Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Ze života

Pražští zkušební komisaři opět nabízejí dostatečný počet termínů ke zkouškám na řidičské oprávnění a dále připravují nová opatření

V minulosti kritizovaná situace v činnosti pražských zkušebních komisařů při přidělování nedostatečného počtu termínů ke zkouškám žadatelů o řidičské oprávnění se rapidně mění k lepšímu. Momentálně není výjimkou, že se ani plně nevyužijí všechny vypsané termíny pro autoškoly k přihlášení žadatelů ke zkouškám. Jen zkoušek na udělení řidičského oprávnění se tak za prvních 8 měsíců tohoto roku uskutečnilo 8 168. A v plánu je navíc i vznik aplikace s automatizovaným systémem vypisování a přidělování termínů zkoušek žadatelů o řidičské oprávnění.

V průběhu letošního roku byla přijata řada drobných opatření, v jejichž důsledku nastal zlom a situace vrátila do přijatelného stavu, který panoval ještě před vypuknutím pandemie covid-19. V současné době se tak stává, že ani nejsou vyčerpány všechny vypsané termíny k vykonání zkoušek žadatelů o řidičská oprávnění ze strany autoškol. To ovšem neznamená, že se i nyní vždy dostane na všechny žadatele. V takových případech je ale příčinou časová nepřizpůsobivost autoškol či samotných žadatelů.

S přihlédnutím ke snížení počtu zkušebních komisařů s ukončeným základním školením zkušebního komisaře je tak počet vypsaných termínů ke zkouškám žadatelů o řidičské oprávnění za prvních osm měsíců roku 2022 srovnatelný s plně funkčním stavem před vypuknutím pandemie covid-19, jež zcela zásadním způsobem a na delší dobu dopředu negativně ovlivnila celkovou situaci ve vyřizování žádostí o vykonání zkoušek.

To dokládají i nejčerstvější data hlavního města, která jsou srovnávána s hodnotami z roku 2018, který ještě nebyl poznamenán jakýmkoliv předchozím omezením:

OZK ZKOUŠKY 2018 Průměr za 8 měsíců 2018 Prvních 8 měsíců 2022
Zkoušky profesní způsobilosti řidiče 869 579 455
Zkoušky vrácení ŘP 717 478 353
Zkoušky udělení řidičského oprávnění 13 369 8 912 8 168
Oprava testy 2 670 1 780 1 396
Oprava ovládání a údržba vozidla 269 179 120
Oprava jízdy 8 050 5 367 3 785

Magistrát hl. m. Prahy však nechce zůstat ani u současného stavu a na základě uskutečněného interního auditu je již připravována další řada opatření, která by měla stav ve službách poskytovaných pražskými zkušebními komisaři dále zlepšovat. Mimo vlastní změny organizace a řízení práce se například jedná o chystanou aplikaci automatizovaného systému vypisování a přidělování termínů zkoušek žadatelů o řidičské oprávnění, případně o nově nastavenou součinnost s Ministerstvem dopravy ČR v otázkách možností zjednodušení stanovených procesů příprav a výkonu zkoušek, včetně snížení administrativní zátěže zkušebních komisařů na úkor provádění vlastních zkoušek. Ve fázi úvah je potom i možnost zadání projektu na využití metod umělé inteligence pro optimalizaci výkonu agendy zkušebních komisařů.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *