Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Sport

Vyrážíte na hory? Poradíme, na co si dát pozor

Chystáte se se svými potomky vyrazit na hory? Ať už Vás kroky vedou do českých středisek, nebo před sebou máte cestu do zahraničí, poradíme, na co si dát pozor a co si rozhodně nezapomenout přibalit s sebou. Vyrážíte s dětmi poprvé? Pak nezapomeňte při plánování destinace pečlivě zvážit, zda je vybrané horské středisko vhodné pro všechny členy rodiny. Zohlednit je třeba nejen zkušenosti a věk dětí, ale také třeba nabízené aktivity pro děti (například certifikované lyžařské či snowboardové školy, herny apod.), případně vhodné ubytování. 

Co nezapomenout vyřídit?
Před každou cestou se vždy ujistěte, že máte sjednané cestovní pojištění pro celou rodinu. „Kryje vám záda, když se zraníte, a podrží vás i v případě, kdy na sjezdovce způsobíte úraz jinému sportovci. Je třeba vybrat správně, náklady na ošetření třeba komplikovanější zlomeniny spojené s operací a zajištěním převozu do ČR se totiž mohou vyšplhat až téměř na půl milionu korun,“ říká Alexandra Přibylová z Kooperativy. Zkontrolujte platnost cestovních dokladů, platební karty a s sebou mějte také menší hotovost. V konkrétní destinaci si pak nezapomeňte vyhledat a uložit číslo na horskou službu.

Servisujte a věnujte pozornost výbavě
Než vyrazíte na hory, pečlivě si zkontrolujte lyžařskou a snowboardovou výbavu. Lyže a snowboard svěřte do péče servisu, kde se o ně profesionálně postarají a Vy budete mít jistotu, že jsou v pořádku a připraveny na skvělou jízdu. Stejnou péči věnujte i dětské výbavě. „Řekněte NE zmenšeninám a těžkým prknům nebo lyžím. Jistě jste slyšeli upozornění, že dítě není malý dospělý. Proto pro něj nejsou a ani nemůžou být vhodné snowboardy, které jsou pouhou zmenšeninou dospěláckých. Prkno pro dospělé má určitou tloušťku, která je adekvátní k jejich výšce. Pokud se ale takový snowboard zmenší na výšku dítěte, bude příliš těžké a dítě na něm bude mít velký problém zatočit, protože prkno se musí v oblouku trochu prohnout,“ říká Roman Blažek výrobce dětského vybavení Beany.

Máte doma začátečníka?
Ano a klade si otázku, zda se do výuky pustit sami nebo máte svěřit výuku odborníkům a případně PROČ? Mgr. Tomáš Macas, Ph.D., který garantuje kurzy a lyžování na FTVS UK doporučuje svěřit výuku odborníkům. Profesionální instruktoři mají nejen potřebné dovednosti, ale také zkušenosti s výukou dětí i dospělých. Jsou vyškoleni na to, jak učit, radovat se z každého pokroku a předejít získání zlozvyků. To přináší pokrok. Stejného názoru je i Filipe Zeman ze Sport Kids, který lyžování dětí učí a sám závodil v akrobatickém lyžování. Doporučuje využít profesionální instruktory. Poskytují nejen technické dovednosti, ale také psychologickou podporu pro děti. Jejich zkušenosti jsou neocenitelné. Adaptují se na dítě: Sledují jeho tempo, respektují jeho hranice.

Na co si dát na horách pozor?
Dobře se oblékněte
Aby Vám na sjezdovce bylo dobře, je třeba se správně obléknout. Oblečení je ideální vrstvit a to tak, aby bylo možné případně vrstvu odebrat i naopak ubrat. Chybět by nemělo termo oblečení, fleecová či klasická mikina, ponožky dobře odvádějící pot a kvalitní nepromokavé lyžařské kalhoty, bunda či kombinéza. Samozřejmostí jsou také kvalitní nepromokavé rukavice, a v případě mrazu oceníte také lyžařskou kuklu, která zahřeje a bude odvádět pot. Vzhledem k tomu, že děti často tráví hodně času na sněhu, je vhodné na hory přibalit i náhradní sadu oblečení, aby se v případě mokra nebo nehody mohly převléknout.

Myslete na bezpečnost
Na sjezdovku nikdy nevyrážejte bez ochranné přilby se štítem či brýlemi. Ideální výbavou je také páteřák, který ochrání páteř a horní část těla v případě nehody. Pozor také na to, že v některých střediscích je dokonce nošení páteřáku u dětí vyžadováno bezpečnostními pravidly. Nezapomeňte, že v horských střediscích se vždy musíte pohybovat pouze po vyznačených trasách a sjezdovkách. Takový freeride mimo sjezdovku Vás tak může stát nejen tučnou pokutu, ale v případě nehody či dokonce laviny také zdraví či dokonce život.

Na sjezdovkách pozor
Pokud se na sjezdovku vydáváte s malými dětmi či začátečníky, vždy volte vhodnou obtížnost a mějte děti pod kontrolou. Dítě vždy nechte jet před sebou a korigujte jeho směr a rychlost, aby nedošlo k pádu či ohrožení dalších lidí na sjezdovce. Doprovod mu vždy dělejte také na vleku či lanovce.

Pozor na počasí
Počasí na horách může být pěkně nevyzpytatelné a může se velmi rychle změnit. Pokud se proto chystáte na celodenní lyžovačku či výlet na běžkách, vždy s sebou mějte dostatečné množství pití, jídla a oblečení pro případ, že by se výrazně ochladilo. Nezapomeňte s sebou také vždy mít nabitý mobilní telefon.

Přejeme Vám parádní dovolenou plnou skvělých zážitků!

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *