Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

Hydroterapie, trend letošního léta, který vás hodí do klidu

V dnešní době, když se svět zdá být v neustálém spěchu a stresu, není nic důležitějšího než si najít čas na relaxaci a péči o své tělo i mysl. Trendy ve wellnessu jsou více než jen módní vlnou, stávají se nezbytným aspektem našeho životního stylu. A jedním z nejlepších způsobů, jak si dopřát zasloužený odpočinek a péči, je pravidelné praktikování hydroterapie.

Hydroterapie a jak to, že ji tolik neznáme?
Zatímco mnoho lidí je obeznámeno se saunováním a jeho blahodárnými účinky na tělo a mysl, povědomí o hydroterapii, zejména o vířivých vanách, je stále nedostatečné. Hydroterapie není jen jednoduchý termín, ale zahrnuje širokou škálu léčebných postupů využívajících vodu ke zlepšení zdraví. Jednou z nejúčinnějších forem hydroterapie jsou právě vířivé vany, které se staly nedílnou součástí domácího moderního wellnessu.

Jedním z hlavních benefitů hydroterapie je zlepšení cirkulace krve a lymfy. Využíváním vířivé vany dochází k prokrvení těla, což má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém a pomáhá při odstranění toxinů. Navíc vířivka dokáže pomoci s uvolněním svalů a kloubů, což je zejména pro ty, kteří aktivně sportují, neocenitelné.

Zuzana Škoríková, odbornice na wellness s bohatými zkušenostmi z mezinárodního prostředí, potvrzuje, že hydroterapeutické procedury nejsou trendy pouze v zahraničí. „Pracovala jsem na zaoceánských výletních lodích a v luxusních wellness provozech, kde hosté nejenže pravidelně využívali sauny, ale také se s chutí poddávali léčebným vlastnostem hydroterapie. Vířivé vany byly nedílnou součástí wellness programů, které jim pomáhaly uvolnit napětí nejen v těle, ale i v mysli. Jsem ráda, že se tento trend dostal i k nám, protože vím, že je to nedocenitelná pomůcka pro mnoho lidí, kteří potřebují relaxaci a péči o své fyzické i duševní zdraví.

Vytvořte si domácí koutek jen pro vás
Důležitým aspektem využívání vířivé vany je možnost relaxace a péče o duševní zdraví. V teplé vodě vířivky se stres a napětí postupně rozplývají a umožňují vám doslova vypnout a načerpat novou energii. Pro ženy, které často balancují mezi prací, rodinou a dalšími povinnostmi, je tento čas pro sebe nepostradatelný. Hydroterapie může snížit úzkost, deprese a nervozitu, a umožňuje ženám nalézt svou vnitřní rovnováhu.

Ale co romantika a propojení s partnerem? Vlastní vířivá vana se stává prostředkem k opětovnému spojení a strávení kvalitního času ve dvou. Při zvýšené zaneprázdněnosti moderního života se takový čas stává vzácným darem. Pro páry je to šance na obnovení spojení a naladění se na stejnou vlnu ve vlastním soukromí, které je čím dál tím více vyhledáváno. „Pokud mám říct trend pro nadcházející roky, bude to rozhodně soukromé wellness. Lidé v hektickém životě hledají možnosti, jak ušetřit čas, harmonizovat tělo a užít si klidné chvilky s partnerem pouze ve dvou. Ať už ve formě saunových ceremoniálů nebo speciálních rituálů v kombinaci s hydroterapií, které pomáhají uklidnit mysl a zároveň regenerovat tělo,“ doplňuje Škoríková. Zlepšení spánku, redukce stresu a posílení vztahů jsou jen některé z mnoha výhod, které vám pravidelné víření ve vaně může přinést.

Dobrá zpráva je, že nyní už nepotřebujete drahý luxusní resort nebo wellness hotel. Oázu klidu si můžete vytvořit i doma. „V posledních letech pozoruji stále větší zájem o vířivé vany i na českém trhu. Tento trend k nám přichází ze západní Evropy, a ještě více z USA, kde je vířivá vana standardní součástí kvalitního bydlení a jejich počty jsou násobně vyšší než v Evropě. Lidé si uvědomují, že relaxace a péče o své tělo jsou nezbytné pro jejich zdraví a pohodu. Pořídit si domů kvalitní akrylátovou vířivou vanu je v dnešní době již dostupná záležitost srovnatelná s cenou lepší letní dovolené. Lidé chtějí privátní zážitek přímo u sebe doma, a to je přesně to, co dokážeme přinést,“ potvrzuje Mgr. Jan Voříšek, majitel společnosti HANSCRAFT, českého výrobce akrylátových vířivých van a saun.

Takže, co vířivá vana dělá pro vás a vaše blízké? Pomáhá vám odstranit stres, udržovat harmonii ve vztazích a prioritizovat čas pro sebe a své blízké. A to všechno bez nutnosti opustit pohodlí domova. Investujte do sebe a do svého wellness koutku – vaše tělo a mysl vám za to budou vděčné.

Zuzana Škoríková, odbornice na Beaty & Wellness, radí jak na víření
1. Jak dlouhý by měl být pobyt ve vířivé lázni?
Ideální doba pro získání zdravotních benefitů vířivé lázně obvykle činí 15 až 30 minut. Většina odborníků doporučuje začít s kratšími sezeními, zejména pro nováčky nebo ty se zdravotními potížemi, a postupně prodlužovat čas, jak se tělo přizpůsobuje.2. Je dobré chodit do vířivé lázně každý den?
Zatímco denní koupání ve vířivé lázni může poskytnout řadu zdravotních benefitů, míra a individuální úvahy jsou klíčové. Pravidelné používání vířivé lázně v rámci vhodných časových limitů 15 až 30 minut může podporovat relaxaci, zmírnit svalové napětí a zlepšit celkové blaho. Avšak faktory, jako jsou individuální zdravotní podmínky, citlivost na teplo a osobní komfortní úrovně, musí každý zohlednit sám, nebo se poradit s doktorem.3. Je dobré se osprchovat po vířivé lázni?
Vířivé lázně mohou obsahovat chemikálie jako je chlor nebo brom, které udržují hygienu vody, a tyto látky se spolu s potem, oleji nebo krémy na kůži mohou hromadit ve vodě. Sprchování pomáhá odstranit tyto látky z vaší kůže, předchází potenciálnímu podráždění a podporuje celkovou čistotu.4. Jaký vliv má vířivá lázeň na cirkulaci krve?
Ponoření do vířivé lázně může mít několik účinků na oběhový systém a krev. Teplá voda způsobuje rozšíření krevních cév, což vede k zvýšení krevního oběhu. Správně fungující krevní oběh může prospět kardiovaskulárnímu zdraví tím, že zlepšuje dodávání kyslíku a živin do různých částí těla. Teplá teplota také vyvolává pocit uvolnění, pomáhá snižovat krevní tlak a uvolňovat napětí v krevních cévách.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *