Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Bydlení

Topte peletami. Známe 5 hlavních výhod

Kdo jednou pozná přednosti malých lisovaných peletek, už často nechce topit jinak. Tak by se dalo ve zkratce říct, jak může používání pelet v automatickém peletovém kotli změnit vaše zažité představy o vytápění domu.

Pelety jsou slisované dřevěné piliny, které mají tvar válečků. Jejich složení je tedy čistě přírodní, ale oproti dřevu se mnohem snadněji používají. Pelety můžete spalovat ve speciálním krbu i v kamnech, ale nejefektivnější je pořízení automatického kotle, který velmi usnadňuje vytápění. Pojďme probrat ty největší výhody postupně.

1.   Automatický provoz kotle
Kotel na pelety se používá jako centrální prvek topné soustavy a může vytápět starší domek i novostavbu jakékoliv velikosti. Záleží na výběru správného výkonu. Ovšem největším benefitem automatického kotle je to, že umí fungovat do velké míry samočinně. Pokud má v zásobníku dost pelet, plynule je dopravuje na rošt hořáku a udržuje požadovanou teplotu. Vy se tak nemusíte o nic starat. Pouze jednou za tři až deset dnů dosypete novou dávku paliva do zásobníku a máte vystaráno.

2.   Snadná obsluha a čištění kotle
Automatický kotel na pelety přebírá většinu činností, které u běžného kotle musí dělat člověk. Zapomeňte na rozdělávání ohně, ruční přikládání nebo vynášení popela. Například peletový kotel Biopel mini od českého výrobce OPOP po stisknutí tlačítka sám zapálí oheň a můžete ho propojit s mobilní aplikací. Pak není nic jednoduššího než na displeji telefonu měnit požadovanou teplotu nebo kontrolovat nastavení. Ke kotli si můžete pořídit také příslušenství, které maximálně usnadňuje čištění.

3.   Jednoduché skladování paliva
Pelety jsou už z výroby připravené rovnou k nasypání do kotle, nepotřebují vysychat ani pečlivě skládat. Jednoduše si domů přivezete 15kilové pytle paliva nebo si objednáte volně sypané. Manipulace je pak jednoduchá a čistá. Během topné sezóny spotřebuje průměrný dům přibližně čtyři až pět tun. Pelety mají vysokou výhřevnost a při instalaci kotle s vysokou účinností dochází k minimálním ztrátám energie.

4.   Ekologické a bezpečné vytápění
Pro dřevo i pelety platí, že mají nulovou uhlíkovou stopu, takže jde o ekologické a obnovitelné palivo. Pelety kromě pilin neobsahují žádná lepidla nebo chemikálie. Jde o čistou dřevní hmotu, která vzniká jako odpad při zpracování dřeva na pilách. Zkontrolujte si, že také vybraný kotel na pelety splňuje nejvyšší emisní třídu a podmínky takzvaného ekodesignu. Pak máte jistotu, že topíte maximálně ekologicky bez dopadu na životní prostředí.

5.   Kotle i pelety z tuzemska
Pro zákazníky je velkou výhodou, že v České republice existuje několik desítek peletáren, které vyrábějí pelety v té nejvyšší certifikované kvalitě. Stejně tak výroba kotlů má u nás dlouhou tradici. Například ve Valašském Meziříčí vyrábějí kotle na tuhá paliva už více než 60 let a první automatický kotel na pelety zde zkonstruovali už v roce 2004. Díky dlouholetým zkušenostem vyrábějí v OPOP kotle na pelety v několika provedeních tak, aby se vešly i do těch nejmenších kotelen.

Zdroj fotografií: Shutterstock, OPOP

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *