Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

SportZdraví

Dbejte na kvalitní ochranu očí během letního sportování

Léto je v plném proudu a přímo vybízí ke sportovním radovánkám. Fyzická aktivita dobíjí baterky a čistí hlavu, navíc děláte dobrý skutek pro své zdraví. Tím spíš by ve vaší výbavě neměly chybět kvalitní sportovní brýle. Ochráníte svůj zrak nejen před mechanickým poškozením, ale také před silným slunečním zářením. Jde to stylově, ať už při sportu, pěší turistice, nebo jakékoli jiné outdoorové aktivitě.

Sportovní brýle musí dobře padnout a netlačit
“Při výběru sportovních brýlí se zaměřte především na tři věci. Ať jsou brýle odolné i proti případnémů pádu či poškození, tím pádem pevně drží na nose, a samozřejmě vás nesmí tlačit. Zároveň je ideální, když sluneční brýle obsahují kromě klasické UV ochrany i polarizační vrstvu, která zabraňuje nežádoucím odrazům od okolních povrchů,” radí Kristýna Štěbetáková, optometristka společnosti Alensa.cz, online prodejce kontaktních čoček, slunečních a dioptrických brýlí. Během sportování potřebujete komfort, žádné omezení, které by vás zbytečně rozptylovalo a způsobovalo nepříjemná zdravotní rizika. Zkuste vybírat sportovní sluneční brýle s takovými rámy, které kopírují čelní oblouk hlavy a mají nastavitelný nosník.

Dbejte na bezpečnost
“Sluneční brýle musí při sportu oči chránit před škodlivým UV záření, povětrnostními vlivy nebo například proti letícímu míčku nebo hmyzu, zároveň musí být bezpečné. Volte proto netříštivé materiály odolné proti deformaci či nárazu,” doplňuje dále Štěbetáková. Brýle by se vám také neměly zamlžovat. U sportovních brýlí existují povrchové úpravy, které zamezují kondenzaci vodní páry. Díky tomu se vám brýle nebudou mlžit ani během intenzivnějšího fyzického workoutu.

Vybírejte brýle podle typu sportovní aktivity
Ať už jste nadšený běžec, tenista či cyklista, přizpůsobte pohybové aktivitě i volbu slunečních brýlí. “Když vybíráte brýle na sport, měli byste si ujasnit, na jaké aktivity je budete používat. V závislosti na tom si totiž můžete zvolit ten nejvhodnější odstín čoček. Dobře zvolené brýlové čočky totiž zlepšují kontrast vidění a tím i kvalitu pozorovaného obrazu,” doporučuje Štěbetáková z Alensy. Existují sportovní sluneční brýle, které jsou univerzální a můžete je nosit téměř při každé outdoorové aktivitě. Cyklistické sluneční brýle zase díky svému tvaru a přizpůsobeným sklům ochrání vaše oči lépe než klasické sluneční brýle, a to nejen proti oslnění, ale také proti povětrnostním podmínkám. Na plavecké brýle by neměli zapomínat ti, kteří běžně nosí kontaktní čočky. “Existují plavecké brýle, které jsou vybavené silikonovým těsněním zaručující vysokou těsnost, mají vyměnitelné nosní spojky a UV filtr. Skla jsou opatřena protimlžícím se systémem anti-fog,” popisuje dále Štěbetáková. Ať už se chystáte během slunných dnů na jakoukoliv sportovní aktivitu, kromě péče o svůj zrak věnujte také pozornost dostatečnému pitnému režimu a vhodnému oblečení, ať vám radosti z pohybu nic nebrání.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *