Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pitíZe života

Začíná období výsadby brambor. Nahlédněte s námi pod pokličku nejčastější české přílohy!

Velmi rané, rané, polorané, polopozdní a pozdní – brambory jsou neodmyslitelnou součástí tradiční české kuchyně. Víte ale, jaké existují druhy a že právě nyní nastává čas jejich výsadby? Přinášíme nejen praktické rady, ale i zajímavosti, které jste o této původně latinskoamerické pochoutce určitě nevěděli.

Věděli jste, že jsou brambory příbuzné rajčatům, paprikám nebo rulíku zlomocnému? Řadí se totiž do čeledi lilkovitých. Původně pochází z Jižní Ameriky a do Evropy se dostaly až se zámořskými objevy. Zde je Inkové pěstovali ve dvou klimatických pásmech. První bylo Peru a Bolívie, druhé Chile.

Co se skrývá pod slupkou?
Ze 70 % jsou brambory vlastně „jen“ voda. Zbytek jejich obsahu je však skutečně výživný, tvoří jej spousta škrobu, vitamínů i minerálů. Najdete v nich například brom, draslík, fosfor, hořčík, mangan, měď, molybden, nikl, sodík, vápník, zinek, železo, tuky, vlákninu, bílkoviny, pektin, polysacharidy, aminokyseliny, organické kyseliny a chlorofyl.

A, B, C, rané či pozdní?
Označení brambor je mnoho, proto vám poradíme, jak se v nich jednoduše vyznat. V zásadě máme dvě možnosti – dělení podle sklizně a podle způsobu zpracování. Podle prvního přístupu rozeznáváme rané, které se zpravidla sklízejí do 30. června, následují polorané, polopozdní a pozdní. Ty dozrávají od 30. června dále.

Na základě druhého přístupu, tedy podle zpracování, dělíme brambory na typ A, B nebo C. První z nich se vyznačují hladkou slupkou, lojovitou dužninou, protáhlým tvarem a menším obsahem škrobu. Jsou vhodné pro vaření ve slupce nebo na oblíbený bramborový salát. Brambory typu B mají univerzální použití. Jsou ideální jako příloha, restují se, hodí se do salátů, gulášů i polévek. Brambory typu C mají obvykle drsnější slupku, jsou škrobovité a po uvaření se rozpadají. Jsou vhodné k přípravě kaše, bramborového těsta nebo například bramboráků.

Výsadba je za dveřmi
Rané brambory pro první sklizně se v teplejších oblastech sázejí obvykle v březnu, v těch chladnějších pak během dubna. V zemědělství ovšem vždy záleží na počasí. Pokud by se farmáři rozhodli pro výsadbu dříve, riskovali by, že hlízy poškodí mráz. Za tři měsíce po výsadbě se pak můžete těšit na první čerstvé rané brambory. V teplých oblastech o něco dříve, a to koncem května nebo začátkem června. Pozor – tyto druhy se nevyplatí uskladňovat, a proto je doporučujeme spotřebovat co nejdříve.

Pakliže byste pro své pochoutky hledali opravdu kvalitní brambory, doporučujeme vyrazit na ekofarmu. Nejen, že dobře nakoupíte, ale dozvíte se také spoustu zajímavostí o pěstování bio ovoce i zeleniny a obzvlášť na jaře vám úsměv na tváři vykouzlí roztomilá mláďata všeho druhu. Nemáte-li zrovna možnost na nějakou farmu zajet, nezoufejte. Bio brambory i další biopotraviny seženete také v supermarketu, vždy však dbejte na označení logy biolistu a biozebry. Jedině ta zaručí skutečnou bio kvalitu. Více informací o ekologickém zemědělství se dozvíte na myjsmebio.cz.

TIP: Brambory a jiné produkty v bio kvalitě nabízí farma Bio-zelenina Jitka Píchová. Na více než jednom hektaru zde pěstují nejen bio zeleninu a bio bylinky, ale také bio ovoce, a to dokonce i méně známé druhy (slyšeli jste někdy o oskeruších či mišpulích?). Přestože své portfolio neustále rozšiřují, zachovávají si kouzlo malého hospodářství a rozmanitost pěstovaných plodin. Více informací na bio-zelenina.cz.

Pokud je pro vás farma paní Píchové poněkud z ruky, najděte si nějakou poblíž vás. Mrkněte na interaktivní mapy bio producentů na webovkách kamprobio.cz nebo kde.lovime.bio.

Kupujte BIO. Pro budoucnost!
Chceme-li podpořit lokální ekonomiku, není nám lhostejná příroda a životní prostředí, a navíc myslíme na budoucnost naši i našich dětí, měli bychom na to dbát zejména v uličkách mezi nákupními regály. Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je totiž nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíme lokálního dodavatele, máme navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.

Co je BIO?
BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jednou za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.

Jaká loga se používají k označení biopotravin?
Národní značení
Je-li na vámi vybrané potravině logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“, můžete si být jisti, že poslední úpravu tohoto výrobku – ať už výrobu, zpracování, či balení – provedl subjekt certifikovaný českou kontrolní organizací. Která organizace certifikaci v ČR provedla, zjistíte jednoduše. Stačí se podívat na číselný kód ve tvaru „CZ-BIO-xxx“, jenž najdete u loga biozebry.

Evropské značení
Pokud výrobek pochází ze zemí Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu „EU“, nebo „mimo EU“ společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

Foto: archiv myjsmebio.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *