Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Podzim patří špaldě

Na podzim se náš život výrazně mění. Poslední dny babího léta mizí jako mávnutím kouzelného proutku, a místo nich přicházejí podzimní plískanice plné mlh a prvních mrazíků. A spolu s tím se mění naše chutě a potřeby těla. Jídlo nás musí nejen potěšit, ale také zahřát. A současně nám dodat energii a výživné látky.

A přesně to je chvíle pro téměř zapomenutý klenot našich polí v podobě špaldy, správně pšenice špaldy, která představuje jeden z nejzdravějších druhů obilí. Ve srovnání s běžnou pšenicí má totiž mnohem více vitamínů, minerálů a vlákniny.

Ze špaldy můžete vykouzlit řadu sladkých i slaných pokrmů. Hodí se na pečení, výtečná je špaldová bublanina, špaldové koláčky s tvarohem či tvarohová bábovka ze špaldové mouky. A současně z ní připravíte plnohodnotný oběd či večeři. Krásným příkladem ideálního podzimního jídla jsou špaldové kroupy s kysaným zelím, které nás nabijí energií a dodají našemu tělu spoustu vitamínů. A potěší také kreativní tortilly s cuketou, česnekem a balkánským sýrem.

Špaldová bublanina
Plech cca 30×35 cm

Suroviny:
2 vejce
1 hrnek třtinového cukru
1 hrnek mléka
½ hrnku rostlinného oleje
1,5 hrnku špaldové (celozrnné) mouky – nejlépe polohrubá, lze namíchat s hladkou
1 sáček kypřicího prášku do pečiva
Ovoce podle chuti

Postup:
Připravte si plech – vyložte pečicím papírem anebo vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Přidejte mléko, olej, mouku a kypřicí prášek a zašlehejte. Jemné těsto nalijte do připravené formy a rozprostřete ovoce. Pečte při 180 °C dozlatova.

Piškotová roláda s džemem a tvarohem
1 roláda
Doba přípravy: 20 minut + pečení 8 minut

Suroviny:
3 vejce
60 g cukru
1 lžíce oleje
60 g hladké mouky
Džem na potření podle chuti
250 g měkkého tvarohu
Moučkový cukr na doslazení

Suroviny na ozdobení:
Čokoláda
Ušlehaná smetana
Ovoce
Případně máta

Postup:
Vejce s cukrem vyšlehejte do husté pěny. Přimíchejte olej. Zlehka vmíchejte hladkou mouku. Těsto rozetřete rovnoměrně na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C (horkovzduch). Pečte asi 8 minut dozlatova. Vyndejte plech z trouby a nechte 2 minuty orazit. Plát přendejte na čistou utěrku. Podélně stočte a položte koncem vespod. Nechte vychladnout. Rozpusťte si čokoládu ve vodní lázni a připravte si šlehačku. Těsto opatrně rozbalte a odtrhněte od pečicího papíru. Potřete lehce džemem a tvarohem. Ten oslaďte podle chuti. Bude stačit jen opravdu malinko cukru, protože těsto i marmeláda sladké jsou. Stočte. Polijte rozpuštěnou čokoládou a ozdobte šlehačkou. Podle chuti dozdobte ovocem, můžete i mátou, oříšky, kokosem apod.

Tvarohová bábovka s levandulí /levandulová bábovka s tvarohem
jemná, nadýchaná, vláčná a voňavá – zkrátka dokonalá bábovka, která překvapí jemnou chutí levandule a delikátní chutí.

Suroviny:
200 g změklého másla
180 g přírodního třtinového cukru
4 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
250 g měkkého tvarohu
150 g polohrubé špaldové mouky
150 g hladké špaldové mouky
1 kypřicí prášek do pečiva, bezfosfátový
2 lžíce levandule (asi 3 g)
Máslo a hrubá mouka na formu

Postup:
Vytřete máslem bábovkovou formu a vysypejte hrubou moukou. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem. Jedno po druhém zašlehávejte vejce. Pak přidejte tvaroh a vanilkový extrakt a důkladně prošlehejte. Ve druhé míse smíchejte mouky, kypřicí prášek a levanduli. Sypkou směs přisypejte k máslové a důkladně promíchejte. Těstem naplňte formu a na povrchu uhlaďte stěrkou. Vložte do trouby vyhřáté na 190 °C. Pečte hodinu. Nechte zchladnout a vyklopte.

Kynuté koláčky s tvarohem a mákem
25 ks
Doba přípravy: 1 hodina
Doba pečení: asi 10 min

Suroviny na těsto:
180 ml mléka
30 g droždí
90 g másla
100 g třtinového cukru
300 g hladké špaldové celozrnné mouky
200 hladké špaldové mouky
¼ lžičky mletého muškátového oříšku
1 žloutek

Suroviny na tvarohovou náplň:
250 g měkkého tvarohu – použijte nejlépe farmářský, je hustší a nevyteče
1 sáček vanilkového třtinového cukru
1 lžíce moučkového třtinového cukru
1 žloutek
Případně 1 lžíce mléka na rozředění

Suroviny na makovou náplň:
80 g mletého máku
400 ml mléka
2 lžíce třtinového cukru
¼ lžičky mleté skořice
1 – 2 lžíce tuzemáku
1 – 2 lžíce nastrouhaných dětských piškot

Dále budete potřebovat:
Vejce na potření
Mandle a rozinky na zdobení

Postup:
Droždí rozdrobte do mističky. Mléko ohřejte, aby bylo vlažné. Trochu cukru přidejte k droždí, zalijte trochou mléka a přidejte ještě trochu mouky. Promíchejte metličkou. Misku překryjte čistou utěrkou a nechte 15 minut na teplém místě. Do zbytku mléka dejte rozehřát máslo. V míse smíchejte mouky, cukr, muškátový oříšek. Přidejte vzešlý kvásek. Zkontrolujte, zda není mléko s máslem příliš horké. Rozmíchejte ve směsi žloutek a přidejte do mísy. Zadělejte těsto. Překryjte mísu s těstem utěrkou a nechte hodinu kynout. Během kynutí alespoň jednou propracujte. Připravte si obě náplně. Tvaroh smíchejte s cukrem a žloutkem. Pokud bude potřeba, trochu nařeďte mlékem. Na makovou náplň si vezměte hrnec, nasypejte do něj mák a zalijte mlékem. Přidejte cukr a vařte do zhoustnutí. Během vaření míchejte. Když směs zhoustne, přidejte skořici, tuzemák a nastrouhané piškoty. Asi minutu vařte a nechte vychladnout. Z těsta vyválejte plát silný asi 1 – 1,5 cm. Vykrájejte kolečka a přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte na plechu kynout asi 10 minut. Poté vytlačte doprostřed koleček důlek – dobře vám to půjde dnem skleničky. Okraje potřete rozšlehaným vejcem. Koláčky naplňte a ozdobte. Pečte při 180 °C (horkovzduch) asi 10 minut.

Tortilly plněné cuketou a sýrem

Suroviny na 8 – 9 ks tortill:
250 g hladké špaldové mouky – můžete namíchat světlou s celozrnnou 1:1
½ lžičky soli
60 g olivového oleje
140 ml horké vody

Suroviny na naplnění všech 9 tortill:
3 lžíce rostlinného oleje
2 větší cibule
5 stroužků česneku
1500 g cukety
Sůl
2-3 lžičky tymiánu
2-3 lžičky oregana
200 g balkánského sýra

Postup:
Mouku promíchejte se solí a dejte do mísy. Zalijte olejem a horkou vodou. Začněte zpracovávat těsto. Přendejte těsto na pracovní plochu a důkladně propracovávejte pár minut. Těsto rozdělte na 8 – 9 kousků – podle velikosti pánve. Z těsta vyválejte velice tenké placky. Během vyvalování těsto hodně podsypávejte, aby se nepřichytilo. Tenké, průsvitné těsto vkládejte na rozpálenou pánev a cca 20 – 30 sekund opékejte z obou stran. Poté přendejte na utěrku, zabalte a přiklopte poklicí. Takto pokračujte se všemi plackami. Ve větším hrnci rozehřejte olej. Cibuli opékejte dozlatova. Česnek prolisujte a přidejte k cibuli. Krátce opékejte. Cuketu nastrouhejte nahrubo a vložte do hrnce, osolte, přidejte bylinky a za občasného míchání duste, dokud se nevypaří tekutina. Do náplně rozdrobte sýr a naplňte tortilly.

Špaldové rohlíky
Ingredience na 6 rohlíků:
7 g droždí
½ lžičky cukru
150 ml vlažné vody
150 g hladké špaldové mouky
110 – 120 g celozrnné hladké špaldové mouky + na podsypání
½ – 1 lžička soli
30 g másla, rozpuštěného
Vejce + 1 lžíce mléka na potření
Mák na posypání

Postup:
Droždí rozdrobte do misky a smíchejte s cukrem. Zalijte vlažnou vodou a nechte 15 – 20 minut vzejít kvásek. Ve větší míse smíchejte mouky se solí. Vlijte dovnitř kvásek a zchladlé máslo. Zpracujte těsto. Nechte hodinu kynout v míse pod utěrkou. Vyklopte na pomoučený vál a lehce propracujte. Rozdělte na 6 stejně velkých dílků a z každého vyválejte bochánek. Nechte cca 7 – 10 minut kynout. Z každého bochánku vyválejte na pomoučeném vále trojúhelník a stočte od širšího kraje ke špičce. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte 20 minut kynout. Potřete rozšlehaným vejcem smíchaným s trochou mléka. Posypejte lehce mákem a pečte při 190 °C (horkovzduch) 15 – 20 minut dozlatova.

Kroupy á la halušky se zelím
Kdo neochutná – neuvěří! Milovaná kombinace kysaného zelí, slaniny a cibule funguje  skvěle i s kroupami
Doba přípravy: 20 minut + vaření krup
2 porce

Suroviny:
200 g BIO špaldových krup PROBIO
Olej
1 větší cibule
200 g anglické slaniny vcelku
200 g kysaného zelí
1 rovná lžíce cukru
½ lžičky drceného kmínu
Sůl

Postup:
Kroupy uvařte doměkka. Sceďte a nechte okapat. V pánvi rozehřejte asi 2 lžíce oleje. Cibuli nakrájejte nadrobno a opékejte dozlatova. Slaninu nakrájejte na kostičky a přidejte k cibuli. Míchejte, dokud nezačne chytat barvičku. Zasypejte cukrem a promíchejte. Přidejte okapané zelí, kmín a asi dvě minuty opékejte. Přidejte kroupy, lehce osolte, promíchejte a můžete podávat. Kdo chce, může ještě trochu opepřit čerstvě drceným pepřem.

Špaldová mouka hladká 1 kg BIO PROBIO
Bílá biomouka na sváteční pečení. Pro běžné pečení doporučujeme používat PROBIO mouku chlebovou a celozrnnou, které obsahují hodně vlákniny. Špaldová mouka hladká je vhodná k přípravě koláčů, vánoček, mazanců, vánočního pečiva či k zahušťování polévek a omáček. Využijete ji i na pečení domácího chleba.  Špalda je jedna z nejstarších původních obilovin.Má podobné složení jako klasická pšenice, ale ve porovnání s ní, je nutričně bohatší. Obsahuje více bílkovin, minerálních látek, vitamínů skupiny B a její vláknina je lépe a snáze stravitelná.

Víte že? Jsme specialisti na zpracování špaldy. Věnujeme se tomu už od našeho počátku v roce 1992 a máme celou řadu špaldových výrobků (špaldota, mouky, vločky, krupice apod. ). Naše technologie nám umožňuje odebírat špaldu téměř “přímo z pole” a  zrno zpracováváme od jeho počátku – čištění, sušení, mletí, balení. Sušíme šetrně teplým vzduchem a konečný produkt si tak zachová své živiny. Mouky nemeleme do zásoby a máme je proto vždy čerstvé a voňavé.   Naše špalda pochází z ekopolí, když ji pěstujeme, děláme to šetrně, s ohledem na půdu,  vodu, ptáky, hmyz…. Koupí našeho produktu chráníte naši přírodu i své zdraví. Cena 73,- / 1 kg

Špaldová mouka celozrnná jemně mletá 1 kg BIO PROBIO
Celozrnná mouka je plnohodnotná mouka z celých zrn. Proto má přirozeně tmavší barvu a obsahuje vlákninu a další cenné živiny, které se nachází v obalu a v klíčku zrna. Celozrnná špaldová mouka je vhodná na koláče, buchty, perníky, chléb, quiche, pizzy…

Náš TIP:  Začínáte-li s celozrnnými moukami,  můžete zkusit ve svém oblíbeném receptu nahradit 1/3 bílé mouky moukou špaldovou nebo pšeničnou celozrnnou a pak postupně zvyšovat poměr. Tyto celozrnné mouky obohatí jídlo důležitými živinami, vlákninou a déle vás zasytí. Špalda je jedna z nejstarších původních obilovin. Má podobné složení jako klasická pšenice, ale ve porovnání s ní, je nutričně bohatší. Obsahuje více bílkovin, minerálních látek, vitamínů skupiny B a její vláknina je lépe a snáze stravitelná. Cena 79,- / 1 kg

Špaldová mouka polohrubá 1 kg BIO PROBIO
Bílá biomouka na sváteční pečení. Pro běžné pečení doporučujeme používat PROBIO mouku chlebovou a celozrnnou, které obsahují hodně vlákniny. Špaldová mouka polohrubá  je vhodná k přípravě litých těst, na bábovky, perníky, makovníky, a bublaniny. Je vhodná na třená a šlehaná těsta. Špalda je jedna z nejstarších původních obilovin. Má podobné složení jako klasická pšenice, ale ve porovnání s ní, je nutričně bohatší. Obsahuje více bílkovin, minerálních látek, vitamínů skupiny B a její vláknina je lépe a snáze stravitelná. Cena 99,- / 1 kg

Mouka na špaldový piškot a bublaninu 1 kg BIO PROBIO
Směs mouk v ideaálním poměru na přípravu vláčného piškotu, letních ovocných bublanin a dortíků. Směs tvoří z 1/3 špaldová celozrnná mouka, která dodá moučníkům potřebnou vlákninu a sytost. Polohrubá mouka pšeničná těsto nakypří a dodá mu lehkost. Mouka je vhodná nejen na piškoty a bublaniny, upéci z ní můžete i bábovku i jiné moučníky, třeba kynuté buchty nebo rohlíky jsou z ní vynikajicí. Cena 78,- / 1 kg

Kroupy špaldové (kernotto) 500 g BIO PROBIO
Špalda je jedna z nejstarších původních obilovin.Má podobné složení jako klasická pšenice, ale v porovnání s ní, je nutričně bohatší. Obsahuje více bílkovin, minerálních látek, vitamínů skupiny B a její vláknina je lépe a snáze stravitelná. Špaldové kroupy v kuchyni: osmažené na cibulce jako skvělá příloha k pokrmům, na přípravu špaldot (rizot), na obohacení salátů, do karbenátků, na zapékání, do polévek apod. Cena 54,- / 500 g

Zdroj a foto: Probio

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *