Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Móda

Kde se vzaly, tu se vzaly džíny: zavítejte s námi do historie

Džíny jsou nedílnou součástí našich šatníků. Nosí se prakticky po celý rok, proto by bylo nelogické, kdyby nám alespoň v jedné podobě nesídlily ve skříni. I když ale mluvíme o prakticky každodenním společníkovi, nabízí se otázka, jestli vůbec víte, kde se džíny vlastně vzaly. Jaká je historie denimového kousku oblečení?

Nestárnoucí klasika, která také někde, někdy začínala
Pánské džíny, dámské džíny, dětské džíny – na trhu jsou rifle k dostání v mnoha provedeních, střizích, velikostech. Dnes mluvíme o nestárnoucí klasice, o nepostradatelné součásti našich životů, o nesmrtelném módním kousku, který se dá kombinovat jak s košilemi, tak s méně formálním tričkem a mikinou. Věděli jste ale, že se dříve jednalo o ryze pracovní oděv?

Psal se rok 1853
Člověk si říká, že jak se střihy džínů mění a jak je jich k dostání tolik, jedná se o poměrně nový kousek. Proč by se taky probouzelo něco, co je starší jak my, že ano… Jenže u džínů je to trochu jiné. Jsou mezi námi už od roku 1853 a od té doby prochází neustálým rozvojem a rozkvětem.

Když se však podíváme zpátky do minulosti, zjistíme, kde se vlastně džíny vzaly a proč. Mohla za to takzvaná zlatá horečka, během které se prakticky každý chtěl stál milionářem. Jenže aby k naplnění vize došlo, muselo se přemýšlet nad tím, jak vlastně zbohatnou, a ideálně co nejrychleji. Na svou cestu se vydal i podnikatel Levi Strauss, který se rozhodl obchodovat s kvalitními látkami.

Když od něj začal nakupovat Jacob David, zrodila se myšlenka výroby pevnějších kalhot, které by posloužily především zlatokopům. Ze všech stran se totiž slýchalo, že si ženy neví rady, protože jejich muži z práce přichází prakticky denně s roztrhanými kalhotami, které už nemá ani smysl látat. A džíny? Ty mohly tento problém vyřešit.

A tak se roku 1873 patentovaly pevní kalhoty, které se pro zmiňované dva podnikatele staly tím, co stálo za jejich bohatstvím. Pro ostatní se rok 1873 zapsal do módní historie jako den, kdy se zrodily rifle.

Legendární rifle na sebe nenechaly dlouho čekat
I když se dnes setkáváme s množstvím džínů, pouze jedny můžeme i po letech označit za legendární. Jsou to rifle Levi’s 501, které se z velkého zájmu těší ostatně i dnes. Ve své době se jim však neříkalo ani rifle, ani džíny, ale spíše pásové montérky, které, jak už bylo zmíněno, byly určené především pro zlatokopy, kteří potřebovali kvalitnější oblečení do dolů. Kalhoty se pyšnily jednou zadní kapsou s prošitým lemem, ukrývaly také hodinkovou kapsu, poklopec na knoflíky a samozřejmě knoflík na šle, aby bylo nošení maximálně pohodlné.

Tyto pásové montérky se svého, dnes už známějšího oslovení, dočkaly v roce 1960, od té doby mluvme jen a pouze o džínách.

Módní ikona
Dalo by se říct, že posun, který za sebou mají džíny, by jim záviděl nejeden podnikatel. Je to cesta, jak se z ničeho stalo něco. Z původně ryze dělnického oděvu se stává módní ikona, která nemá ve světe obdoby ani konkurenta. V Evropě se první džíny ušily v roce 1948, poté se s postupem let dostaly do rukou nejen běžných lidí, ale i nejrůznějších celebrit, které se nebály džíny zpropagovat. Nosívala je ikonická Marilyn Monroe, také James Dean i Marlon Brando, dnes už je nosí prakticky každý.

Hity i propadáky
Stejně jako všechno na světě, i džíny měly své hity i velké propadáky. Za poslední léta bychom za přelomový hit mohli označit zvonáče neboli zvonové kalhoty, které byly za dob Československa k dostání pouze v Tuzexu. Pro mladé byly však symbolem svobody, a tak si na ně stáli i několikahodinové fronty, jenom aby jedny džíny ulovili.

Kam se poděl Levi’s?
A co se stalo s původním výrobcem džínů? Nic, stále se jedná o absolutní špičku ve svém oboru, nejen o brand, který stál na počátku zrodu džínů. Takzvané Levisky jsou dodnes hodnoceny jako nejlepší džíny na trhu. Jenom jejich legendárního kousku se prodalo přes čtyři miliardy kusů.

Foto: Unsplash.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *