Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Cestování

Rekreační oblast Dachstein Salzkammergut je právem na seznamu UNESCO

Úžasná rekreační oblast Dachstein Salzkammergut je opravdovým klenotem v každém slova smyslu. Místo nabízí krásnou krajinou a místní tradice. Sůl z místních dolů se dolovala už před sedm tisíci lety a ještě i dnes je vývozním artiklem a neodmyslitelným produktem zejména v kuchyni. 

V kraji se stále nosí dirndl (kroj), kožené kalhoty z jelenice a neodmyslitelné horské boty značky Goiserer. Tradice jejich výroby sahá do roku 1875, nosil je již císař František Josef. Jsou typické svým provedením, mají totiž tvz. „dvoušvové šití“. Císař tyto horské boty miloval, rád je nosil na lov v této horské krajině. Dnes je v obci Bad Goisern šije mladý švec Philipp Schwarz. Ovšem na své kvalitní turistické boty Goiserer si musíte od prvního měření a nového kopyta počkat alespoň rok, neboť při tradiční metodě šití na ně švec Philipp potřebuje  dostatek času.

V Bad Goisern je bývalý zámeček – Handwerkhaus, který je centrem společenského života, tradic a řemesel typických pro tento kraj. Denně zde můžete vidět řemeslníky při práci, ať už při tkaní látek na typický kroj – Dirndl, nebo zručného mistra optika při tvorbě návrhu nových dřevěných brýlí. Vše uvidíte na vlastní oči v domě řemesel. V příjemném prostředí Handwerkhausu pořádají během celého roku výstavy domácích i zahraničních umělců, řemeslníků, koncerty, trhy řemesel a také trhy keramiky i dřeva.

Návštěva gril mistra Marcela Ksolla a jeho stánku COOK & GRILL, je také povinností. Svůj stan s grilem si rozložil v Bad Goisern. Marcela znají už i za hranicemi Rakouska. Jeho koření a bylinky na grilování jsou u domácích i turistů velmi oblíbené. Spolu s manželkou zpracovávají domácí bylinky a koření se solí z místního regionu. V rodinné firmě pracuje také dcera Elaine, která od narození nevidí a je důležitou osobou při testování a následně zpracování mixu různých bylin a koření. Elaine má totiž velmi dobře vyvinutý vjem pro vůni, a tak je hlavním „testovačem“ stánku COOK & GRILL. Kromě toho rodina zaměstnává několik handicapovaných dam z obce. Rodinná firmička má proto název „Sociální manufaktura na koření“.

Jak nám sdělil ředitel turistické kanceláře Christian Schirlbauer: “Dachstein Salzkammergut je dnes nádherným místem k odpočinku během celého roku a za každého počasí. Lákadlem jsou obří ledové a solné jeskyně, obec Hallstatt a jezero Hallstättersee, na kterém vás převezou v typické dřevěné lodi, kterou začaly ve 13. století používat k přepravě vzácné soli na řece Salzach. Dnes se dřevěné lodě Fuhre (nebo Zille, Platte) vyrobené ze smrku, jedle nebo modřínu, používají zejména k přepravě turistů. V jarní a letní sezóně vidět lodičky Fuhre na jezeře každý den. Tmavě zelená voda působí velmi uklidňujícím dojmem, i když informace, že má na jednom místě hloubku 125 metrů, je trošku hrozivá. K solnému dolu Salzwelten Hallstatt nad jezerem, vás vyveze lanovka. Nahoře na vyhlídkové platformě Skywalk budete mít nádherný výhled na okolní hory a na nejstarší solný důl světa. Hallstatt jeho neopakovatelná atmosféra a historie předurčila k zápisu do seznamu světového dědictví UNESCO v roce 1997.”

Rekreační oblast v Horním Rakousku Dachstein Salzkammergut je ideálním místem pro prodloužený víkend nebo dovolenou za každého počasí. Lákadlem jsou nejen solné doly, ale také možnost půjčit si ebike a vyvézt se do výšek, kde nepotkáte téměř nikoho. Případně se můžete z údolí Obertraun nechat vyvézt nahoru a zažít východ slunce přímo na hoře Krippenstein s jejím ledovcem Dachstein. Možností a chutí v Dachstein Salzkammergut je totiž nepočítaně.

Náš tip od prázdninového regionu Dachstein Salzkammergut a turistického portálu www.kamkam.eu:
Výlet za východem slunce na vrchol Dachstein Krippenstein z údolní stanice v Obertraunu si naplánujte od srpna do října. Cena zahrnuje cestu lanovkou nahoru i dolů a snídaňový bufet v horské chatě Gjaid Alm, která je cca deset minut chůze z vrcholného nádraží. Cena pro dospělého je 60,90 euro – pro dítě 40,00 euro.

Text a foto: Beata Havranová, www.dachstein-salzkammergut.at, www.dachstein-panorama.at #meinhallstatt

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *