Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Pečená zelenina, která vás nikdy nebude nudit

Rádi byste připravili skvělé jídlo, které bude syté, přitom lehké a jehož příprava nezabere mnoho času? Vyzkoušejte pečenou zeleninu. Podle druhů, které zvolíte, koření a bylinek bude pokrm pokaždé jiný. A jemnou chuť i vůni dodá ochucené ghíčko. 

„Pečenou zeleninu připravuji docela často a vůbec to není nudné jídlo, jak by se mohlo na první pohled zdát. Tenhle pokrm totiž nabízí spoustu možností pro rozmanité kombinace – vždy záleží na tom, které druhy zeleniny si vyberete a jaké koření nebo bylinky zvolíte. Důležité je vybírat tvrdé druhy zeleniny. Jako základ se mi osvědčila dýně, také cuketa je velmi univerzální, protože sama o sobě není nijak výrazná, takže výslednou chuť neovlivní, nebo brambory či červená řepa. Osobně ráda přidávám houby – v sezoně třeba čerstvé hříbky, lišky nebo pokrájený kotrč – během roku pak žampiony či hlívu ústřičnou. A nakonec vše pokryju hoblinkami některého ochuceného ghíčka – právě na zeleninu je výborné Ghí s česnekem a solí, které se postará nejen o skvělou chuť, ale dodá pokrmu i typickou příjemnou vůni,“ doporučuje Andrea Zpěváková Dostálová z Českého ghíčka.

Recept: Pečená zelenina s česnekovým ghí
Suroviny:
1/2 dýně hokaido
1 menší cuketa
2 cibule
2 mrkve
4 středně velké brambory
2 zelené papriky
6 větších žampionů (nebo čerstvě nasbírané hříbky)

Postup:
Zeleninu očistíme, nakrájíme na větší kousky a rozprostřeme ji na pečicí papír na plech. Vše hustě poklademe vločkami Ghí s česnekem a solí a přidáme snítky rozmarýnu. Pečeme do měkka v troubě na 170 stupňů asi 30 minut. Po upečení dosolíme dle chuti. Podáváme jako hlavní jídlo s dipem z kysané smetany, soli, česneku a bylinek, nebo jako přílohu například ke grilovanému masu.

Tip Andrey Zpěvákové Dostálové z Českého ghíčka:
„Pro obměnu zkuste vynechat brambory a přidejte kukuřici, rajčata a těsně před dopečením ještě pokrm poházejte čerstvými lístky bazalky. Rázem jídlo získá středomořský šmrnc.“

Ghíčko pro každou příležitost
České ghíčko vyrábí nejen klasické Ghí, ale k dostání je i BIO Ghí nebo různě ochucené varianty, například s chilli, s česnekem a solí, s kurkumou a pepřem nebo s vanilkou a skořicí. Na jaře oceníte čerstvé kozí Ghí a výborné jsou i Ghítely, zdravé varianty pomazánek, které se nabízejí v těchto příchutích: lískooříšková, arašídová, kešu a kokos, mandle a káva a horká novinka Ghí zlaté mléko. Na výběr máte z několika variant velikostí, abyste mohli „ochutnávat“, než se pustíte do ghíčka ve velkém.  

Zdroj a foto: www.ceskeghicko.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *