Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Vydatná polévka s kuřetem a rýží od Ivky z Cat & Cook

Na podzim a zimu se perfektně hodí kuřecí polévka s rýží a houbami. Vyzkoušejte recept od Ivky z Cat & Cook.

Suroviny na 2–3 porce:
300 g kuřecích prsou
160 g mixu divoké (indiánské) a Basmati rýže
700 ml zeleninového či jiného vývaru
170 ml 30–40% smetany
10 hnědých žampiónů / lesních hub / shii-take / kombinace
1 větší mrkev
2 řapíky celeru
1 velká cibule
2 stroužky česneku
90 g parmezánu
3 snítky tymiánu
3 lžíce extra panenského olivového oleje
sůl, pepř

Postup:
Prsa nakrájejte na slabé proužky, osolte a nechte na lince dojít do pokojové teploty. Mrkev a celer oloupejte („odlupky“ si schovejte na zbytkový vývar ze strany 88) a nakrájejte je na malé kostičky. Cibuli oloupejte a nasekejte najemno, oloupaný česnek na plátky. Parmezán nastrouhejte najemno. Rýži propláchněte studenou vodou.

Houby překrojte na poloviny / menší kousky. V rendlíku rozehřejte lžíci oleje a přidejte houby. Osolte je a restujte, dokud nepustí všechnu vodu. Jakmile začnou zlátnout, sundejte je z plotny a nechte stranou.

Ve velkém, hlubším hrnci rozehřejte olej, přidejte mrkev s řapíkatým celerem a osolte. Až začne zelenina zlátnout, přidejte cibuli a restujte, dokud nebude opečená také dozlatova. V této chvíli do hrnce vhoďte maso a nechte ho zatáhnout. Poté vmíchejte česnek s tymiánem a počkejte 1 minutu. Zalijte vývarem tak, aby bylo vše ponořené, přidejte propláchnutou rýži, orestované houby a přiklopte. Vařte na středně silném plamenu cca 15–20 minut. Až bude maso vařené a rýže al dente, přidejte smetanu a parmezán. Už jen krátce povařte, dochuťte pepřem a solí a podávejte.

Tip od Ivky z Cat & Cook:
Tato polévka je ideální jako podzimní či zimní vydatná večeře. Moc ráda ji připravuji z lesních, vlastnoručně nasbíraných hub, to chutná ještě o trošku líp.

Zdroj a foto: www.catandcook.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *