Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití🐣 Velikonoce

Jarní mrkev a poctivá majonéza, dokonale padnoucí kombinace pro velikonoční dezert

Velikonoce letos jsou za krátko, a tak už můžete přemýšlet, jaké tradiční pokrmy nachystat na stůl. Co takhle rodinu překvapit tím, že jim nabídnete výborný čokoládový dortík, a poté prozradíte, že je v něm majonéza? Péct s majonézou je totiž skvělý trik pro vláčnější pečivo.

Přestože jsme zvyklí tuto surovinu přidávat hlavně ke slaným pokrmům, ingredience, které majonéza obsahuje, běžně při pečení používáme. Jedná se o vajíčka, či olej. Díky tomu si dobře rozumí s čokoládou, proto přikládáme recept na zmiňovaný čokoládový dortík. Zelenina v dezertu zní taky zvláštně, ale mrkev už spoustu z nás přesvědčila, že i v dortech je její místo. Nejen, že dodá těstu hezkou barvu a chuť, ale zvlhčuje jinak suchá těsta. Vyzkoušejte proto i výborné mrkvové cupcaky s krémem. Pokud vaše děti zeleninu odmítají, ve formě dortíku ji určitě neodřeknou, obzvlášť pokud jim povíte, že by takový mrkvový dortík snědl i velikonoční zajíček.

Hrnkový čokoládový dortík s majonézou
Suroviny na těsto:
2 hrnky hladké mouky
1 hrnek cukru krupice
¼ hrnku holandského kakaa
2 lžičky Kypřicího prášku do pečiva Vitana
1 sklenice (225 ml) Majonézy Vitana
1 ks Vanilkový cukr Vitana
1 hrnek vody

Suroviny na krém:
1 hrnek másla v pokojové teplotě
½ hrnku holandského kakaa
1 ks Vanilkový cukr Vitana
2 hrnky cukru moučka
½ hrnku mléka, popřípadě více dle potřeby

Postup:
Předehřejeme si troubu na 180 °C. Obdélníkovou formu o velikosti zhruba 30 ´ 25 cm vymažeme a vysypeme moukou. Ve velké misce smícháme prosátou mouku, kakao, cukr a prášek do pečiva. Ve střední misce šlehací metlou spojíme majonézu, vanilkový cukr a vodu v jemnou tekutinu. Tekutou směs pomalu přidáváme do suché směsi a mícháme, dokud nevznikne hladké středně tekuté těsto. Těsto vlijeme do formy a dáme péct. Pečeme zhruba 30 minut. Pomocí špejle se ujistíme, že je těsto dostatečně propečené. Pokud je suchá, můžeme vytáhnout z trouby. Korpus musíme nechat vychladnout. Krém připravíme tak, že máslo, cukr a kakao vyšleháme do pevného krému a postupně přidáváme mléko. Krém natřeme na vychladlý korpus a nakrájíme na řezy.

Mrkvové cupcaky
Suroviny:
180 g hladké mouky
2 lžičky Skořice mleté Vitana
2 lžičky Kypřicího prášku do pečiva Vitana
2 lžíce medu
70 ml kokosového oleje
1 ks Vanilkový cukr Vitana
100 ml mléka
2ks vejce
120 g nastrouhané mrkve najemno

Suroviny na krém:
120 g neochucené lučiny
250 g polotučného tvarohu
3 lžíce moučkového cukru
1 Vanilkový moučkový cukr Vitana

Postup:
Troubu předehřejeme na 170 °C. Do velké mísy prosejeme mouku, přidáme skořici a prášek do pečiva a důkladně promícháme. V menší misce vyšleháme med, olej, vanilkový cukr, mléko a vejce. Obsah menší misky přilijeme do mísy s moukou. Směs spojíme dohromady a přidáme nastrouhanou mrkev. Mícháme, dokud se vše důkladně nepropojí. Těsto rozdělíme do dvanácti formiček na muffiny a dáme péct. Pečeme 20–25 minut. Zda je těsto dostatečně propečené otestujeme špejlí. Suroviny na krém dáme do misky a vyšleháme do hladka. Krém naneseme na muffiny zdobícím sáčkem s řezanou trubičkou. K dekoraci použijeme marcipán nebo hotové zdobení.

Tip redakce:
Poctivá majonéza Vitana
Každý ví, že bez vajíček to nejsou správné Velikonoce, tak proč si nepřipravit na velikonoční tabuli plněná vejce nebo vajíčkovou pomazánku? A tyto recepty se neobejdou bez poctivé majonézy. Značka Vitana nabízí majonézu kromě klasického balení ve skle (425 ml a 225 ml) i v menším balení (90 ml), abyste se nemuseli po Velikonocích trápit se zbytky.  Doporučená cena: 9,90 Kč (90 ml), 49,90 (425 ml), 29,90 (245 ml)

Vanilkový cukr Vitana
Vanilkový cukr je nezbytnou součástí celé škály moučníků a krémů, ale třeba také vánočního sladkého pečiva. Plusovým bodem vanilkového cukru od Vitany je, že jako jeden z mála dostupných na tuzemském trhu obsahuje pravou vanilku, a ne pouze vanilínové aroma. Doporučená cena: 6,90 Kč

Skořice mletá Vitana
Skořice je sušená kůra tropického stromu skořicovníku. Jedná se o silně aromatické, lahodně voňavé a nasládlé koření, které váš dezert pozvedne a příjemně rozehřeje. Kromě dezertů se vyplatí mít skořici při ruce během přípravy svařeného vína či horké čokolády. Doporučená cena: 15,90 Kč

Kypřicí prášek Vitana
Kypřicí prášek přidáváme do třeného, křehkého a piškotového těsta, dále pak do perníku, palačinek apod. Těsta zpracováváme rychle, aby prášek působil až po vložení do trouby. Doporučená cena: 3,90 Kč

Zdroj a foto: Vitana

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *