Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

DětiZábava

61. Zlín Film Festival – díl 1. startuje již za týden. Kromě programu v onlinu potěší filmové fanoušky i projekcemi v autokině

Zlín – Skvělé filmy, besedy a rozhovory k atraktivním filmovým tématům i k 85. výročí zlínských filmových ateliérů, tvůrčí workshopy a program pro profesionály – to vše budou mít možnost sledovat diváci online na webu Zlín Film Festivalu během jeho jarní části. Organizátoři však pozvou i k virtuální prohlídce festivalových zón, na festivalové výstavy nebo do autokina. Zlín Film Festival – díl 1. se uskuteční od 28. května do 1. června, na podzim by se potom měl konat i v tradičním formátu od 9. do 15. září 2021. Tématem obou částí je „Literatura ve filmu.“

Po komplikovaném 60. ročníku nyní čeká největší a nejstarší filmový festival svého druhu na světě další premiéra. Zlín Film Festival – část 1. se totiž uskuteční téměř kompletně v online prostoru. „Jak je našim zvykem, nabídneme divákům opět bohatý a atraktivní program, ze kterého si vyberou opravdu všichni,“ ujišťuje výkonná ředitelka Zlín Film Festivalu Jarmila Záhorová a vysvětluje, jakým způsobem bude možné festival sledovat. „V době konání festivalu stačí přijít na náš web a vybrat si některou z 10 sekcí filmového nebo doprovodného programu. Vstoupit do nich bude možné od pátku 28. května, ale už nyní je možné se s obsahem programu seznámit, aby třeba divákům něco zajímavého neuteklo.“ Upozorňuje také, že některé projekce a pořady budou mít svoji premiéru v konkrétní časy, jiné naopak budou k dispozici v průběhu celého festivalu.

Pro pořady vysílané v reálném čase vybudovali organizátoři speciální studio v sídle Zlín Film Festivalu na Filmových ateliérech. Tam zamíří nejen hosté k interaktivním besedám a rozhovorům, ale také se zde v pátek 28. května v 10 hodin uskuteční slavnostní zahájení festivalu v rámci komponovaného audiovizuálního pořadu plného povídaní se zajímavými osobnostmi.  „Těšíme se, že v našem festivalovém studiu přivítáme během celého dne spoustu atraktivních hostů, s nimiž se vydáme po zlínské filmařské stopě, a to nejen do minulosti, ale také do současnosti,“ uvedl prezident festivalu Čestmír Vančura. Talk show připravili organizátoři jako dárek všem příznivcům zlínského filmového areálu k 85. výročí jeho založení firmou Baťa. „Zlín Film Festival jako projekt vzniklý ve zlínském filmovém studiu před 60 lety o odkaz zdejších filmařů dlouhodobě a systematicky pečuje. Vedle výroby audiovizuálního programu Zlínský film žije, který 61. ročník festivalu v přímém přenosu zahajuje, například letos vydá už pátý díl pentalogie Zlínská stodola,“ doplnil Čestmír Vančura.

Nově zařadili organizátoři do programu na festivalový víkend také projekce v autokině. „Po loňském úspěchu nabídneme tentokrát divákům hned tři filmová představení. Půjde o trháky Le Mans ´66, Bohemian Rhapsody a novou českou komedii Bábovky podle úspěšné knižní předlohy Radky Třeštíkové,“ pozvala do autokina umělecká ředitelka Markéta Pášmová a dodala, že projekce začínají od 21.30 hodin na parkovišti u ZOO Lešná. Součástí doprovodného programu bude virtuální galerie na náměstí Míru a také výstavy ve Zlatém jablku – expozice 24. Salonu filmových klapek a výtvarná díla zrakově postižených dětí a mládeže z Mezinárodní výtvarné soutěže Radost tvořit.

Prodej vstupenek na vybrané online projekce a pořady včetně vstupenek do autokina bude zahájen 24. května na webu zlinfest.cz.

Podzimní část 61. Zlín Film Festivalu by se měla uskutečnit od 9. do 15. září v obvyklém formátu, tedy s klasickými projekcemi soutěžních i dalších filmů a doprovodným programem korespondujícím s nosným tématem letošního ročníku, kterým je „Literatura ve filmu“.

PROGRAMOVÁ STRUKTURA ONLINE ZFF – část 1 (28. května – 1. června)

FILMOVÝ PROGRAM

FILMY:

  • Filmové projekce úspěšných festivalových snímků z loňského 60. ročníku (některé z nich budou doplněné doprovodnými metodickými materiály pro vyučující)
  • Pásma animovaných filmů pro nejmenší diváky
  • Ochutnávka studentských filmů různých žánrů z nabídky nadcházejícího 61. ZFF s úvodem

KNIŽNÍ OKÉNKO – Pořady z produkce ČT:D s literární tematikou
ANIMÁG – Projekce nejlepších oceněných animovaných snímků od dětí a mládeže z celé ČR i ze Slovenska letošního ročníku ANIMÁG 2021
FILMOVÁ CENA TA ČR – Představení vítězných projektů letošního ročníku filmové ceny TA ČR
FESTIVAL TV – Exkluzivní rozhovory s hvězdnými zahraničními hosty festivalu

 

DOPROVODNÝ PROGRAM
WORKSHOPY

  • Filmové a tvůrčí workshopy nejen pro školáky vhodné jako zpestření školní výuky i smysluplná volnočasová aktivita pro rodiče s dětmi (včetně pracovních listů)

BESEDY

  • Moderované živé besedy přenášené online s hosty 61. ZFF z festivalového studia. Prostřednictvím chatu je možné pokládat osobnostem v reálném čase dotazy
  1. 5. – 9.00 Zlínský film žije aneb točíme už 85 let!
  2. 5. – 19.00 Harry Potter: Knižní a filmové artefakty
  3. 5. – 19.00 Batman: cesta k temnému rytíři

KONCERTY

  • 5. – 19.00 Záznam koncertní talk show s Ondřejem Gregorem Brzobohatým a Filipem Tellerem
  • 5. – 19.00 Záznam koncertní talk show s Pavlem Šporclem a Filipem Tellerem
  • Záznam koncertu kapely Spolektiv, vítěze Soutěže kapel 58. ZFF

FILMOVÝ PROFESIONÁL

  • Živý online přenos z ceremoniálu k udílení cen ECFA, Evropské filmové asociace pro dětský film
  • Semináře, masterclass a talk show pro filmové profesionály

VIRTUÁLNÍ PROHLÍDKA – Interaktivní virtuální prohlídka jednotlivých festivalových zón plná nečekaných překvapení a zábavy doplněná o soutěž o vstupenky do online kina.

PROGRAM AUTOKINA
Pátek 28. 5. – 21.30 hod. LE MANS ’66 (2019, USA, Francie, 152 min, režie James Mangold)
Americký sportovní film natočený na motivy osudů automobilových konstruktérů a závodníků Kena Milese a Carrolla Shelbyho. Snímek sleduje cestu týmu Shelby American k vítězství v závodě 24 hodin Le Mans z roku 1966.

Sobota 29. 5. – 21.30 hod. BOHEMIAN RHAPSODY (2018, Velká Británie, USA, 134 min, režie Bryan Singer, Dexter Fletcher)
Životopisný film o britské hudební skupině Queen zobrazuje dobu patnácti let od založení rockové hudební skupiny Queen až po koncert Live Aid, šest let před smrtí zpěváka skupiny Freddieho Mercuryho.

Neděle 30. 5. – 21.30 hod. BÁBOVKY (2020, Česko, Slovensko, 97 min, režie Rudolf Havlík)
Český film inspirovaný stejnojmennou knihou Radky Třeštíkové. Film pojednává o osudech několika žen, jejichž životy se následně propojí. Bábovky mapují současné partnerské i rodinné vztahy, ukazují zábavné a trefné situace z každodenního života, které zná každý z nás.

Zlín Film Festival – Mezinárodní filmový festival pro děti a mládež je nejstarší a v současnosti největší filmovou přehlídkou svého druhu na světě. Jeho prestiž se rok od roku zvyšuje nejen v rámci České republiky, ale také v zahraničí. Svědčí o tom i celá řada pozvání a účastí zástupců ZFF do porot mezinárodních festivalů v Rusku, Lotyšsku, Německu, Polsku, Řecku, Indii a dalších zemí světa a velký zájem o filmovou dramaturgii festivalu.

Významného ocenění se festivalu dostalo v závěru roku 2019 v japonském Tokiu na KINEKO International Children´s Film Festivalu, kde získal cenu KINEKO HONORARY AWARD za přínos kinematografii pro děti a mládež.

Posláním festivalu je prezentace celosvětové filmové tvorby pro děti a mládež, její zpřístupnění dětskému divákovi a rovněž vytvoření kvalitní alternativy k běžně dostupnému audiovizuálnímu obsahu. Důležitým aspektem festivalu je mladé diváky prostřednictvím filmu vzdělávat, rozšiřovat jejich povědomí o okolním světě, rozvíjet estetické, sociální a morální cítění. Cílem odborného programu je systematicky přispívat k rozvoji české kinematografie pro děti a mládež. Pořadatelem festivalu je společnost FILMFEST, s.r.o.

Zdroj a foto: www.zlinfest.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *