Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

Co vás čeká na IVF a jak se na to připravit

Snažit se o miminko několik měsíců je normální. Když ale doba přesáhne rok a těhotenský test stále neukazuje dvě čárky, je už dobré objednat se na konzultaci k odborníkovi. Co vás čeká v centru asistované reprodukce a jak je třeba se na IVF připravit?

Rozhodli jste se s partnerem, že konečně přišel ten správný čas. Jenže nevíte, jestli kromě toho, že se přestanete chránit, je třeba otěhotnění jít ještě nějak naproti. Ze začátku můžete spoléhat především na přírodu. Pokud jsou oba partneři zdraví a žena má pravidelný menstruační cyklus, postačí nejdříve pouze zvolit pravidelný pohlavní styk 2-3x týdně a případně do svého jídelníčku přidat vhodný doplněk stravy. Odborníci ale zrazují od přizpůsobování své sexuální aktivity výsledkům ovulačních testů nebo naměřené bazální teploty. Vytváří to zbytečný tlak a může vést k neplodnosti ryze na psychickém podkladě.

Když se nedaří
Ve chvíli, kdy se nezdárně pokoušíte o otěhotnění již více jak rok (v případě žen nad 35 let více než šest měsíců), měla by přijít na řadu konzultace s lékařem. V centru asistované reprodukce proběhne během první návštěvy pohovor a základní odběr krve, případně zjištění hormonálního profilu. Může čeká sjednání termínu na spermiogram. Na základě výsledků lékař s párem konzultuje, zda je vhodné přistoupit k IVF a podrobně oba partnery s metodou seznámí.

Psychická pohoda na první místě
Pokud jste se rozhodli, že umělé oplodnění je pro vás tou správnou cestou, je čas trochu se na něj připravit. Nejdůležitější je psychická pohoda. „Před umělým oplodněním není nutné dodržovat nějaká striktní opatření. Důležitá je psychická pohoda a dobrá kondice, aby byla šance na úspěch co nejvyšší. To ale bývá často dost obtížné, protože se partnerský pár ocitá pod velkým tlakem. Většina center asistované reprodukce nabízí párům pomoc psychologa, která je obzvláště při opakovaných pokusech velmi důležitá,“ přiznává gynekoložka MUDr. Radka Gregorová z Lékařského domu na Praze 7.

Antioxidanty i inositoly
Potom se hodí do jídelníčku zařadit potravinový doplněk formou párové kůry, který příznivě ovlivní schopnost otěhotnět. „Při snaze o otěhotnění by se měl pár zaměřit na stravu bohatou na antioxidanty a kyselinu listovou. Ideální je užívat doplňky stravy obsahující kromě jiného inositoly, což jsou látky zlepšující kvalitu zárodečných buněk, tedy i embryí a zvyšuje pravděpodobnost úspěchu IVF cyklu,“ radí MUDr. Radka Gregorová.

Studiemi byl již v minulosti prokázán pozitivní vliv inositolu na kvalitu a pohyblivost mužských spermií, což zvyšuje možnost přirozeného otěhotnění. Nicméně pokud inositoly užívá muž chystající se na mimotělní oplodnění, je opět šance na úspěch ještě vyšší. Při hledání správného doplňku stravy se zaměřte na takové, kde ve složení najdete dva různé typy inositolů, vaše šance budou o to větší.

V rukou lékařů a také osudu
Existuje více způsobů a cest, jakými se k vysněnému miminku vydat. Je vždy na zvážení lékaře i vás, pro jakou se rozhodnete a která je pro vás ta nejlepší. Možností je více, od hormonální podpory plodnosti, které si můžete píchat sama doma a přitom se pokoušet o miminko přirozenou cestou, přes intrauterinní inseminaci, kdy se „pomůže“ v cestě hlavně spermiím zanesením do dělohy, až po klasickou in vitro fertilizaci, při které je potřeba odebrat jak mužské, tak ženské pohlavní buňky. Vajíčko se poté oplodní mimo tělo matky a následně se zavede do dělohy už připravené embryo.

Celý tento proces je v rukou odborníků a vám tak zbývá jen neklesat na mysli, zdravě žít, dbát veškerých rad lékařů a čekat.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *