Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Staročeské recepty, které uspějí v moderním menu i u největších labužníků

Kdo by si dnes vůbec dokázal představit život bez brambory, lahůdky, která patří mezi nejběžnější potravinu v našich domácnostech, a přesto je tak výjimečná. Ačkoli si ji nejčastěji dopřáváme jako jednoduchou přílohu především k masovým pokrmům, její potenciál je obrovský. To dobře věděly i naše babičky, které z brambor připravovaly mnoho fantastických dobrot. I vám se začaly sbíhat sliny? Podívejte se s námi na recepty, které snadno obstojí u vašich nejmilejších, ale klidně i v luxusním menu prvotřídní restaurace.

Vopelky
Není palačinka jako palačinka! A proto je tentokrát zkuste jinak. Uvidíte, že staročeské placky z brambor vás dostanou.

Suroviny:
1 kg brambor
250 g polohrubé mouky
50 g krupice
1 vejce
sůl

Postup:
Vychladlé uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Přisypte mouku, krupici, přidejte vajíčko a špetku soli. Z ingrediencí vypracujte tužší těsto, v tom se liší od klasických palačinek. Pokud je tedy těsto řídké, přidejte mouku. Pokud je příliš tuhé, přilijte trochu mléka. Těsto si rozkrájejte na několik dílků, ze kterých si postupně vyválíte tenké placky o velikosti vaší pánve. Opékejte z obou stran. Placky budou hotové ve chvíli, kdy se zatáhnou a začnou se na nich vytvářet malé hnědavé puchýřky. Hotové placky můžete podávat naslano – třeba jako langoš. Potřete je česnekem, přidejte sýr i kečup. Skvěle ale chutnají jako sladká tečka po dobrém obědě s džemem, domácími povidly nebo s mákem.

Slaný bramborový koláč „Bác“
Chcete potěšit bříška vašich strávníků nebo plánujete oslavu a nechcete skončit u klasických jednohubek z listového těsta? Máme pro vás tip na perfektní slanou chuťovku, která všem učaruje tak, že se bez ní už neobejde žádné další rodinné setkání!

Suroviny:
4 větší syrové brambory
400 g polohrubé mouky
100 g hrubé mouky
1 droždí
1 vejce
0,5 l horkého mléka
1 lžíce oleje
5 stroužků česneku
hrst rozemletých škvarků
hrst máku
1 lžíce sušené majoránky
sůl a pepř

Postup:
Oloupané brambory nastrouhejte nahrubo do větší mísy. Následně je zalijte horkým mlékem, promíchejte a do směsi rozdrobte droždí. Přisypte mouku, přidejte vejce, olej, rozmačkaný česnek, rozemleté škvarky, majoránku a dochuťte solí a pepřem. Pořádně promíchejte a vytvořte těsto, které nechte 30–60 minut kynout. Mezitím si vymažte plech olejem a vysypte jej mákem. Na něj pak nalijte vykynuté těsto a znovu posypte mákem. Pečte dozlatova 30-40 minut na 180 stupňů. Jakmile koláč vyndáte z trouby, přikryjte jej utěrkou a nechte pod ní vychladnout. Dobrou chuť!

Uhlířina
Noky s bramborem? Že vás tohle spojení nijak nenadchlo? Nenechte se zmást fádním spojením a ochutnejte! Uvidíte, že opečená cibulka a uzenina dají téhle dobrotě grády, a vy se do ní tak rádi pustíte, kdykoli bude třeba připravit rychlý a zaručeně dobrý oběd. Nezapomeňte, že v jednoduchosti je krása.

Suroviny:
0,5 kg brambor
100 g polohrubé mouky
vejce
sůl
2 střední cibule
uzenina dle libosti (párky, uzené či anglická slanina)
sádlo nebo olej

Postup:
Brambory oloupejte a rozkrájejte na tradiční kostičky. Dejte vařit do osolené vody. Jakmile jsou brambory téměř měkké, na posledních 5 minut k nim do vroucí vody přidejte noky. Ty si vytvoříte jednoduše spojením mouky, vejce a soli. Těsto by nemělo být příliš tuhé, ale ani řídké. Chcete-li mít noků více, přidejte mouku a případně i vajíčko. Pomocí lžíce nabírejte hromádky a přendávejte do horké vody. Hotové noky by měly vyplavat – cca po 5 minutách. Brambory promíchané s noky sceďte a přendejte na talíř. Hojně přidejte dozlatova opečenou cibulku na sádle s opečenou uzeninou. Dobrou chuť!

Grenadýrský pochod
Suroviny:
4 brambory
200 g těstovin
1 cibule
20 g anglické slaniny
30 g másla
1 lžíce mleté papriky
1 lžička kmínu
1 lžíce oleje
sůl a pepř

Postup:
Brambory oloupejte, nakrájejte na malé kostky a uvařte doměkka. Stejným způsobem si v druhém hrnci uvařte těstoviny dle návodu. Mezitím si na pánvi na oleji dozlatova osmažte cibulku a anglickou slaninu. Jakmile máte opečeno, přisypte kmín, mletou papriku a také krátce osmahněte. V pekáči si smíchejte brambory, těstoviny, cibulovo-paprikový základ a máslo. Vše společně krátce zapečte na 180 stupňů tak, aby byly brambory i těstoviny lehce křupavé. Podávejte s kyselou okurkou.

Bramborový oukrop
Recept na polévku, která člověku dobře padne, se hodí vždycky. Zkuste tentokrát oukrop – o něco lepší tradiční česnečku.

Suroviny:
50 g brambor
2 stroužky česneku
1 vajíčko
1 lžíce sádla
zelená petrželka, mladé kopřivy
sůl
kmín
chléb

Postup:
Oloupané brambory nakrájejte na malé kostky, přelijte horkou vodou, osolte, okmínujte, přisypte trochu majoránky a vařte do měkka. Do uvařeného bramborového vývaru vyklepněte vajíčko a rozmíchejte. Utřený česnek dejte do misky, nasekejte bylinky dle chuti a vše zalijte horkým vývarem. Polévku ozdobte opečeným chlebem a podávejte.

TIP:
Zkuste do polévky přidat opečenou uzeninu, tvrdý sýr na kostky nebo uvařené kroupy.

Opečené brambory s citronem
Hledáte tip na netradiční přílohu, která dotáhne vaše hlavní jídlo k dokonalosti? Tady je!

Suroviny:
300 g brambor
30 g slaniny
1 cibule
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce sádla
1 citron
sůl a pepř
bylinky na ozdobení

Postup:
Brambory umyjte, oloupejte a uvařte do měkka. Nechte lehce vychladnout a poté je rozkrájejte na kostky. Na sádle si rozškvařte slaninu s cibulí. Jakmile bude mít vše zlatavou barvu, zaprašte moukou. Pak přidejte brambory a chvíli společně opékejte. Nakonec vše zakápněte citronem dle chuti a dosolte.

Omeleta z brambor a celeru
Suroviny:
250 g brambor
50 g celeru
2 vejce
1 dcl mléka
40 g hrubé mouky
2 stroužky česneku
1 lžíci oleje
sůl
červenou cibuli, bylinky a jarní cibulku na ozdobu

Postup:
Brambory i celer oloupejte a nastrouhejte nebo nakrájejte na malé kostičky. K zelenině přidejte vajíčka, mléko, mouku, rozmačkaný česnek a sůl. Vzniklou směs dobře promíchejte a pečte na pánvi na troše oleje jako omeletu. Hotovou omeletu dozdobte červenou cibulí, jarní cibulkou a dalšími bylinkami. Potřít ji můžete také hořčicí nebo kečupem.

Bramborák s jablky
Že bramborák není nic extra? A zkusili jste do něj někdy přidat jablka, která mu dodají netradiční navinulou chuť?

Suroviny:
5 brambor
3 zelená jablka (ideálně kyselejší)
1 lžíci majoránky
80 g hladké mouky
1 vajíčko
1 lžíce sádla
sůl

Postup:
Těsto na bramboráky připravíte jednoduše jako u klasických, pro tentokrát ale zapomeňte na česnek. Brambory i jablka nastrouhejte do misky a slejte přebytečnou vodu, kterou pustí. Přidejte mouku, majoránku a dosolte. Mouky můžete přidat méně i více, záleží, jak chcete, aby byly bramboráčky křupavé. Smažte na sádle do hněda z obou stran.

Brambory na jogurtu
Je libo zkusit brambory netradičně a také trochu orientálně? Vsaďte na kari a jogurt!

Suroviny:
5 větších brambor
2 stroužky česneku
1 lžička mleté papriky
1 lžička kari
1 bílý jogurt
1 lžíce sádla
1 dcl vody
sůl

Postup:
Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a uvařte ve slané vodě. Na pánvi si pak rozehřejte máslo a krátce upražte kari s mletou paprikou (asi 1 minutu). Poté přidejte jogurt, přisypte uvařené brambory, malinko podlijte vodou krátce poduste, ideálně 5 minut.

Foto: archiv Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *