Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

❤ ValentýnJídlo a pití

Metrový dort

Kalendář naznačuje svátek sv. Valentýna, srdce chvějí očekáváním a ve vzduchu se vznáší romantika. Rok se s rokem sešel a nastal opět čas plný lásky a náklonnosti. Není třeba velkých gest ani darů, ty nejkrásnější dárky jsou ty vlastnoručně vyrobené, protože jsou od srdce. Udělejte radost lidem, na kterých vám záleží a oslavte tento den lahodným symbolem sladkosti a požitkářství – metrovým dortem. Vrstvy naskládané do výšky se sametovou náplní a sladkou čokoládovou polevou zajisté okouzlí smysly každého milovníka cukrovinek. Nechte se pohltit symfonií sladkostí a ukažte svým milovaným, že péct dokáže každý a podělte se s nimi o svůj vlastní s láskou upečený výtvor.

Svatý Valentýn – lásky čas
Kde se svátek sv. Valentýna vůbec vzal? Možná budete překvapeni, ale některé legendy praví, že svatý Valentýn byl kněz, který se vzepřel příkazu císaře Claudia II., vládce Říma. Císař zakázal sňatky mladých mužů, protože věřil, že svobodní muži jsou lepšími vojáky. Svatý Valentýn nadále tajně uzavíral sňatky, což vedlo k jeho zatčení, a nakonec k mučednické smrti. Postupem času se Valentýn vyvinul v oslavu lásky a romantiky a ve středověku se rozšířily tradice, jako je výměna ručně vyrobených přáníček a projevů náklonnosti. Dnes je Valentýn jedním z velkých svátků plným lásky, červených růží a sladké čokolády. Ve Spojených státech se ročně vymění přibližně až 145 milionů valentýnských přání. Kromě romantické lásky však Valentýn v mnoha zemích symbolizuje i oslavu přátelství. Recept na metrový dort tak můžete společně ochutnat i během posezení se svými přáteli. Tak s chutí do pečení!

Kvalitní mouka aneb základ každého pečení
Lahodná chuť ve spojení s vláčným těstem – jak toho lze dosáhnout? Využijte při pečení metrového dortu polohrubou mouku značky Babiččina volba, která je oproti mnohým jiným moukám na trhu přesně tím, co slibuje – vyrobena z pečlivě vybraného obilí, které pochází pouze od českých farmářů z úrodných oblastí Hané, z okolí Kyjova a Litoměřic a z dalších oblastí Polabí. Pokud sáhnete po mouce značky Babiččina volba, můžete se spolehnout, že odpovídající kvalitu opravdu kupujete. Mouky této značky totiž pravidelně procházejí přísným testováním v nezávislé certifikované odborné laboratoři a udržují si tak stále vysokou kvalitu.

Ingredience na 2 korpusy (světlý a tmavý)
5 vajíček
230 g cukru
250 g polohrubé mouky Babiččina volba
10 PL slunečnicového oleje
8 PL vlažné vody
2 ČL prášku do pečiva
2 PL holandského kakaa (na tmavý korpus)

Ingredience na krém:
1 sáček vanilkového pudinku
½ l mléka
100 g cukru
200 g měkkého másla

Na dokončení:
čokoládová poleva

Postup:
Začněte přípravou korpusů. Rozehřejte troubu na 170 °C. V míse vyšlehejte vejce s cukrem. Poté zašlehávejte postupně olej, vlažnou vodu a mouku promíchanou s práškem do pečiva. Odlijte polovinu do první formy. Do zbylého těsta přidejte kakao, a pokud bude třeba, nařeďte těsto lžící mléka. Pečte nejlépe oba korpusy najednou, aby měly stejnou výšku i propečenost. Pečte 20–30 minut. Kontrolujte špejlí, zda jsou hotové. Nechte na mřížce zcela vychladnout.

Nyní začněte s přípravou pudinku, řiďte se podle návodu. Hotový pudink nechte přiklopený zcela vychladnout. Měkké máslo vyšlehejte s cukrem do hladké světlé hmoty a postupně do něj pomalu zašlehejte úplně vychladlý pudink.

Oba korpusy si položte na prkýnko vedle sebe a krájejte souběžně – budete tak mít stejně široké plátky. Střídáním světlého a tmavého korpusu docílíte krásné mozaiky. Těsto slepujte větším množstvím krému. Na závěr stlačte, aby se krém dostal i do těsta. Takto uložte minimálně na hodinu do lednice, aby koláč ztuhl. Na závěr polijte čokoládovou polevou, opět nechte vychladit. Pro podávání se dezert krájí našikmo, aby byla mozaika ještě hezčí. Nejlépe chutná chlazený.

Zdroj a foto: GoodMills Česko, Babiččina volba

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *