje Lenka Králová. „Jak se k tradici přistupuje je na každé rodině a je to velmi individuální. Vytváříme si vlastní zvyky nebo dodržujeme tradice, každý podle svého. Kouzlo Vánoc většina z nás miluje a vidět rozzářené dětské oči a radost pod vánočním stromečkem k Vánocům prostě patří,” dodává.

„Přístupů k Ježíškovi může být celá řada. U nás dětem zarytě netvrdíme, že dárky nosí Ježíšek. Když se mě ale ptají, kdo k nám o Štědrém večeru chodí a zda Ježíšek existuje, odpovídám, že je jen na nich, čemu věří raději,“ říká Marcela Andrašší. „Starší syn za mnou jednou přišel a zeptal se, jak to tedy je. Odpověděla jsem mu, že má na vybranou, buď si ponechá víru ve vánoční kouzlo, nebo může znát tu méně kouzelnou pravdu. Vybral si kouzlo,“ usmívá se Marcela.

„Doporučuji ve chvíli, kdy se děti začnou ptát a o existenci Ježíška pochybovat, vše vysvětlit,“ pokračuje Lenka. „Zdá se mi lepší, když se to děti dozví od rodičů. A někdy to může být docela brzy. Mému synovi bylo asi 5 let, když jsme jeli v autě a v rádiu moderátor vyprávěl příběh maminky samoživitelky, které s dárky pro děti pomohly finanční příspěvky od posluchačů. Viděla jsem na synovi, jak bedlivě poslouchá a jak mu to vrtá hlavou. Nic neřekl. Přišel za mnou až druhý den a zajímal se, jak to s těmi Vánocemi tedy je. Zeptala jsem se, co si myslí on. Řekl, že tuší, že dárky nedává žádný Ježíšek, ale kupují je rodiče. Souhlasila jsem a vysvětlila mu, proč jsme to tak dělali a že je Ježíšek krásná vánoční tradice. Následně se o svoje zjištění podělil i s mladším bráškou. Ten na to ale evidentně ještě připravený nebyl a svoji víru v Ježíška si ponechal.“

„Některá dítka tu vánoční magii milují a tak je pro ně těžké nevěřit. Jiná se zase budou ochotně podílet na výrobě vánočních dárků, a to, že je nevyrábí Ježíšek, pro ně nemusí být tak důležité. I tady je důležité přihlížet k povaze jednotlivců. U nás doma mluvíme hlavně o Vánocích, dárcích pod stromečkem… Důležité je najít si tu svou respektující cestu,“ doplňuje Marcela a s úsměvem dodává: „Někdy je to vysvětlování ale komplikované. Můj mladší syn se před pár dny lekl, když zjistil, že Ježíš už zemřel. Bál se, že to letos bude bez dárků. Mají v tom ty děti někdy trochu nepořádek.“

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *