Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Dejte šanci staročeské kuchyni a prohřejte se vydatnými recepty!

Nedáte dopustit na moderní kuchyni, ale občas byste se přece jen vrátili k poctivým staročeským receptům, které máme všichni spojené zejména s návštěvami našich babiček? Není divu, vždyť kucmoch, uhlířina, pučálka nebo třeba škubánky k nám neodmyslitelně patří. Kdy jindy si tyto vydatné pokrmy navíc dopřát než právě během plískanic a nízkých teplot. Pokud chcete potěšit skvělým menu celou rodinu, vyzkoušejte naše recepty, s nimiž rozhodně nešlápnete vedle!

Už naše babičky věděly, že základem úspěchu v kuchyni jsou především prvotřídní suroviny. Myslete proto na to, že kvalitu v supermarketech poznáte podle log biolistu a biozebry, jež vám zaručí, že nakupujete certifikované biopotraviny. Ty byly vyprodukovány v souladu s principy ekologického zemědělství, které se řídí přísnou národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. Na dodržování předpisů dohlíží čtyři kontrolní organizace, jimiž jsou KEZ, ABCert, Bureau Veritas nebo Biokont. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jednou ročně projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní kontrolou na pravidla hospodaření a produkce, která probíhá výhradně přírodní cestou bez přispění chemických pomocníků. Vyšší náklady na péči o plodiny se pak přirozeně promítají i do výsledné ceny, jež odráží odpovídající kvalitu.Zajímají-li vás biopotraviny ještě o něco více, není nic jednoduššího než navštívit stránky myjsmebio.cz!

Biopotraviny všeho druhu jsou běžně k dostání ve vašich oblíbených supermarketech. Pokud byste ale rádi skutečně nahlédli pod pokličku ekologického zemědělství, navštivte přímo ekofarmu! Skvěle nakoupíte a zároveň si užijete perfektní rodinné odpoledne. A kam můžete vyrazit? Seznam ekologicky hospodařících farem najdete na kamprobio.cz a lovime.bio. V hledání vám pomohou interaktivní mapy, a navíc si rovnou prohlédnete aktuální nabídku.

Bramborový kucmoch
Suroviny:
5 ks bio brambor
lžíce bio sádla
200 ml bio smetany
4 bio vejce
3 stroužky bio česneku
bio majoránka
sůl, bio pepř

Postup:
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Připravený plech důkladně vymažte sádlem a poklaďte kolečky brambor tak, aby mezi nimi nezůstaly mezery. Pečte v troubě, dokud brambory nezezlátnou. Poté je vyjměte a potřete rozmačkaným česnekem, osolte a opepřete. Ve smetaně rozšlehejte dvě vajíčka, přidejte majoránku, důkladně promíchejte a brambory směsí zalijte. Vraťte pekáček zpátky do trouby, dopékejte dalších 5 minut a podávejte.

Škubánky s mákem
Suroviny:
1 kg bio brambor
300 g bio hrubé mouky
bio máslo
bio mletý mák
bio moučkový cukr

Postup:
Brambory oloupejte, rozkrájejte a uvařte ve vroucí vodě doměkka. Přibližně 100 mililitrů vody v hrnci s uvařenými bramborami ponechte, posypte moukou a zakryjte pokličkou. Nechte čtvrt hodiny dojít na slabším plamenu. Poté brambory v hrnci rozšťouchejte a s moukou vytvořte hladké těsto. Poté je ještě propracujte vařečkou. Až se škubánky přestanou lepit na vařečku, na pánvi si rozpusťte máslo. Lžící namočenou do másla pak z těsta tvarujte škubánky. Ty posypte moučkovým cukrem, mákem, přelijte máslem a podávejte.

Uhlířina
Suroviny:
50 g bio hladké mouky
50 g bio polohrubé mouky
bio vejce
200 g bio brambor
50 g bio uzeného špeku
menší bio cibule
bio jarní cibulka
50 g bio kysaného zelí
bio kmín
sůl

Postup:
Nejprve si připravte noky. Smíchejte obě mouky a uprostřed udělejte důlek, do kterého rozklepnete vejce. Osolte a od okrajů do důlku vmíchávejte mouku. Až hmota začne držet pohromadě, vypracujte jednolité těsto. To nechte v sáčku přibližně půl hodiny odležet. Mezitím si uvařte brambory ve slupce doměkka a poté je oloupejte. Špek a cibuli nakrájejte na kostičky a opečte dozlatova na pánvi. Těsto rozdělte na dvě části, každou z nich vyválejte a nakrájejte na noky. Ty ve vroucí vodě vařte přibližně 15 minut doměkka. Hotové noky i na kostičky nakrájené brambory vsypte na pánev ke špeku s cibulí, okmínujte a lehce opečte. Posypte na kolečka nakrájenou jarní cibulkou a hotovou uhlířinu podávejte třeba s kysaným zelím.

Tip na závěr:
Pro skvělé biopotraviny se vydejte třeba na Farmu Košík, kterou najdete ve Středočeském kraji. Kromě toho, že zde nakoupíte ty nejkvalitnější produkty se můžete také rovnou ubytovat v místním penzionu a zažít s celou rodinou agroturistiku v celé své kráse! Více informací na farmakosik.cz.

Kupujte BIO. Pro budoucnost!
Chceme-li podpořit lokální ekonomiku, není nám lhostejná příroda a životní prostředí, a navíc myslíme na budoucnost naši i našich dětí, měli bychom na to dbát zejména v uličkách mezi nákupními regály. Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je totiž nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíme lokálního dodavatele, máme navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.

Co je BIO?
BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jednou za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.

Jaká loga se používají k označení biopotravin?
Národní značení
Je-li na vámi vybrané potravině logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“, můžete si být jisti, že poslední úpravu tohoto výrobku – ať už výrobu, zpracování, či balení – provedl subjekt certifikovaný českou kontrolní organizací. Která organizace certifikaci v ČR provedla, zjistíte jednoduše. Stačí se podívat na číselný kód ve tvaru „CZ-BIO-xxx“, jenž najdete u loga biozebry.

Evropské značení
Pokud výrobek pochází ze zemí Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu „EU“, nebo „mimo EU“ společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

Foto: archiv BIO

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *