Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Největší mýty o alkoholu: je víno zdravější než pivo?

Věděli jste, že dělení alkoholu na „tvrdý“ a „měkký“ není správné nebo že nezáleží na tom, jaký alkoholický nápoj pijeme, ale kolik ho vypijeme? Experti ze společnosti Diageo se v rámci vzdělávacího projektu DRINKiQ rozhodli sestavit seznam největších mýtů týkajících se alkoholu a bojovat tak proti nejčastějším omylům, které se s jeho konzumací pojí.

Alkohol můžeme rozdělovat na „tvrdý“ a „měkký“
Nepravda. Kořalky a destiláty skutečně obsahují více alkoholu než pivo nebo víno. Navzdory všeobecnému přesvědčení však nic jako „tvrdý“ nebo „měkký“ alkohol neexistuje. Pivo, víno, destiláty i míchané nápoje obsahují jednu a tu samou látku, kterou je etanol. Ten má stejné účinky bez ohledu na to, v jakém nápoji ho konzumujeme.

Všechny země používají stejnou standardní míru. Porce vína, piva nebo kořalky je tak všude totožná
Nepravda. Nic jako mezinárodní standard objemu alkoholických nápojů neexistuje. Například ve Velké Británii je jedna porce definována jako osm gramů etanolu, v jiných zemích se však toto číslo liší a dosahuje i 14 gramů etanolu na porci. V rámci každé země ovšem bývá množství, v jakém jsou jednotlivé nápoje podávány, jednotné. Například v Česku má jedna porce piva standartně 0,5 l.

Účinky alkoholu se odvíjejí od toho, jaký nápoj pijeme
Nepravda. Pivo, víno i destiláty obsahují stejný typ alkoholu, který na nás bude mít vždy totožný vliv bez ohledu na to, jaký alkoholický nápoj pijeme. Záleží pouze na tom, kolik alkoholu vypijeme a jak rychle. Obyčejně platí, že čím je obsah alkoholu v nápoji vyšší, tím menší je jeho porce.

Počítání jednotek alkoholu nám pomůže nepít přes míru a předejít škodlivému pití
Pravda. Jednotkou alkoholu se rozumí 10 g etanolu, tedy množství obsažené třeba v malém desetistupňovém pivě. Denní příjem alkoholu by neměl přesáhnout 1 jednotku pro ženy a 2 jednotky pro muže. Pomocí jednotek si tedy můžeme vždy snadno zkontrolovat, zda je naše pití v normě.

Společnost Diageo si v rámci kampaně DRINKiQ klade za cíl podpořit u široké veřejnosti povědomí o zodpovědném přístupu k alkoholu a jeho konzumaci. V rámci svého DRINKiQ kvízu, který byl spuštěn na sklonku minulého roku, mimo jiné zjišťoval, jaké mají o alkoholu znalosti také konzumenti v Česku a zda se nechávají ovlivňovat mýty, které o alkoholu často panují. „V Diageu usilujeme o to, aby lidé pili zodpovědněji a lépe, ne více. Věříme, že pokud jim o alkoholu poskytneme důležitá fakta, pomohou jim lépe se rozhodovat a povzbudí je, aby tyto informace předali rodině, přátelům a dalším lidem ve svém okolí,“ říká manažer oddělení korporátních vztahů pro Evropu společnosti Diageo Gergely Abraham.

Do kvízu se k dnešnímu dni zapojilo více než 2 600 Čechů a výsledky ukazují, že v některých oblastech jim správné odpovědi stále unikají. Tři čtvrtiny Čechů nevěděly, zda nejvíce alkoholu obsahuje panák lihoviny, středně silné pivo nebo sklenka vína, více než 60 % účastníků se domnívalo, že mícháním piva, vína a lihovin se rychleji opijí a až desetina si myslí, že děti mohou pít malé množství alkoholu, aby pochopily, jak je důležité pít zodpovědněji v dospělosti. Je tedy zřejmé, že i přestože patříme k národům s relativně vysokou spotřebou alkoholu, stále máme ve svých znalostech mezery a prostor pro další vzdělávání.

Foto: archiv Diageo

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *