Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

DětiZe života

První číslo Čtyřlístku se na Aukru prodalo za 53,5 tisíce korun

Nejoblíbenější a nejdéle vycházející československý komiks. Tak se dá popsat kultovní Čtyřlístek, jehož sbírání se stalo zajímavým sběratelským, a dnes již i investičním, oborem. Dokládá to i poslední uzavřená kolekce aukcí na Aukru, ve které se první číslo Čtyřlístku prodalo za 53 460 korun.

Komiksy jsou bezesporu oblíbeným sběratelským artiklem. Za loňský rok činil v této kategorii obrat na Aukru 15 212 146 Kč. „Je za tím jednak snaha sběratelů uložit si svoje peníze do raritních titulů, jejichž cena v budoucnu pravděpodobně dále poroste, jednak se zde projevuje oblíbenost Aukra jako místa, kde lze sehnat levněji nově vydané komiksy,“ uvedl Pavel Krejčíř, expert na sběratelství a starožitnictví portálu Aukro. „Pomocí služeb Aukra jako je například Ochrana kupujících či statut ověřeného prodejce, se snažíme naše uživatele chránit před možnými či dokonce neautorizovanými reprinty, které se i v této kategorii mohou vyskytovat,“ dodal Pavel Krejčíř.

S tradičními komiksy se čtenáři v Česku začali seznamovat až od devadesátých let. Na trhu se objevily ty nejlepší věci z celé komiksové historie a tento žánr se stal nedílnou součástí nabídky každého knihkupectví. Navzdory tomu ale mají pro české sběratele stále největší hodnotu stará vydání Čtyřlístku. Celkem se přes Aukro od roku 2020 prodaly Čtyřlístky za více než 35 milionů korun, což je zhruba polovina celkového obratu v kategorii komiksů. Číslo 1 s názvem Vynález prof. Myšpulína se v top 10 nejdražších komiksových položkách vyskytuje ve více než polovině případů. „Například v létě 2022 se toto číslo na Aukru prodalo za 35 200 Kč, v lednu 2024 pak za 55 000 Kč,“ uvedl Pavel Krejčíř s tím, že konečná cena nedávno proběhlé aukce tak kroužila kolem dosavadního maxima.

Zdroj a foto: Aukro.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *