Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití🐣 Velikonoce

Tradiční i originální recepty, které oceníte nejen o Velikonocích

Poslední roky se stalo velkým trendem hledat nové recepty na internetu. I když stále je mezi námi mnoho těch, kteří si libují v tištěných časopisech a rádi si vystřihují recepty, co je zaujmou. Podle čeho se rozhodujete, že si daný pokrm připravíte? Nejspíše podle fotky a použitých surovin. Jaký je další krok? Dojít na nákup a vybrat např. vejce, slaninu, pečivo, máslo, jogurt.

To jsou ingredience, s nimiž v březnu pracuje web akademiekvality.cz, plný zajímavých receptů a tipů ohledně potravin. Odborníci vám tam také poradí, jak se zorientovat v ohromném množství potravin, abyste poznali, které z nich jsou opravdu kvalitní. Zárukou jsou mj. značky kvality (např. Klasa nebo Regionální potravina) nacházející se na obalech výrobků.

Velikonoční beránek
Před Velikonocemi se často konají soutěže o nejhezčího a nejchutnějšího beránka. Jestli se jich účastníte, možná přemýšlíte, jakého letos upečete. Pomyslným esem z rukávu může být ten náš, kde nechybí kromě klasiky – másla, mouky a cukru – ani tolik oblíbený tvaroh, který těsto neuvěřitelně zvláční. Až ho ochutnáte, nejspíše si zařadíte tento recept do vašeho rodinného archivu.

Počet porcí: 10
Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: **

Ingredience:
250 g polohrubé mouky
250 g másla
250 g polotučného tvarohu
200 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
3 vejce
½ prášku do pečiva
citronová kůra
špetka soli
máslo na vymazání formy

Postup:
Máslo utřete s vejci a cukry do hladké pěny. Poté přidejte tvaroh a postupně i prosátou mouku s práškem do pečiva a sůl. Přidejte citronovou kůru podle chuti. Formu na beránka vymažte důkladně máslem a vysypte moukou. Formu naplňte těstem a pečte cca 40 minut v troubě předehřáté na 170 stupňů.

TIP:
Není nad to, péct z kvalitních surovin! Například máslo. Pokud váháte, jaké vybrat, zkuste BIO Čerstvé máslo z Farmy Kozí hrádek oceněné Regionální potravinou. Anebo se porozhlédněte ve vašem kraji, zda nenajdete kvalitní mlékárenské máslo z farmy za rohem.

Vajíčkový salát
Kdy jindy jsou vejce tak populární jako o Velikonocích? Odpověď je jednoduchá: nikdy! Receptů na jejich úpravu, je celá řada. Jemná chuť vajec a schopnost perfektně zasytit z nich dělají ideální surovinu pro široké použití. Vaječnou pomazánku zná určitě každý. Zkuste tentokrát přidat na kousky nakrájený řapíkatý celer, ředkvičky a cibuli a vše dochutit lehkým jogurtovo-hořčičným dresinkem. Troufáme si tvrdit, že si na této kombinaci pochutnají i ti, kteří jinak řapíkatému celeru moc neholdují.

Počet porcí: 5
Doba přípravy: 30 minut
Náročnost: *

Ingredience:
10 vajec
1 červená cibule
2 stonky řapíkatého celeru
svazek ředkviček včetně listů
400 g bílého jogurtu
1 lžíce plnotučné hořčice
sůl
čerstvě mletý pepř

Postup:
Vejce uvařte natvrdo, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Na malé kousky pak nakrájejte také celer, ředkvičky a cibuli. Vše promíchejte, přidejte jogurt, hořčici, osolte a opepřete. Nakonec přeberte pár hezkých ředkvičkových listů, pokrájejte je nadrobno a také přidejte do salátu.

TIP:
Preferujete-li kvalitu bio, tedy produkty ekologického zemědělství, protože vám víc chutnají a taky rádi podpoříte dobrou myšlenku, sáhněte třeba po Bio vejcích Schubert.

Zapečená snídaňová vejce se žampiony a slaninou
Jak si představujete snídani šampiónů? Možná přesně takovou, jako je tahle. Formička na muffiny plná zapečeného vejce se slaninou a orestovaných hub. Překvapte svou rodinu, partnera, kamarádku, přátele… Vstaňte o půl hodinky dřív a užívejte si, jak libá vůně slaniny probudí zbytek domácnosti. Nikdy nevíte, kdy se vám budou u ostatních hodit plusové body, které za vaši snídani snů rozhodně získáte.

Počet porcí: 6
Doba přípravy: 35 minut
Náročnost: *

Ingredience:
6 vajec
250 g slaniny
100 g nastrouhaného tvrdého sýra
100 g žampionů
6 lžic mléka
hrst hladkolisté petržele
1 lžíce másla
sůl
čerstvě mletý pepř

Postup:
Formičky na zapékání nebo na muffiny vyložte plátky slaniny vespod a po stranách. Rovnoměrně rozdělte do formiček strouhaný sýr. Pokrájené žampiony orestujte na másle a přidejte na vrstvu sýra. Poté do každé formičky rozklepněte jedno vejce. Navrch vždy zakápněte lžící mléka, osolte, opepřete a zasypte pokrájenou petrželkou. Dejte péct na 20 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů.

TIP:
Voňavá, libová, krásně růžová, která jen láká k zakousnutí. Přesně taková je Bačovská slanina z Vysočiny od Uzenářství a lahůdky Sláma pyšnící se za svou kvalitu oceněním Regionální potravina.

Pečené hovězí karbanátky se slaninovo-jogurtovým dipem
Není nad to, přijít domů hladový a cítit, jak se line z trouby nezaměnitelná vůně masa a bylinek. Samou zvědavostí pootevřete troubu a rovnou počítáte, kolik je na plechu kousků. Těšíte se, že si za pár minut pochutnáte na voňavých hovězích karbanátcích, které už jste neměli roky! Možná vás ještě napadne, že by to chtělo nějaký dresink. Karbanátky s dipem tvoří dokonalý pár. A až ochutnáte ten náš s orestovanou slaninou, nebudete chtít jiný.

Počet porcí: 8
Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: **

Ingredience na karbanátky:
600 g mletého hovězího masa
200 g strouhanky
1 cibule
2 vejce
1 lžíce kečupu
1 lžíce plnotučné hořčice
3 stroužky česneku
2 snítky čerstvého tymiánu
hrst hladkolisté petržele
hrst čerstvého kopru
sůl
čerstvě mletý pepř
olivový olej

Ingredience na dip:
200 ml bílého jogurtu
100 g slaniny
1 lžíce majonézy
1 lžíce citronové šťávy
sůl
čerstvě mletý pepř

Postup:
Mleté maso smíchejte s nakrájenou cibulí, vejci, kečupem, hořčicí a prolisovanými stroužky česneku. Do směsi přidejte nadrobno pokrájené bylinky a lístky tymiánu, osolte a opepřete a postupně přisypte strouhanku. Ze směsi vytvořte malé bochánky a z nich tvarujte karbanátkové placičky. Pokud bude potřeba, přidejte strouhanku. Karbanátky vyrovnejte na plech a pomašlujte olejem z obou stran. Pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů cca 35 minut. Během pečení si připravte dip. Orestujte si slaninu a přidejte ji do směsi jogurtu a majonézy. Dip dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.

TIP:
Hustý tak akorát, příjemně nakyslý, svěží a čerstvý. Právě jsme vám představili jedinečnou zakysanou mléčnou pochoutku oceněnou značkou kvality Klasa, a to Moravia Jogurt bílý, který můžete zakoupit i v rodinném balení.

Vdolky s povidly
Ruku na srdce, kdy jste měli naposledy vdolky? V obchodech se na nás valí všelijaké zákusky a dortíky, že na ně často zapomínáme. A přitom jsou tak dobré! Jejich příprava může být kvůli kynutí o něco delší, ale není to nic náročného. Nadýchané, dozlatova usmažené bochánky je třeba ještě doplnit kvalitními povidly. Jedinečná přírodní švestková povidla oceněná Regionální potravinou nabízí i Jiří Netopil.

Počet porcí: 10
Doba přípravy: 120 minut
Náročnost: ***

Ingredience:
500 g polohrubé mouky
250 ml mléka
60 g másla
½ kostky droždí
1 vejce
2 lžíce rumu
1 lžíce cukru krupice
1 vanilkový cukr
sůl
slunečnicový olej na smažení

K podávání:
tvrdý tvaroh
povidla
zakysaná smetana

Postup:
Smíchejte droždí s cukrem, lžící mouky a polovinou vlažného mléka. Nechte cca 20 minut na teplém místě, aby se vytvořil kvásek. Ve velké míse smíchejte prosetou mouku s vejcem, zbytkem mléka, rumem, rozpuštěným máslem a špetkou soli. Ke směsi přidejte kvásek a vypracujte hladké těsto, které necháte zhruba 50 minut kynout. Z těsta vyválejte cca 2 cm silný plát a pomocí sklenice vykrajujte kolečka. Přikryjte je utěrkou a nechte dalších 20 minut kynout. Do každého z koleček poté udělejte důlek a nechte smažit v hrnci s rozpáleným olejem z obou stran. Vdolky vyndejte na ubrousky pro odsátí tuku. Vychladlé vdolky potřete povidly, dozdobte zakysanou smetanou a nastrouhaným tvrdým tvarohem.

TIP:
Vdolky se dělají především z mouky. Proto by měla být opravdu kvalitní. Jinak může být těsto moc lepivé, nebo naopak tuhé. Zárukou nadýchaným vdolků je polohrubá mouka z opavského Mlýna Herber.

Jogurtový řepový nápoj
Máte rádi stále nové recepty, které jsou nejen jednoduché na přípravu, ale také hodně výživné? Pak je tento určen přímo pro vás! Kombinace bílého jogurtu, červené řepy a jablka je naprosto dokonalá. Řepa je sice velmi výrazná, ale zakysaný mléčný výrobek ji báječně zjemní a jablko zase prosladí a provoní. Přidejte ještě pár ovesných vloček a rázem máte „superdrink“. Budete se po něm cítit lehce, svěže a zároveň příjemně sytě.

Počet porcí: 2
Doba přípravy: 10 minut
Náročnost: *

Ingredience:
1 předvařená červená řepa
1 jablko
150 ml bílého jogurtu
100 ml mléka
1 lžíce ovesných vloček
máta na ozdobení

Postup:
Oloupejte jablko a pokrájejte společně s řepou. Rozmixujte dohladka s jogurtem, mlékem a vločkami. Ozdobte čerstvou mátou.

Tip:
Ať si myslí, kdo chce, co chce, bílé jogurty rozhodně nechutnají všechny stejně. A to ani tehdy, když je nejíme samotné, ale jsou součástí nějakého pokrmu. Jaký by vás mohl zaujmout, protože je opravdu lahodný? Třeba ten se značkou kvality Klasa – Jogurt z jižních Čech bílý od firmy Agro-la.

Zdroj a foto: Akademie kvality

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *