Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zvířata

Květen je měsícem duševního zdraví: Jak k psychické pohodě přispívá kočka a pes?

Duševní zdraví a psychická pohoda je stále častějším tématem, které bude mít ještě větší osvětu s přicházejícím jarem. Květen je totiž od roku 1949 vyhlášen měsícem duševního zdraví, na které se klade velký důraz napříč společností i generacemi stejně jako na to fyzické. Věděli jste, že spousta vědeckých studií prokázala, že k lepší psychické pohodě přispívají také domácí mazlíčci?  Prozradíme vám, jakým způsobem.

V roce 1949 organizace Mental Health America (MHA) vyhlásila květen měsícem duševního zdraví, kde se zaměřovala zprvu na americkou populaci. Cílem je šířit větší povědomí o duševním zdraví, jak velký má vliv na život jedince, ale i jak je důležitá jeho prevence. Zároveň se v květnu oslavuje i vyléčení a překonání psychických nemocí a organizace si klade za cíl toto téma otevírat po celém světě.

Pocit bezpečí
Psi jsou nejen skvělí společníci, ale zároveň vděční a věrní parťáci pro život. Psi mohou poskytovat smysl pro bezpečí a ochranu, což může být uklidňující, zvláště pro lidi žijící o samotě. Tento pocit bezpečí může zároveň pomoci snížit jejich obavy a úzkost. “Pes kromě přátelství přinese určitou náplň všedních dní, k níž patří návyky, rituály, ale i pravidelný pohyb, který udržuje člověka i jeho mysl v kondici. Přes den vás nutí trávit více času venku na čerstvém vzduchu, večer vám bude dělat zase společnost u televize,” konstatuje výhody soužití se psem Martin Pučálka ze společnosti Krmiva Pučálka.

Redukce stresu
Hlazení psa i kočky, nebo jen jejich pouhá přítomnost, může snížit u lidí také hladinu stresu. Nespočet studií prokázalo, že lidé s domácími mazlíčky mají obecně lepší duševní zdraví a jsou méně náchylní k depresi a jiným psychickým onemocněním. Interakce se psy i kočkami totiž zvyšuje produkci hormonů štěstí, jako je serotonin a oxytocin, zatímco snižuje produkci kortizolu, hormonu stresu,“ uvádí Martin Pučálka ze společnosti Krmiva Pučálka. Jeho slova dokládá i studie vědců z Washington State University, kteří zjistili, že dotek v podobě hlazení či objímání mazlíčka prokazatelně snižuje krevní tlak, tepovou frekvenci i svalové napětí. Účastníci studie také zaznamenali po deseti minutách hlazení psa snížení kortizolu.

Sociální interakce
Majitelé psů se často setkávají a konverzují na procházkách, v parcích či na cvičištích, což může pomoci při budování sociálních vazeb a pocitu sounáležitosti. Interakce s ostatními lidmi vás tak nenechá zaobírat se jen sami sebou nebo svými splíny. A koneckonců i vaši čtyřnohý parťáci si venku mohou najít chlupatého kamaráda. Navíc psi, kteří jsou dobře socializovaní, jsou obecně klidnější a méně agresivní.

Podpora fyzické aktivity
Psi vyžadují pravidelné venčení, což podněcuje jejich majitele k častější fyzické aktivitě. Pravidelná procházka nebo hraní se psem v přírodě může zlepšit náladu a snížit pocity úzkosti. Kromě toho budete mít lepší kondičku, silnější srdce i okysličený mozek. “Jen pozor, jaké si vyberete plemeno. Některá totiž potřebují akčnějšího páníčka, takže pokud pořizujete psa pro staršího člověka, vyberte třeba francouzského buldočka, jezevčíka, bišonka, grifonka, nebo mopse,” doporučuje Martin Pučálka a dodává, že díky psovi budete mít i lepší imunitu. Navíc pobyt v zeleni je jedno z nejlepších opatření proti stresu.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *