Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Bydlení

Jak se vyrábí dřevěné peletky?

Uhlíkově neutrální dřevěné peletky jsou určené pro vytápění vašich domovů. Doplníte jimi zásobník svého automatického kotle a očekáváte teplo. Ale odkud se berou? Přečtěte si o procesu vzniku peletek.

Co jsou to peletky?
Válečky slisované ze zbytků jehličnatého dřeva o průměru 6 mm a délce až 40 mm označujeme dřevěné peletky. Jsou jedním z příkladů bezezbytkového využívání odpadního materiálu na topení. Používají se pro automatické kotle v domácnostech. Mají vysokou výhřevnost a nízkou popelnatost. Smrk tvoří většinu vytěženého dřeva v ČR, proto jsou pelety převážně z této dřeviny, méně často z modřínu či borovice.

Peletky jsou recyklované
Zrod peletky začíná pokácením stromu. Ten se zbaví větví, zakrátí a stáhne na místo, kde jej naloží a odvezou na pilu. Přichází na řadu opracování na prkna a trámy pro stavebnictví a truhlářství. A v tomto okamžiku vzniká výchozí materiál pro výrobu peletek. Jsou to piliny a hobliny, které tvoří až 30 % původní hmoty rozřezaného kmene. Co je pro jednoho odpad, pro druhého je poklad.

Peletky uprostřed procesu výroby
Před výrobou dochází k odstranění větších kusů dřeva. Aby bylo zabráněno degradaci suroviny, zpracovávají se co nejdříve. Čerstvé piliny obsahují mnoho vody, proto se nutně musí vysušit horkým vzduchem na vlhkost okolo 10 % v rotační bubnové sušárně. Dalším krokem je rozdrcení a tvorba fragmentů obdobné velikosti, které se ještě přesívají. V peletkách jsou vidět jako barevné fragmenty s rozdílným odstínem.

Peletky se rodí v lisu
Vypadá to podivně, ale před samotným lisováním se předpřipravená surovina navlhčí. Ulehčí to průchod lisovacími kanály. Materiál putuje do kruhové matrice do malých průchodů, které stlačí dřevitou hmotu do kanálků s kruhovým otvorem o průměru 6 mm. Představte si mlýnek na maso, ze kterého vystupují válečky, jen je to celé ve větším měřítku. Vznikající peletky jsou při výrobě zahřívané pro lepší výslednou celistvost. Když jsou čerstvé, rychle se ochladí, aby si udržely tvar. A do pytlů se balí krásné celistvé peletky. Cena je vzhledem k recyklaci vždy nižší než u těžených fosilních paliv.

Peletky mají kontrolovanou kvalitu
Ty nejkvalitnější peletky neobsahují aditiva a soudržné jsou díky ligninu. Ten během výrobního procesu zkapalní a spojí fragmenty pilin v jednu hmotu. Certifikát s charakteristickým logem ENplus A1 zaručí vysokou výhřevnost a účinnost spalování. Ceny pelet nezvyšuje, ale hlídá optimální kvalitu. Také to funguje jako ochrana automatického kotle před vysokým obsahem popela a tvorbou strusky. Vzorky se testují v laboratoři, aby této certifikace dosáhly.

Kde nakoupíte peletky?
Teď už víte, jak dřevěné pelety vznikají. A kde je nakoupíte? V nabídce e-shopu Optimtop.cz naleznete širokou nabídku peletek a vyberete si ty nejlepší pro vás.  Prodej peletek probíhá na paletách, kde jsou uložené pytle o váze 15 kg pro snadnou manipulaci. Rozvoz po České republice je zdarma již od jedné palety.

Foto: Freepik

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *