Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Vyznáte se v pálivých papričkách a chilli omáčkách?

Chilli se v kuchyni používá už po celá tisíciletí a své oblibě se těší hlavně v poslední době. Řadíte se mezi jeho velké fanoušky a milovníky pálivých pokrmů, nebo k pálivým papričkám naopak přistupujete s respektem a raději se držíte v bezpečné vzdálenosti? Ať tak, či onak, rozšiřte si obzory zajímavostmi o těchto žhavých pochutinách.

Jak se měří pálivost chilli
Pálivost chilli, za kterou stojí kapsaicin, se měří na Scovilleově stupnici. Jednotka SHU (Scoville heat units) specifikuje, kolikrát se musí koncentrát chilli zředit, abychom necítili pálivost. Pro představu – čistý kapsaicin dosahuje 16 mil. SHU.

Královnou chilli je dle Guinessovy knihy rekordů paprička Carolina Reaper s 2,2 mil. SHU. Je přibližně 200x pálivější než jalapeño. Vyšlechtil ji Ed Currie z Jižní Karolíny v USA, když zkřížil jihoamerickou Habanero s indickou Naga Bhut Jolokia. Tento americký pěstitel však nelení a světu představil ještě jeden svůj počin – papričku Pepper X, jejíž pálivost přesahuje 3 mil. SHU. Na své oficiální měření a posvěcení porotou však stále čeká.

Není chilli omáčka jako chilli omáčka
Nevíte, po které sáhnout? Vybírejte si podle toho, co od ní očekáváte. Rozhoduje, zda ji použijete při vaření a marinování, nebo jako přílohu k již hotovému masu. U pálivé omáčky k masu tvoří základ jiná surovina než papričky. Oblíbená jsou rajčata a cibule, ale také exotický ananas, mango, meruňky či švestky. Tento typ omáček nedělá kompromisy ani u kvality chilli, ani u surovin, které v ní dominují. Naopak omáčky, kde obsahují jako hlavní surovinu feferonky, se lépe hodí pro naložení masa, nebo vaření pálivých masových a zeleninových směsí.

Zajímavé je, že i cestovatelé by se mohli rozdělit na vyznavače asijských, nebo amerických chutí. „Milovníci východních destinací preferují omáčky jako jsou Sriracha, které staví na fermentaci, a podobně roste oblíbenost i u jihokorejského kimchi. Ti, kteří tíhnou na druhou stranu, k latinské Americe, dávají přednost Louisianským typům omáček či nahrubo krájeným salsám s chilli a bylinkami,“ vysvětluje Daniel Všetečka z Palíto.

Od pálivosti uleví smetana i citron
Pokud se bojíte, že bude váš pokrm příliš pálivý, mějte po ruce přichystanou kysanou smetanu či jogurt. „Na zmírnění účinků také působí, když vykousnete měsíček citronu, nebo limetky. Kyselina v nich obsažená pomůže neutralizovat kapsaicin,“ prozrazuje svůj tajný tip Daniel Všetečka. Uleví i kousíček chleba, který odsaje ostrou složku.

Vybírejte z tisíců druhů papriček
Pálivé papričky mají své čestné místo na poličce s kořením, či dokonce v lékárničce. Příznivě totiž působí na zažívání, silně účinkují proti bakteriím, ale jsou známy i coby přírodní afrodiziakum. A je zcela na vás, k čemu je využiteje. Na světě jich existuje kolem 4000 druhů, takže si jen zbývá vybrat, která opanuje vaši kuchyni.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *