Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

ZábavaZdraví

Světoznámý umělec Richard Kočí představil novou výstavu v budovách polikliniky Program Health Plus

Do půlky prosince mohou zájemci o umění z řad veřejnosti navštívit výstavu sochaře a malíře Richarda Kočího v budovách soukromé polikliniky na pražském Smíchově. Expozice s názvem Terraformed obsahuje 40 obrazů a jednu sochu znázorňující autorovo vnímání světa v kombinaci s intelektuální a řemeslnou citlivostí. Klinika má tradici v propojování medicíny a umění již od založení a razí heslo, že umění pomáhá léčit tělo i duši. Od minulého roku jsou výstavy součástí konceptu Vita Bene, který realizuje kurátorované expozice jednou za čtvrt roku v obou budovách polikliniky – v moderní hlavní budově a krásné Ringhofferově vile.

„Tato výstava je pro mě ve znamení změny. Po dlouhém období věnovaném abstraktní tvorbě jsem začal malovat figurativní, narativní obrazy – příběhy. Začalo to před třemi lety, aniž bych tehdy tušil, kam se to bude ubírat – a už teď vím, že tato cesta je čím dál tím víc zajímavá. Atypický výstavní prostor mi umožnil vnímání této změny podpořit,” komentuje svou expozici umělec Richard Kočí. 

Richard Kočí je držitelem prestižních zahraničních ocenění. Své bohaté zkušenosti studia materiálu využil původně v sochařství při práci se dřevem, kamenem a bronzem, v experimentech se syntetickými materiály a dále v plném proniknutí do dalších oborů: malířství, grafiky, litografie a nových médií. Mimo nespočet světových výstav se můžeme s jeho majestátními sochami a obrazy setkávat od 90. let i v České republice. Zde patří mezi jeho nejznámější expozice „Sine qua non“ (Mánes, 2001) a „Skrz na skrz“ (GASK, 2019).

„Loňský rok jsme náš přístup k umění pozvedli na vyšší úroveň a připravili originální koncept Vita Bene, který spojuje polikliniku a galerii. Nyní pořádáme již pátou výstavu. Klientům i návštěvníkům z řad veřejnosti tím dáváme příležitost poznat zajímavé známé i nové tváře české umělecké scény a nabízíme jim možnost najít nevšední cestu k umění,” uvádí galeristka Magdalena Schnitzerová.

Výstava je přístupná zhruba do poloviny prosince pro širokou veřejnost v budovách polikliniky Program Health Plus v Kartouzské ulici (3274/10, Budova F) a v historické Ringhofferově vile (Radlická 19/1) sídlící hned naproti. Na expozici s komentovanou prohlídkou je možné přijít po předchozí domluvě s kurátorkou.

Zdroj a foto: Program Health Plus

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *