Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Dejte grilování nový rozměr a vsaďte na mladé maso!

První hřejivé paprsky značí jediné – sezóna jarního grilování je opět tady! Pokud jste se jí celou zimu nemohli dočkat a zároveň byste tentokrát rádi zkusili něco originálnějšího než obvykle, vsaďte na naše tipy. Jaro je totiž ideální k tomu, abyste do svého jídelníčku zařadili třeba i méně tradiční maso. Inspirujte se a připravte si na grilu pochoutky, které vás zaručeně dostanou.

Jehněčí, telecí nebo také kůzlečí. Navzdory tomu, že většina lidí dává přednost klasičtějším druhům masa, i to mladé má bezesporu co nabídnout, zvláště pak na jaře. Velkou výhodou jsou výživové hodnoty a v porovnání se staršími kusy obsahuje maso méně tuků. Zároveň je ale křehčí a celkově má jemnější strukturu, takže si na něm pochutnají třeba i děti. Navíc si perfektně rozumí s jarními bylinkami i zeleninou, a ke grilování je proto jako stvořené! Pokud však preferujete klasiku, do prvních slunečných dnů se samozřejmě báječně hodí také kuře na všechny možné způsoby.

Zaměřte se na kvalitu
S výběrem mladého masa rozhodně neotálejte, jeho sezóna začíná právě teď. Při výběru dbejte zejména na kvalitu, kterou vám zaručí suroviny i produkty z ekologického zemědělství. Více informací o biopotravinách se dozvíte na myjsmebio.cz. Pro nákup se vydejte třeba na některou z lokálních ekofarem, které naleznete na lovime.bio a kamprobio.cz. A že nemáte na návštěvu právě dostatek času? Nevadí, ani s bio masem z obchodu – ať už kamenného, nebo online – neuděláte chybu. Ujistěte se však, že je zboží označeno logem biozebry a biolistu. Jedině tato loga vám zaručí, že se skutečně jedná o bio kvalitu.

Telecí steak na grilu
Libové a lehce stravitelné. Pro tyto přednosti je telecí maso vhodné například jako dětská nebo dietní strava. Zpestřit jídelníček si jím ale může bezpochyby kdokoliv. I když má jeho příprava svá specifika, rozhodně není důvod se ho obávat. Na grilu máte telecí steak navíc hotový během pár minut a sami se přesvědčíte, že zkrátka stojí za to.

Suroviny:
4 plátky bio telecích steaků
100 ml bio olivového oleje
bio tymián
bio rozmarýn
2 stroužky bio česneku
sůl, bio pepř

Postup:
Nejprve si připravte marinádu: v míse smíchejte olivový olej, sůl, pepř a nasekané bylinky. Vmíchejte 2 prolisované stroužky česneku a směs dobře promíchejte. Maso nechte marinovat minimálně jednu hodinu. Poté steaky grilujte na rozpáleném grilu z každé strany přibližně 5–6 minut (přesný čas závisí na tloušťce masa).

TIP: Pro bio telecí maso, ale i mnohé další dobroty v bio kvalitě vyrazte například na Horňáckou farmu do Hrubé Vrbky. Více informací zde.

Jehněčí špíz
Ani jehněčí se u nás netěší příliš velké popularitě, což je ovšem vzhledem k jeho křehkosti a šťavnatosti velká škoda. Není navíc tolik aromatické jako třeba skopové a jeho případnou specifickou vůni můžeme správnou přípravou eliminovat. Pokud se na tento druh masa chystáte poprvé, sáhněte po kýtě a připravte si třeba lahodný jehněčí špíz se zeleninou.

Suroviny:
700 g bio jehněčí kýty
2 bio cibule
1 bio červená paprika
100 g bio bílého jogurtu
2 stroužky bio česneku
1 lžíce šťávy z bio citronu
bio oregano
bio olivový olej
sůl, bio pepř

Postup:
V míse smíchejte jogurt, česnek, citronovou šťávu, oregano, sůl, pepř a olej. Maso nakrájejte na menší kostky a vložte do marinády, pořádně promíchejte a nechte minimálně 5 hodin odležet. Cibuli a papriku nakrájejte na kousky a společně s namarinovaným masem střídavě napichujte na špízy. Na rozpáleném grilu špízy opékejte rovnoměrně ze všech stran.

TIP: Jehněčí maso v bio kvalitě seženete například na Agroekofarmě Kadeřávek z Vysočiny. Více informací zde.

Grilovaná kuřecí křidélka
Milovníci kuřecího si u grilu nepochybně přijdou na své. Pusťte se proto do kuřecích křidélek, která si zamilujete nejen díky skvělé vůni, ale i křupavosti a výtečné chuti.

Suroviny:
1 kg bio kuřecích křídel
bio grilovací koření
bio slunečnicový olej
3 lžíce bio medu
3 lžíce plnotučné hořčice

Postup:
V míse smíchejte grilovací koření, med, olej a hořčici. Kuřecí křídla očistěte, naložte do marinády, důkladně promíchejte a v ledničce nechte odležet minimálně 3 hodiny. Na rozpáleném grilu maso opékejte rovnoměrně z obou stran a průběžně potírejte marinádou.

Tip na závěr: Přemýšlíte, kam vyrazit pro kvalitní maso v bio kvalitě nebo třeba na hezký výlet? Navštivte Biofarmu Epona. Více informací o farmě najdete zde.

Kupujte BIO. Pro budoucnost!
Chceme-li podpořit lokální ekonomiku, není nám lhostejná příroda a životní prostředí, a navíc myslíme na budoucnost naši i našich dětí, měli bychom na to dbát zejména v uličkách mezi nákupními regály. Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je totiž nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíme lokálního dodavatele, máme navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.

Co je BIO?
BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jednou za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.

Jaká loga se používají k označení biopotravin?
Národní značení
Je-li na vámi vybrané potravině logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“, můžete si být jisti, že poslední úpravu tohoto výrobku – ať už výrobu, zpracování, či balení – provedl subjekt certifikovaný českou kontrolní organizací. Která organizace certifikaci v ČR provedla, zjistíte jednoduše. Stačí se podívat na číselný kód ve tvaru „CZ-BIO-xxx“, jenž najdete u loga biozebry.

Evropské značení
Pokud výrobek pochází ze zemí Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu „EU“, nebo „mimo EU“ společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

Foto: archiv bio

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *