Klasické makové pletýnky
Vyzkoušejte recept na klasické kynuté makové pletýnky s hladkou pšeničnou Pernerkou.
Počet kusů: cca 10 ks pletýnek
Čas: 60 minut
Ingredience:
500 g hladké mouky Pernerky
50 g oleje (může být sádlo)
250 ml vody
10 g soli
25 g droždí
Vajíčko
Mák na posypání
Tipy a triky:
Můžeme posypat také hrubozrnnou solí nebo třeba slunečnicovým semínkem. Pro dokonale nakynuté těsto použijeme hladkou mouku Pernerka českého původu.
Postup:
Všechny suroviny smícháme a uhněteme vláčné těsto. Umotáme pletýnky a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Pletýnky dáváme dál od sebe, protože při pečení zdvojnásobí svůj objem. Potřeme vajíčkem a posypeme mákem. Pečeme v troubě předehřáté na 190 °C cca 12–15 minut.
Zdroj a foto: Pernerka