Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

DětiZábava

ANIFILM začíná již za necelý týden a představuje své porotce, hosty a program 

Mezinárodní festival animovaných filmů ANIFILM začne v Liberci promítat své  filmy už za týden a na svém webu www.anifilm.cz již zveřejnil svůj denní program, který je možné procházet ZDE. Vedle programu mezinárodních i  národních soutěží nejnovějších animovaných filmů, virtuální reality a  počítačových her se festivaloví návštěvníci můžou těšit i na široký nesoutěžní  filmový program a další doprovodné akce, jako jsou výstavy, koncerty,  prezentace, přednášky, workshopy, dílny animace a odborný industry program. 

ANIFILM 2022 představuje své porotce 
Kdo získá Animorphu pro nejlepší celovečerní film pro děti a celovečerní film pro dospělého diváka, rozhodne král nezávislé americké animace, legendární režisér Bill  Plympton několikrát nominovaný na Oscara, slovenská režisérka a producentka  Katarína Kerekesová (Websterovi, Mimi a Líza) a nizozemský výtvarník a režisér  Hisko Hulsing (mimo jiné režisér seriálového hitu Undone).

Porotu pro filmy krátké a studentské tvoří v Estonsku působící chorvatská režisérka  Lucija Mrzljak, německý filmař a producent festivalu interfilm Berlin Alexander Stein a pražský režisér, výtvarník a autor komiksů Jan Saska, známý především díky  snímku Happy End (v roce 2016 byl zařazen mezi 10 filmů usilujících o Oscara za  krátký animovaný film).  

Nejlepší VR filmy, videoklipy i abstraktní a nenarativní animaci vyberou německý  publicista a kurátor rozšířené reality Lars Rummel, česko-britská umělkyně Tereza  Stehlíková, která aktuálně vede Katedru vizuální tvorby na Vysoké škole kreativní  komunikace v Praze. Z Ukrajiny se k nim připojí výtvarník a režisér Stas Santimov s nezaměnitelným výtvarným rukopisem, známý pro své gify, videoklipy i filmová díla. 

Počítačové hry posoudí letos trojice žen. Z Itálie to bude herní designérka Claudia  Molinari ze studia We Are Müesli. Přidá se k ní nizozemská výtvarnice Céline  Veltman, která pracovala například na hře Hidden Folks oceněné na Anifilmu 2017,  a česká vizuální umělkyně Eva Nečasová ze studia Charles Games.

Porotci se vždy významně podílejí na programu festivalu a nejinak to bude i letos.  Téma Animace & humor doprovází Lucija Mrzljak, která uvede své, estonským  humorem silně ovlivněné, krátké filmy. Stejně tak Jan Saska, který si pro diváky  nachystal masterclass, kde přiblíží i svůj dlouho očekávaný film Hurikán. Vlastní  proslulou masterclass bude mít také Bill Plympton, a k tomu uvede výběr ze svých  vtipných filmů, včetně dvou celovečerních: Žiju s divnou osobou (I Married a Strange  Person!) a Šálení (Cheatin’). Vrchol současné seriálové animace – Undone, ale i  všechny své předešlé oceňované filmové projekty přiblíží Hisko Hulsing. A své pojetí  filmů pro všechny smysly pak ve vlastní masterclass přiblíží Tereza Stehlíková. Tím  ale výčet prezentací porotkyň a porotců ANIFILMu rozhodně nekončí, zapojí se i do  industry programu. 

Na ANIFILM přijedou i soutěžící tvůrci 
ANIFILMu se osobně zúčastní i řada tvůrců, jejichž filmy byly vybrány do soutěže a  budou tak v Liberci napjatě sledovat, jak si jejich filmy v mezinárodní konkurenci  povedou. Na festival například přicestuje z Japonska autorská dvojice Yutaro Kubo Satomi Maiya, kteří svůj celovečerní film Dívka ze země Venku uvedou ve světové  premiéře, svůj film Sousedé mých sousedů v soutěži celovečerních snímků osobě  uvede francouzský režisér Léo Marchand a do Liberce přijede také Alessandro Rak s celovečerním filmem Yaya a Lennie – Kráčející Svoboda. 

Industry Program 
Industry program nabídne prezentace a přednášky většiny festivalových porotců. Se  zaměřením na vývoj počítačových her to bude Eva Nečasová. Z vlastních zkušeností  bude čerpat také Claudia Molinari, která vysvětlí důležitost paměti a vliv identity na  proces vizuálního designu. A blahodárnému účinku zdánlivě proplýtvaného času pro  tvůrčí proces se bude věnovat Céline Veltman. V sekci Work in Progress se  představí tři připravované celovečerní animované filmy – Život k sežrání české  režisérky Kristiny Dufkové, Websterovi ve filmu slovenské režisérky Kataríny  Kerekesové a film Haňťa mexického režiséra Emilia Ramose, který vychází ze života  Bohumila Hrabala a jeho knihy Příliš hlučná samota. Zábavou a humorem se bude  zabývat kanadský autor Jamie Weinman ve své přednášce o perfektně načasovaném 

násilí v slavných Looney Tunes studia Warner Bros. Herní badatel Jaroslav Švelch z Univerzity Karlovy v Praze představí nedávno vydanou publikaci Video Games and  Comedy. V tradičním Indie Menu představí zakladatel studia Amanita Design Jakub  Dvorský to nejlepší, co v uplynulém roce vzniklo na scéně nezávislých počítačových  her. Pátek 13. května bude vyhrazen Creatoola Animarketu, největší lokální oborové  networkingové akci, kterou ANIFILM spolupořádá s platformou Creatoola a Asociací  animovaného filmu (ASAF). 

Vítězný krátký film ANIFILMu má šanci na Oscara 
Aktuální novinkou je, že americká Akademie filmového umění a věd 30. dubna  zařadila ANIFILM mezi vybrané prestižní festivaly, jejichž vítězný krátký film je kvalifikován pro účast na oscarovém klání a je předložen členům Akademie k  posouzení. V této kategorii je ANIFILM jediným českým festivalem, který má toto  oprávnění. 

Stručně o programu letošního festivalu ANIFILM 
Letošní Mezinárodní festival animovaných filmů ANIFILM proběhne v Liberci ve  dnech 10. až 15. května. V rozsáhlé mezinárodní a národní soutěži se v řadě  kategorií představí ta nejlepší a nejnovější tvorba, která v současné světové animaci  vzniká. Hlavní část nesoutěžního filmového programu, nazvaná Animace & humor

se bude tematicky věnovat hlavně animovanému humoru, připomene i řadu slavných tvůrců a filmů z různých období i zemí. K vidění budou i letošní krátké animované filmy  nominované na Oscary. Speciální filmový program bude věnován Ukrajině, festival  představí to nejlepší ze současné tvorby ukrajinských animátorů a v programu  budou i filmy určené ukrajinským dětem. Součástí Anifilmu bude také bohatý program  pro děti v sekci Animo. V sekci Narozen v Liberci festival letos připomene 60. výročí  úmrtí významné osobnosti Vlasty Buriana a jeho málo známou stopu ve filmu i  animovaném.  

Škola animace powered by Nadace PPF seznámí děti zábavnou formou s procesem  tvorby animovaných filmů a menší i větší účastníci si zde pod vedením lektorů budou  moci vytvořit vlastní animovaný film a také vyzkoušet práci zvukového mistra. Hlavním  letošním tématem, které budou moci ve své tvorbě ztvárnit, je „Podaná ruka – Co  znamená pomoc v současnosti? Co si pod tím děti představují?“ Festival nabídne  přirozeně také prostor pro prezentaci a hraní soutěžních her, jež si diváci mohou  vyzkoušet v Game zóně. Pro soutěžní projekty virtuální reality bude dedikováno Brainz  VR Cinema. Chybět nebudou ani výstavy, koncerty a loutkové divadlo

Zdroj a foto: www.anifilm.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *