Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

TechnologieZábava

Umělá inteligence a pražská data. Digitální umělec Refik Anadol  představí během 10. Signal Festival dílo vytvořené z virtuálního modelu metropole a vystaví jej v CAMPu

Signal Festival se blíží. Největší zahraniční hvězda festivalu, digitální umělec Refik Anadol, uvede své unikátní dílo v Centru architektury a městského plánování (CAMP). Umělec a průkopník v oblasti umělé inteligence vychází z městských dat Prahy, která poskytl Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR). Virtuální 3D model města tvořený až 4 500 km ulic používají odborníci už několik let. Mohou díky němu například zlepšovat bezbariérovost zastávek MHD a veřejných prostranství. Nyní z něj vznikne jedinečné site-specific dílo. Návštěvníci jej uvidí po zakoupení vstupenky Signal Plus. Signal Festival se koná od 13. do 16. října 2022. Projekce v CAMPu bude však k vidění až do 6. listopadu.

Refik Anadol patří k nejvyhledávanějším světovým digitálním umělcům. Je také uměleckou hvězdou sociální sítě Instagram. Zaměřuje se na projekty, které propojují lidské a strojové vnímání, složitá data převádí v poetické světelné instalace. Jeho praxe sahá od vytváření živých audiovizuálních projekcí na budovy přes galerijní vystavování po celém světě až po imerzivní instalace. Využívá při tom znalosti z oblasti machine learningu, architektury, 3D modelování i sochařství. Velký úspěch zaznamenala jeho instalace Wind of Boston. Velmi známá je také jeho projekce na losangelskou filhamornii Walt Disney Concert Hall od světoznámého architekta Franka Gehryho, během které napodobil proces lidského snění a napojil algoritmus na archiv filharmoniků obsahující tisíce fotek, videí i zvukových nahrávek. Refik Anadol se narodil v Istanbulu, žije a pracuje v Los Angeles.

„Refik Anadol je hvězdou současného digitálního umění. Jsme nesmírně rádi, že se nám jej podařilo oslovit. Pro Signal Festival vzniká naprosto jedinečná instalace, která nebyla k vidění nikde jinde na světě. Dostat do Prahy takto skvělého umělce samozřejmě není jednoduché. I proto je současní placené galerijní zóny festivalu, díky které muže Signal Festival růst a každoročně připravovat maximálně aktuální dramaturgii,” říká ředitel Signal Festivalu Martin Pošta.

Složitá data, ze kterých je připravovaná instalace pro Prahu, vznikají na Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy již několik let. Odborníci pracují s technologií LIDAR (z anglického Light Detection and Ranging) využívající odraz laserových paprsků od objektů. Výsledkem je mračno bodů, které dohromady vytváří virtuální 3D model. V Praze bylo takto nasnímáno 4 500 km ulic a dalších cest bez automobilového provozu, jako jsou například stezky v parcích. Zobrazení Prahy je neobyčejně detailní a celková velikost záznamu činí 16 terabytů dat. Na jeho nahrání by se tak spotřebovalo asi 22 tisíc CD. Dílo proto nese výstižný název Umělecké dílo zrozené z hlubin městských dat.

„Věříme, že město je potřeba plánovat na základě dat. Sbíráme proto relevantní data, díky kterým vznikají strategie, podklady, analýzy a další důležité dokumenty. Na základně nich také tvoříme veškeré projekty. Vytváříme mapy a mapové aplikace pro odborníky i širokou veřejnost. Teď ale máme možnost představit pražská městská data v jiném světle. Nečekaně, poeticky a především skutečně široké veřejnosti, protože Signal Festival patří mezi nejnavštěvovanější kulturní akce v České republice,“ popisuje ředitel Institutu a plánování rozvoje hl. m. Prahy Ondřej Boháč.

Zahraniční program Signal Festivalu 2022 vzniká díky podpoře Nadace PPF. „Nadace PPF podporuje ambiciózní projekty, které překračují běžný standard, mají mezinárodní kontext a jsou schopny uspět ve světovém srovnání. Signal Festivalu tuto misi bezezbytku naplňuje. Právě proto jsme se rozhodli v této, pro kulturní akce velmi těžké době, akci podpořit a umožnit realizaci festivalu v takové kvalitě a rozsahu, na jaké jsme zvyklí z doby před pandemií. Zahraniční umělci mohou skvěle inspirovat současné i budoucí generace českých tvůrců. Věříme, že propojení domácí tvorby a toho nejlepšího, co vzniká za našimi hranicemi, je správná cesta, říká Jana Tomas Sedláčková, členka správní rady Nadace PPF.

Většina programu je zdarma. Signal Festival však letos chystá unikátní a vůbec největší galerijní zónu ve své historii, v rámci které mohou návštěvníci vidět i velkoformátovou projekci Refika Anadola. Vstupenku Signal Plus, se kterou lze šest děl v rámci galerijní zóny navštěvovat opakovaně, je nyní možné pořídit za 290 Kč. Na místě bude k dostání za 340 Kč. Vstupenku pro celou rodinu, která zahrnuje 2 dospělé a až 3 děti, si nyní mohou rodiny za 800 Kč, na místě pak za 950 Kč. Vůbec poprvé lze zakoupit také vstupenku Signal VIP, se kterou mohou návštěvníci vyrazit do galerijní zóny už hodinu před oficiálním zahájením programu (18:00–19:00) a vyhnout se veškerým frontám. Signal VIP lze pořídit až do 12. 10. za 1 690 Kč, na místě pak za 1 990 Kč.

Zdroj a foto: Signal Festival

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *