Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zvířata

Život se psem aneb cesta za společnými zážitky. Vyzkoušejte AGILITY!

Agility je týmovým sportem, kde tým sestává z dvojice člověk a pes. Je to aktivita nabitá emocemi, během které si člověk se svým čtyřnohým parťákem vytváří silné pouto. V současné době je to jeden z nejoblíbenějších psích sportů a věnovat se mu může prakticky každý.

Kde se agility vzaly?
Agility sport vznikl na konci 70. let minulého století jako doprovodný program na výstavě psů. Inspirací pro jeho vznik a pravidla se stal v té době oblíbený koňský parkúr. Dnes jsou agility jeden z nejoblíbenějších sportů se psem vůbec a jeho obliba stále roste. Agility může dělat se svým pejskem každý, ani lidský zdravotní hendikep není překážou, sport totiž existuje i ve variantě para.

Pravidla hry
V agility se hodnotí rychlost a přesnost překonání překážek. Pokud pes například shodí laťku, neprošlápne vyznačenou zónu nebo oběhne překážku, která je v pořadí, získává penalizaci v podobě 5 trestných bodů. Překonání jiné překážky než té v pořadí, je penalizováno diskvalifikací. Vyhrává tým s nejrychlejším časem a minimem trestných bodů.

Typy překážek

  1. překážky skokové: klasický skok, dvojitý, daleký, zeď a proskokový kruh
  2. překážky zónové: kladina, áčko a houpačka
  3. překážky probíhací: tunel a slalom

Aby vše bylo co nejvíce spravedlivé, jsou psi rozděleni do skupin, a to dle kohoutkové výšky. Podle toho se také upravuje výška překážek pro danou kategorii. V České republice máme 5 velikostních kategorií:

  • Extra Small (do 29,99 cm)
  • Small (30-34,99 cm)
  • Medium (35-42,99 cm)
  • Intermediate (43-47,99 cm)
  • Large (nad 48 cm).

Zajímavostí je, že ve většině ostatních zemí světa neexistuje kategorie XS.

Jak s agility začít?
Pokud s agility začínáte, určitě je dobré najít si trenéra, který má zkušenosti ze závodů, má perfektní povědomí o rizicích tohoto sportu a o tom, jak jim předcházet. Pod jeho vedením si vše důležité osvojíte a následně můžete trénovat i sami v nejrůznějších agility parcích, nebo se jít jen tak proběhnout do přírody. Na webu www.klubagility.cz pak můžete najít veškeré důležité informace k soutěžnímu řádu, reprezentaci, rozhodčím apod.

 A co o sportu říká závodnice, trenérka agility a ambasadorka značky Fitmin Tereza Kaniová? „Na závodech bývá nejnáročnější nenechat se strhnout nervozitou a předvést perfektní načasování při vedení psa. Na vyšších soutěžích mívají týmy obvykle natrénováno velmi podobně, a po zaznění píšťalky už je to především o hlavě,“ popisuje pocity při závodění Tereza Kaniová. „Jsem vděčná, že se nám s mojí milovanou Jess podařilo 5x reprezentovat Českou republiku na Mistrovství světa a že jsme si odtamtud přivezly jednu zlatou a jednu bronzovou týmovou medaili. Z pozice trenéra jsem nejpyšnější na svoji mladou svěřenkyni Kačku Pallovou, která se loni se svou tříletou australačkou Bonny a mojí Jess kvalifikovala na Juniorské MS v Anglii, a dokonce se svými družstvy vybojovala titul mistra
a 2. vicemistra světa,“
sdílí své nadšení z agility Kaniová.

Na co dát pozor:

  • Dokud nemá štěně ukončený fyziologický vývoj, nemělo by v rychlosti běhat do tunelů, natož těch zahnutých. Nemělo by ani skákat vysoké překážky a minimálně do roku
    se vyhýbejte také houpačce a slalomu.
  • Před tréninkem nikdy nezapomeňte na poctivé rozehřátí sebe i pejska. Začněte pomalými, volnými pohyby, přidávejte na intenzitě a postupně zaktivujte všechny svaly. A po jakémkoliv tréninku nebo závodě myslete naopak na pořádné vychození, vydýchání a nakonec protažení.
  • Při tréninku je důležitá motivace. Pokud využíváte odměny, volte pochoutky, které jsou malé a kvalitní, protože pes jich při tréninku zkonzumuje větší množství. Skvělé jsou například bezlepkové pochoutky Fitmin Play&Train s nízkým obsahem tuku.

Zdroj a foto: Fitmin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *