Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zábava

Nová zážitková kovárna otevírá již 19.6.2021!

Do barevné mozaiky zážitků s názvem KOVOZOO brzy přibude nový, tradiční, kouřem začouzený – ZÁŽITKOVÁ KOVÁRNA. Přípravy kovárny trvaly téměř 2 roky a nyní již spějí do finále. Poprvé bude kovárna v provozu 19.6.2021 a návštěvníci, kteří se ten den vypraví do KOVOZOO, si budou moci jednak prohlédnout interiér, tak především vyzkoušet něco málo z kovářského řemesla. Takže kladiva do ruky a železo do výhně!

Proč v KOVOZOO otevíráme KOVÁRNU?
Náš areál je pevně spjatý s historií a železem, sídlíme v areálu bývalého staroměstského cukrovaru a již 23 let provozujeme kovošrot. Stejně jako kovářské řemeslo, které je od nepaměti spjaté s historií lidstva a vždy bylo považováno za výjimečné. Vážíme si všech lidí, kteří umí vyrobit vlastníma rukama užitečné věci či umělecká díla. A rádi tato díla vystavujeme v areálu KOVOZOO. Díky tomu je plný výjimečných věcí, ukázek lidské šikovnosti a nekonečné lidské fantazie.

Další důvod pro otevření kovárny je samozřejmě náš dlouhotrvající obdiv ke kovářskému řemeslu. Kováři používají ke své tvorbě stejné materiály, výsledkem jejich práce je stejný nebo-velmi podobný produkt.  Rádi bychom tedy i u nás v KOVOZOO začali tvořit stejnou technikou jako mistři kovářského řemesla. Doposud jsme tvořili výhradně technikou svařování železného šrotu. A staré železo budeme k tvorbě využívat i v naší kovárně. Od letošního roku se v KOVOZOO bude rodit v porodnici i v kovárně. ?

„Vytvoření kovárny je projekt mimořádného rozměru, který se buduje prakticky na zelené louce. Vše vzniká od začátku, počínaje prvními designovými náčrty, přes hrubou stavbu, vybavení tradičním kovářským nářadím, až po vyšperkování charakteristickými detaily. Naše KOVÁRNA je živý projekt, který se bude stále rozvíjet a vzkvétat pod pečlivou péčí našich kovářů a výtvarníků.  Návštěva kovárny má být o emocích a příjemném zážitku. Proto nám záleží na stylovém vybavení jak kovárny, tak i zázemí pro návštěvníky. Jak se nám to podařilo, to může posoudit nejlépe každý osobně.“ říká Vojtěch Sousedík, mistr kovář, který bude novou kovárnu vést.

KOVÁRNA BUDE MÍT 3 ČÁSTI
Kovárna bude rozdělena do třech základních částí. Jedna část „zážitková kovárna“ bude sloužit kovářským kurzům a zážitkovým setkáním. Tady si bude každý moct vyzkoušet pod vedením zkušených kovářů svoji zručnost a popustit uzdu fantazii při tváření doběla rozpáleného kovu. Vyčistíte si hlavu od běžných problémů a krásně si ušpiníte ruce.

V další části kovárny bude „zakázková kovárna“ – zde bude mít tvůrčí prostor Atelier Sousedík, který se zaměřuje především na tvorbu kovaných uměleckých plastik. Umístění kovárny v prostorách KOVOZOO se přímo nabízí pro nevšední využívání kovového odpadu v umění.

Mimo to zde bude možné objednat také klasická kovářská díla jako originální brány, oplocení nebo i kované suvenýry.

Poslední částí bude Muzeum kovářského řemesla, které bude růst postupně. Plánujeme zde představit tato témata:

  • ukázky prvních primitivních hliněných hutí na tavení oceli vesnická romantická kovárna s ukázkami běžných výrobků, které byly nezbytnou součástí každodenního života
  • současné průmyslové kovářství
  • ukázky umělecké litiny, která ve své době velmi silně konkurovala uměleckému kovářství
  • ukázka charakteristický znaků kovářství z různých koutů světa
  • kovářské výrobky specifické pro významná historická období

KOVOZOO Staré Město
V KOVOZOO Staré Město najdete zábavu, inspiraci a poznání na jednom místě. Areál původního Staroměstského cukrovaru oplývá nejen úžasnou atmosférou, ale především nespočtem vynikajících nápadů a ukázek „recyklace“ starých věcí. Více než 300 zvířat vyrobených z kovového šrotu, umístěných po celé ploše KOVOZOO, je originálně doplněno jedinečnými exponáty jako pražská tramvaj, staré zemědělské stroje, vysloužilá hasičská auta, buldozery, průmyslová technika. Dále zde najdete Muzeum veteránů nebo třeba vyhlídkové lávky, ze kterých máte jako na dlani také druhou – průmyslovou část areálu.…. Při příjezdu do areálu Vás uvítá rozhledna maják Šrotík – jediný suchozemský maják v širém okolí, pirátská loď se jménem Naděje, letoun L 610 nebo třeba žirafa vykukující za zdí…samozřejmě kovová. V areálu o celkové rozloze téměř 2 hektary strávíte klidně celý den.

KOVOZOO Staré Město provozuje REC Group (REC = Recyklační Ekologické Centrum). Jedná se o skupinu moderních společností specializujících se na recyklaci široké škály odpadů: KOVOSTEEL Recycling, s.r.o., STEELMET, s.r.o.,  RPG Recycling, s.r.o., GELPO s.r.o., ASSCO, s.r.o., A-ORTO s.r.o., DZO s.r.o.

Zdroj a foto: KOVOZOO

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *