Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Bydlení

Úspora energií v bydlení

Bydlíte v domě a přemýšlíte, jak zařídit vytápění domu, aniž by to vysálo Vaše měsíční úspory? Chcete zařídit úsporný a zároveň ekologický způsob bydlení, který bude přínosný nejen pro Vás, ale i pro Vaše okolí? Pak je tento článek právě pro Vás!

Energie nejsou zrovna levnou záležitostí a tak každého z nás jistě několikrát napadla otázka, zda by se něco nedalo udělat trochu jinak, nějak úsporněji? Takové cesty samozřejmě existují a vůbec není těžké se po nich vydat. Stačí udělat první krůček a pak už to půjde úplně samo.

Začněte u vytápění
Topení v domě je poměrně nákladné, pokud nemáte zařízenou jednu z úspornějších možností. Například kotle na tuhá paliva neprospějí Vaší peněžence a životní prostředí tomuto stylu topení také moc nefandí. Naštěstí ale existuje skvělá alternativa, kterou je tepelné čerpadlo. Toto chytré zařízení čerpá teplo z jednoho venkovního místa a za pomocí práce ho převede na vyšší teplotní hladinu, kterou následně použije k vytápění daného objektu. Energie na vytápění se dá získat z venkovního vzduchu, vody nebo z plochy zahrady.

V případě tepelného čerpadla vzduch – voda dokáže zařízení čerpat energii i ze vzduchu o teplotě -20°C. Nemusíte se bát, že by čerpadlo nemělo dostatečný výkon, aby Vás v zimě ohřálo. Velkou výhodou je, že Vás dokáže v létě ochladit! Mimo to dokáže celoročně čistit vzduch v místnostech a zabraňovat tak šíření nečistot z venku. Jednou z dalších možností je čerpadlo země – voda, které čerpá energii z plochy zahrady nebo hlubinného vrtu. Čerpadlo vzduch – vzduch odebírá teplo z venkovního vzduchu a ohřívá vzduch uvnitř budovy bez potřeby instalace topného systému.

Mezi všeobecné výhody tepelných čerpadel patří velmi nízká spotřeba elektrické energie, což jistě ocení každý z nás. Čerpadla jsou velmi spolehlivá a odolná zařízení. Můžete si být jisti, že tepelná čerpadla se hodí i do staršího domu. Vytopit starší dům může být mnohdy náročnější, než je tomu u novostaveb, avšak tepelné čerpadlo je schopné si hravě poradit i s touto výzvou. Vřele doporučujeme se ale nejprve zeptat odborníka, který vezme v úvahu veškeré dispozice Vašeho domu a na jejich základě Vám nabídne nejlepší řešení.

Vsaďte na LED osvětlení
Při řešení úspory energií v bydlení nesmíme zapomenout zmínit LED osvětlení. Právě tento zázrak v podobě LED žárovek Vám dokáže ušetřit až 90% elektrické energie, kterou jste spotřebovávali při používání běžných zárovek. Množství spotřebované energie s pomocí LED žárovek a LED osvětlení je tak mnohonásobně menší, s čímž se pojí i mnohem menší účet za elektřinu.

Mimo obrovskou výhodu ve formě úspor je nutné uvést výhodu v podobě ekologie. LED osvětlení totiž neobsahují žádné toxické látky, které by mohly být vypuštěny do ovzduší po jejich rozbití. To se pojí s faktem, že tento druh žárovek a osvětlení je velmi odolný vůči mechanickému poškození a vibracím. Proti normálním žárovkám mnohem více vydrží a třešničkou na dortu pak může být také větší výkon, co se svítivosti týče.

Šetřete vodou
Možná si myslíte, že se Vás problém nedostatku vody příliš netýká, ale bohužel opak je pravdou. Tento globální problém se týká nás všech, a proto bychom se k němu měli postavit čelem. Na světě je spousta lidí a každý z nás potřebuje k životu vodu. Vzhledem k tomu, jak se mění klima a roste poptávka po vodě, je velmi pravděpodobné, že nedostatek vody bude narůstat. Nyní trpí nedostatkem vody zhruba půl miliardy lidí. Mnoho lidí tento problém nevidí, protože mají vody dostatek a naopak s ní kolikrát plýtvají. Přitom šetřit vodou může každý z nás a jako bonus si ještě ušetřit na elektrické energii.

Velká část pitné vody, kterou používáte v domácnosti, se předem ohřívá. Tím se spotřebovává i spousta elektrické energie. Teplou vodu využíváme všichni při sprchování či koupání, ale také například k mytí nádobí. Mytím nádobí v ruce pod tekoucí vodou se spotřebuje až 40 litrů vody! A to hlavně té teplé, která se nejprve musí ohřát, abyste ji mohli na mytí použít. Věděli jste, že myčka nádobí ušetří litry vody každý den? Průměrně myčka spotřebuje na jeden cyklus mytí zhruba 9 až 12 litrů vody! To je v porovnání mnohem méně, než byste spotřebovali mytím nádobí pod tekoucí vodou. Další výhodou je, že myčky jsou tiché a úsporné, co se týče elektrické energie. Navíc Vám ušetří i čas, který byste strávili mytím jinak Vy. A to se vyplatí, no ne?

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *