Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Uvařte si s projektem Zrozeno v EU pstruha po mlynářsku s pohankovým rizotem

Během svého nákupu se při výběru potravin zaměřte na jejich původ v zemích Evropské unie. Ideální je, pokud se veškerá zemědělská produkce může spotřebovat do pár desítek nebo maximálně stovek kilometrů od místa výroby. Jakékoliv převážení na velké vzdálenosti navíc významně ovlivňuje čerstvost všech zemědělských a potravinářských produktů.

S projektem Zrozeno v EU a ve spolupráci s kuchařem Petrem Cvanem ochutnáme tradiční pokrmy z různých koutů Evropy. Ze severu na jih, ze západu na východ. Společně vyrazíme na ochutnávku do deseti zemí a připravíme si tradiční jídla z kvalitních evropských surovin tak, jak je vařily nejen naše babičky, ale i babičky v Itálii, Belgii, Francii, Maďarsku, Maltě, Švédsku, Řecku, Irsku a Portugalsku. Naší gastronomickou cestu po Evropě nemůžeme začít nikde jinde, než v České republice.

Pstruh po mlynářsku s pohankovým rizotem (4 porce)
Suroviny:
4 čerství pstruzi
1 citron
2 lžíce hladké mouky
50 g přepuštěného másla na smažení
100 g másla
1 svazek petrželky

Suroviny na pohankové rizoto:
pohanka 250 gramů
cibule 1 ks
paprika červená 1 ks
paprika zelená 1 ks
žampiony 5 ks
pepř
sůl
česnek 2 stroužky
1 lžíce oleje

Postup:
Vykuchané pstruhy řádně omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Pokapeme je zvenku i uvnitř citronem, jemně osolíme a obalíme v hladké mouce. Na pánvi rozehřejeme přepuštěné máslo a ryby na něm z každé strany asi 5 minut opékáme. Po opečení slijeme použitý tuk z pánve a dáme na pánev jednu lžíci čerstvého másla. Pstruhy na máslo položíme, obrátíme a přendáme na talíř. Na pánev s máslem nasypeme omytou, osušenou a jemně nasekanou petrželku a jen velmi krátce zpěníme. Máslo s petrželkou nalijeme na pstruha a poklademe plátky citronu. Pohanku nasypeme do vroucí mírně osolené vody a vaříme 10 minut. Následně scedíme přebytečnou vodu. Cibuli nakrájíme na nudličky a zpěňte na oleji. Papriky nakrájejte na kostičky, žampiony na plátky, vše přisypeme k cibuli a krátce opečte. Směs trochu osolíme, opepříme a dusíme, dokud maso nezměkne. Přidejte dále prolisovaný česnek a směs smíchejte s pohankou.

Všechny evropské recepty projektu Zrozeno v EU můžete vidět na TV Mňam od 2. – 9. března 2020 v hlavním vysílacím čase.

Zdroj a foto: www.zrozeno.eu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *