Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zábava

Výstaviště Praha si naděluje ke 130. výročí Expolab, unikátní místo pro hybridní eventy

V květnu uplynulo 130 let od první Jubilejní výstavy v roce 1891 a Výstaviště Praha bude slavit toto kulaté jubileum průběžně po celý rok. Jedním z prvních dárků k výročí je otevření Expolabu, místa pro hybridní eventy. Za technologickým řešením stojí XLAB Realtime ve spolupráci s Výstavištěm Praha. Prostory Průmyslového paláce i celého výstaviště nabízejí pořadatelům možnost hybridních konferencí, veletrhů či jiných eventů, a v jeden moment oslovit až tisíc návštěvníků přímo na místě a celý svět pak online. Díky špičkovým technologiím se můžete ocitnout třeba na jedné z prvních zdejších výstav v 19. století, v kosmu nebo mezi světovými řečníky. Holograficky vám pak firma XLAB Realtime ztvární třeba Františka Křižíka nebo vaše druhé já. Eventy a konference nabídne Výstaviště při dodržení všech současných bezpečnostních a hygienických standardů.  

Výstaviště Praha oslavilo 15. května 130 let, kdy se započala psát historie oblíbeného místa pro kulturu, relax, setkávání lidí z celého světa, ale zejména Pražanů a výletníků z celé České republiky, stejně jako místa, které se stalo synonymem pro výstavy a veletrhy, dnes i muzikály, a zejména prostoru pro společné kulturní, gurmánské nebo sportovní zážitky na čerstvém vzduchu.

Jedním z hlavních dárků, které si k výročí Výstaviště naděluje, je otevření Expolabu – místa pro pořádání akcí širokého spektra s oslovením klientů či diváků jak na místě, tak online kdekoli ve světě. Unikum Expolabu spočívá jak v zázemí a rozsáhlých zkušenostech technologického dodavatele XLAB Realtime, tak v umístění na holešovickém Výstavišti. Expolab lze využít v podstatě v kterékoli budově areálu určené pro eventy, a to i ve venkovních prostorách.

„Letos slavíme 130 let od doby, kdy Výstaviště Praha otevřelo poprvé své brány v rámci Jubilejní výstavy v roce 1891. Od té doby procházel areál neustálými proměnami s každou další výstavou a akcí, proto dnes, když cokoli budujeme či revitalizujeme, díváme se zejména dopředu a jen v některých speciálních případech se necháváme spíše inspirovat historií. Výstaviště je místo v pohybu a nikdy vlastně nemělo jeden historický ráz. Nynější podoba se nese už spíše ve znamení let nedávných, roku 1991, a samozřejmě doby současné,“ komentuje výročí Výstaviště Praha Tomáš Hübl, předseda představenstva Výstaviště Praha.

Budoucnost eventů je hybridní
„V důsledku pandemie prochází celosvětový byznys velkou proměnou a řada věcí se přesunula již pevně do online světa. I my si uvědomujeme, že musíme včas reagovat na požadavky trhu a nabídnout zábavu i zázemí pro byznys nejen na místě, ale i online. Proto jsem rád za úzkou spolupráci s firmou XLAB Realtime, se kterou nyní společně představujeme Expolab. Tato novinka, se kterou přicházíme v čase postupného rozvolnění, nabídne tři základní parametry dnešní doby – špičkové technologické zázemí, unikátní prostory svou rozmanitostí a rozsahem, tedy možnost oslovení zákazníka na místě ve velkém počtu a nekonečně online, a v neposlední řadě servis v oblasti bezpečnosti a hygieny.“

„Expolab je koncept založený na synergii multifunkční lokality, tradice a technologie,“ říká Jindřich Trapl, CEO XLAB Realtime, tech-art agentury, která přenáší pokročilé technologie vizuálních show televizní kvality do firemního prostředí. V Expolabu má XLAB Realtime na starosti komplexní technologický servis včetně kreativního řešení akce. „Nejde o samotné technologie, ale jejich kreativní využití. XLAB Realtime přináší do Expolabu multimediální design, pohybovou grafiku, speciální efekty a interaktivitu,“ doplňuje Jindřich Trapl.

Konkrétní řešení:
Virtuální prostředí
Přednášející se mohou připojit z celého světa. Pokud mají k dispozici studio se zeleným plátnem (které jim případně XLAB Realtime posílá v balíčku se vší potřebnou technikou), pro diváka se zobrazí ve výsledném obraze spolu s moderátorem nebo ostatními diskutujícími, bok po boku, aniž by se kdy osobně potkali.

Díky unikátnímu dashboardu vyvinutému na míru takovým přenosům jsou propojeni všichni spíkři i sledující. Spíkři zároveň vidí všechna relevantní data.

Součástí přenosu mohou být interaktivní prvky jako chaty, ankety, kvízy a videa. Networkingové lobby nebo různé teambuildingové místnosti / aktivity umožní nahradit klasický kontakt během přestávek.

Dynamické prostředí
– neboli stage design – pomáhá vytvořit originální prostor a hloubku bez nutnosti vytvářet na míru nové dekorace. Zároveň se díky němu dostanou na jedno pódium jak přítomní hosté a moderátoři, tak spíkři přenášení přes internet.

Videomapping
Videomapping známý v Česku především z exteriérů se dá využít i v interiérech a upravit prostor na míru danému eventu. Pomocí výkonných projektorů, střídáním tmy, šera a světla lze zakřivit a zdůraznit jakýkoliv tvar, linii a vytvořit iluzi zcela odlišného prostoru.

Digital copy (twin)  
Ve spolupráci s dceřinou společností Evoke dokáže XLAB Realtime zhmotnit i neexistující postavy –historické osobnosti anebo například maskoty, pro které nebudete potřebovat ani plyšový oblek.

Holografický přenos
Spíkři, moderátoři i účastníci konference nemusí být na jednom místě, a přesto mohou pro diváka vystupovat na jednom podiu. V tomto případě můžeme přenést každého, kdo sedí nebo stojí před green screenem do reálně působícího studia vedle někoho, kde je obdobně přenesen odjinud. U jednoho stolu se tak mohou sejít účastníci z různých kontinentů, aniž by si kdy osobně podali ruce.

Expolab, tedy hybridní eventy, spojují prvky z live a virtuálních eventů a jsou v současné době jedním z nejlepších možných řešení hygienické situace. Nicméně i do budoucna jsou ekonomicky a ekologicky výhodnějším řešením, upozorňuje Jindřich Trapl. „Nyní se situace uvolňuje, ale ke konferencím, kam se budou slétat tisícovky hostů z celého světa, se už zřejmě nevrátíme. Eventový svět se přizpůsobí. V XLAB Realtime budoucnost vidíme v hybridních eventech. Ušetříme čas vystupujících, nebudeme muset tolik létat. Eventy navíc už umíme udělat tak interaktivní, aby jim nechyběla ani potřebná networkingová a teambuildingová část,“ uzavírá Jindřich Trapl, CEO XLAB Realtime.

Zdroj a foto: www.expolab.cz, www.navystavisti.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *