Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pitíZábava

Karikaturista Radek Machata pokřtil svou knihu pivem Ferdinand!

Jak se pod starostou houpala židle. Tak zní název nové knihy plné kreslených vtipů, kterou vydává v nakladatelství Alfa-Omega kreslíř Radek Machata. Křtilo se 2. září v holešovické pivnici Pivovaru Ferdinand, kde je v rámci vernisáže instalováno 38 průřezových obrázků kreslíře. Některé z nich se objevily v samotné knize.

Od samolepek až po vtipy s pivovarskou tematikou. Radek Machata pro benešovský pivovar kreslí už osm let, křest pivem tedy byla jasná volba. Knížka mapuje jeho dosavadní karikaturistickou činnost, najdete tu však nejen již publikovanou tvorbu, ale i – jak sám říká – „dokonce i novinky“.

Machata ve svých kresbách zachycuje každodenní okamžiky a laskavým humorem je komentuje – na stránkách jeho nové publikace se setkáte mimo jiné s doktory, politiky nebo třeba sportovci. „Některé situace vám budou povědomé, někdo si třeba vzpomene, že kdysi taky pracoval. Další, jak dříve pravidelně trefil domů, jiní si nevzpomenou na nic. A to je taky dobře,“ představuje novinku sám autor.

Inspiraci hledá v ulicích i lokálech. „Nejlepší humoristické podhoubí se nalézá v pravé české hospodě, klasické putyce plné štamgastů, kde se denně probírají padouchové v politice, padouchové ve fotbale, padouchové prostě všude,“ rozplývá se. Pak už podle něj stačí jen štěstí a pamatovák, díky kterému si příběhy uloží v hlavě a později zaznamená na papír. K pobavení nejen vlastnímu, ale hlavně čtenářovu.

Knížka bude k zakoupení i na pivovarských slavnostech, které se v Pivovaru Ferdinand chystají na sobotu 4. září. Zájemci si ji můžou od autora rovnou nechat podepsat. Radek Machata si totiž nikdy nenechá ujít příležitost vychutnat si skvělé pivo – a tak na nebude chybět ani na benešovských oslavách piva.

Radek Machata
Narozen v roce 1961 ve Slaném, žije v Praze. Jeden ze zakladatelů České unie karikaturistů a člen mezinárodní organizace karikaturistů FECO. Vystudoval Sdělovací a zabezpečovací techniku, jako výtvarný samouk se postupně začal prosazovat po roce 1989. Od malička obkresloval indiány z knížek. Postupně se prokreslil Kralupami, Teplicemi a Děčínem až do Prahy, kde vyměnil indiánskou tematiku za sport, politiku a sex. V dobách, kdy byl ještě po kresleném humoru hlad, spolupracoval s několika deníky, časopisy a firmami všeho druhu. Později přestoupil na jinou grafickou činnost, jako je fotografování, vytváření obalů na hudební CD, loga, motivy na trika, plakáty a další čmáranice.

Měl také pár výstav – vlastních i kolektivních. Za největší kreslicí úspěch považuje Cenu primátora města Ankary, získanou dvakrát. Také cenu na mezinárodní výtvarné akci Znojemský hrozen a čestné uznání z bienále v korejském Soulu. A taky možnost několikrát vystavovat v Pražské Malostranské besedě, magickém místě bigbítu a kresleného humoru. A záliby? Po celý život muzika, občas kolo, občas focení a hlavně Sparta.

Pivovar Ferdinand
Benešovský Pivovar Ferdinand založil roku 1897 arcivévoda František Ferdinand d’Este a dodnes vaří pivo podle tradičních receptur. Řadí se tak mezi rukodělné a typicky české pivovary, kde kvalitu piva neustále sledují ti nejzručnější pivovarníci. Zlatavému moku věnují dostatek péče a pozornosti. Pod jejich rukama vzniká rovnou čtrnáct druhů spodně kvašených piv. Od klasické desítky a speciálního polotmavého piva Sedm kulí či jedinečného bezlepkového piva až po nový speciál Pěkný číslo.

Součástí pivovaru je ojedinělá humnová sladovna, která nejenže vyrábí slad pro potřebu benešovského pivovaru, ale zásobí jím i další pivovary po celé České republice i zahraničí. Pivovar Ferdinand v průměru ročně uvaří na 29 000 hektolitrů piva.

Foto: archiv redakce

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *