Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

BydleníJídlo a pití

Hrozny – jak se připravit na pěstování hroznů

Hrozny jsou velmi oblíbenou rostlinou, která se pěstuje po celém světě. Nejde jen o víno, které se z něj vyrábí. Hrozny jsou také skvěle chutnající ovoce, které rádi jíme čerstvé. Z hroznů se také vyrábí sultánky, které se často přidávají do dezertů. Můžeme tedy říci, že vinná réva nám přináší vynikající a cenné plody, které lze využít mnoha způsoby.

Kromě toho jsou liány také skvělým doplňkem zahrady, mohou změnit její estetiku. Stojí za to si to uvědomit a začít se zajímat o pěstování vinné révy, zejména proto, že díky polskému klimatu se hrozny mohou objevit i v Polsku a stále více lidí se rozhoduje pro vlastní pěstování. To platí jak pro drobné pěstování na zahrádkách, tak pro profesionální vinice, které se objevují i v Polsku. Níže najdete mnoho zajímavých informací o tom, jak by mělo vypadat pěstování vína.

Příprava místa a půdy pro pěstování révy vinné
Chcete-li si pořídit sazenice vinné révy, je třeba vybrat pro rostlinu vhodné místo. Toto místo by mělo být takové, aby na něj během vegetačního období, tj. od jara do podzimu, dopadalo sluneční světlo po celý den. Dostatek slunce rozhoduje o tom, zda bude mít sazenice vinné révy správný roční přírůstek. Tímto způsobem se můžete spolehnout na správnou velikost, barvu a chuť ovoce. Při přípravě místa pro různé odrůdy hroznů byste se měli vyhnout místům, která jsou nízko položená a kde může být stagnující studený vzduch. V Polsku se tedy vyplatí hledat jižní svahy. V místě, kde se sazenice objeví, je třeba dbát také na dostatečnou cirkulaci vzduchu. To rozhodne o tom, zda se rostlina ochrání proti houbovým chorobám. Před výsadbou je třeba půdu zbavit kamenů, klacků a plevele. Hluboko zrytá půda by měla být doplněna kompostem nebo hnojem.

Jak vysadit hrozny?
V případě vinné révy by řízky měly pocházet ze spolehlivého zdroje, aby mohly být úspěšně přijaty do půdy. Při výsadbě révy z balu je třeba bal stáhnout a natáhnout kořeny, které se pak na několik hodin namočí do vody. Připravte jamku tak, abyste do ní mohli volně umístit řízky a neohýbali kořeny. Umístěte řez do středu otvoru a zakryjte zbývající prostor. Sazenici protřepejte, aby kořeny zhoustly a v půdě nebyly vzduchové kapsy. Půdu přitlačte a vytvořte kruh z vody tak, aby tekla pod kořeny a ne do stran. Nakonec vysazenou révu vydatně zalijte.

Správné zavlažování a hnojení
Při výběru révy se dostupné odrůdy liší. Ať už si však vyberete jakoukoli odrůdu, dbejte na to, abyste rostlinu během prvního roku často zalévali. Mělo by to být nejméně jednou týdně, nejlépe několik kbelíků vody. Pokud je sucho, měli byste zalévat ještě častěji, protože teplo, a tedy sucho v substrátu, vede k uvadání rostlin. Pokud je rostlina po několika letech dobře zakořeněná, není třeba ji zalévat. Pokud připravíte půdu správným způsobem, nebudete muset rostliny první dva roky hnojit. Hnojivo se však nesmí dotknout kořenů rostliny. V následujících letech je možné hnojit, ale je vhodné zjistit chemické složení půdy, abyste věděli, jaké minerální látky chybí.

Správná péče a prořezávání
Při pěstování vinné révy je třeba pamatovat na několik důležitých ošetření, která tuto rostlinu ovlivňují. Kromě zalévání a hnojení je třeba ji mulčovat a chránit před mrazem. Mulčování zahrnuje použití balíků, posekané trávy, kůry a slámy ve formě kompostu. Mulčování chrání před růstem rostlin, snižuje také odpařování vody z půdy a je ochranou proti škůdcům. Druhým problémem je ochrana těchto rostlin před mrazem. V Polsku jsou k dispozici odrůdy, které jsou chráněny až do 20 stupňů mrazu, ale to se týká starších rostlin. Mladé rostliny jsou však vystaveny mrazu, a proto je vhodné je dodatečně chránit kopčením, slaměnými rohožemi a agrovlákny. Je třeba také pamatovat na úlohu prořezávání této rostliny. Řez by se měl provádět v zimě, kdy v rostlině ještě necirkulují šťávy. Zdá se, že optimálním obdobím budou první měsíce roku. Řez by se měl provádět za teplého slunečného dne, kdy nemrzne.

Výběr správných řízků
Při plánování pěstování vinné révy je třeba mít na paměti, o jaké rostliny se jedná. Proto je důležité mít přístup k řízkům ze spolehlivého zdroje, jako je ten, který nabízí https://moravske-sady.cz/cs_CZ/c/Hrozny/63. Nabídka zahrnuje řízky různých odrůd, takže bude možné vybrat si ten správný návrh pro daného klienta.

Foto: archiv Moravské sady

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *